Alvar ja Johanna Gullichsen ovat isovanhempiensa jalanjäljillä Sunilan Kantolassa

Alvar Gullichsen

Pro Sunila -yhdistyksen tämän vuoden merkittävin ponnistus on kesänäyttely, joka tuo Sunilan Kantolaan tuulahduksen myös historiasta. Sunilan ja Kantolan syntyyn keskeisesti 1930-luvulla vaikuttaneen Ahlströmin tuolloisen pääjohtajan Harry Gullichsenin lapsenlapset, serkukset Alvar ja Johanna Gullichsen esittäytyvät yhteisnäyttelyssä.
Gullichsenien näyttelyä täydentää yläkerrassa esillä olevat arkkitehti Rurik Wasastjernan ja taidekäsityöläiseksi itseään kutsuvan Matti Kangaspuron teokset.

Näyttelyn avajaisia vietetään torstaina 15.7. kello 15-17.

– Näyttelyn järjestäminen on erittäin suuri ponnistus pienelle yhdistyksellemme. Ilman Suomen kulttuurirahaston Kymenlaakson rahaston ja Kotkan kaupungin myöntämiä apurahoja tämä ei olisi ollut mahdollista, toteaa Pro Sunilan puheenjohtaja Eija Anttila.

Harry Gullichsen toimi Ahlströmin pääjohtajana myös Sunila Oy:n hallituksen puheenjohtajana ja johti Sunilan tehtaan ja asuinalueen rakentamista. Hän oli vaimonsa Maire Gullichsenin (o.s. Ahlström) kanssa ystävystynyt Alvar ja Aino Aallon kanssa, mikä johti moniin muihinkin merkittäviin kulttuuritekoihin.

Gullichsenien näyttelyssä Johanna Gullichsenin tekstiilien geometriset kuviot ja Alvar Gullichsenin maalausten kuviot koristavat Aallon vuonna 1937 sellutehtaan johtajan asunnoksi suunnitteleman Kantolan huoneita ja tiloja.

Kantolan yläkerran kokoushuoneessa on esillä Rurik Wasastjernan piirustuksia ”Saunaunia” ja Matti Kangaspuron pienoismalleja.

Alvar Gullichsen

Alvar Gullichsen on tullut parhaiten tunnetuksi ns. Bonk-taiteilijana. Mielikuvituskoneita ei tämän kesän näyttelyssä nähdä vaan akryyli- ja guassimaalauksia vuosilta 2010-2019.

Hänen viimeaikaiset teoksensa liittyvät suoraan kulttuurien välisten visuaalisten mallien kuvastoon. Hänen edistyneet, erittäin henkilökohtaiset tutkielmansa tästä mahdollisesti universaalista geometrisestä muotokielestä liittyvät läheisesti hänen meneillään oleviin tutkimuksiinsa shamanistisista, transsendentaalisista kokemuksista ja perinteistä. Gullichsenille – ja monelle muulle – nämä monimutkaiset geometriset kuviot ovat kuin salaperäisiä polkuja ihmiskunnan tietoisuuteen eri aikakausilla ja eri kulttuureissa.

Johanna Gullichsen

Johanna Gullichsen sai tänä vuonna arvostetun Kaj Franck -muotoilupalkinnon. Hänen vuonna 1989 perustettu designyritys tuottaa laadukkaita kudottuja kankaita, sisustustuotteita sekä asusteita. Sisustuskankaissa kauniit pinnat ja sidokset yhdistyvät geometriseen kuviointiin.

Pohjoismaiset perinteet yhdistyvät modernismin pelkistettyyn estetiikkaan. Johanna Gullichsenin suunnittelua on ohjannut alusta alkaen rakkaus kudontaan. Sen tuloksena on syntynyt kankaita, joissa arjen kauneus ja ylellinen laatu yhdistyvät. Kankaiden miellyttävä tuntu sekä aidot luonnonmateriaalit luovat ympäristöönsä pohjoismaista pelkistettyä harmoniaa, jossa on hyvä olla ja elää.

Johanna Gullichsen sai tänä vuonna arvostetun Kaj Franck -muotoilupalkinnon.
Johanna Gullichsenin töissä näkyy rakkaus kudontaan.

Rurik Wasastjerna
Rurik Wasastjerna on arkkitehti, tietokirjailija, kuvataiteilija ja valokuvaaja. Kuvataiteessa hänen lempiteemansa on mielikuvitusarkkitehtuuri, valokuvauksessa häntä kiehtovat, arkkitehdintyön vastapainona, suunnittelemattomat ja rosoiset urbaanit yksityiskohdat. sekä Pro Sunila -yhdistyksen perustajajäseniä.

Wasastjernan mielikuvitussaunat kelluvat öisessä meressä. Saunomisrituaalin selkeä toiminnallinen jako valuttaa mieleen yhä uusia muunnelmia. Kantolassa esillä oleva piirrokset on tehty lyijyllä, pastellilla, hiilellä ja guassilla.

Rurik Wasastjerna

Matti Kangaspuro

Matti Kangaspuro on pienoismallinrakentaja ja taidekäsityöläinen, joka tunnetaan tinkimättömästä laadusta. Hänen lempimateriaalinsa on puu, josta hän jokaisen pienenpienen kappaleen tarkkaan valikoiden loihtii muun muassa Wasastjernan saunafantasioista itsenäisiä taideteoksia.

Kantolan kesänäyttelyn avajaisia vietetään 15.7. kello 15-17, ja näyttely on esillä elokuun loppuun saakka. Avajaisiin ja näyttelyyn on vapaa pääsy. Näyttely on avoinna ti-su klo 12-18.

Matti Kangaspuro

Alavar Gullichsen asettaa näytteille maalauksia.

Kymensuu
Kymensuu
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa