Suhola-yhtiöt selvittää, löytyykö Kotkasta kiinnostusta asumisosuuskunta-asumiseen. Hankkeelle on tehty tonttivaraus Viirinkalliolta Karhulasta.
Asumisosuuskunta on vuokra- ja omistusasumisen välimuoto. Asuminen muistuttaa asumisoikeusasumista, mutta asumisosuuskunnassa talon omistaa osuuskunta itse ja asumisesta maksettavalla vuokralla lyhennetään yhteistä lainaa sekä ylläpidetään ja kehitetään omaa kotitaloa. Asukkaat ovat siis samanaikaisesti omistajia, vuokranantajia ja vuokralaisia. Osuuskunta-asumisessa korostuvat yhteisöllisyys, maltilliset asumiskustannukset ja mahdollisuus vaikuttaa omaan asumiseen vuokra-asumista enemmän.
– Asumisosuuskuntahankkeita on käynnissä ympäri Suomea, joten päätimme kokeilla millaista kiinnostusta asumisen muoto herättää Kotkassa. Asumisosuuskunta on kiinnostava mahdollisuus rakennuttaa Kotkaan uudistuotantoa ja lisätä laadukasta asuntotarjontaa, toteaa asumisosuuskuntahankkeen ideoinut Suhola-yhtiöiden toimitusjohtaja Hannu Suhola.
Suhola-yhtiöt toimii asumisosuuskuntahankkeessa organisoijana, jonka ensimmäinen tehtävä on selvittää, onko asumismuodolle kysyntää Kotkassa. Mikäli asukkaita löytyy, saattaa olla, että Viirinkalliossa tai Kotkansaarella asutaan osuuskuntamuotoisesti jo muutaman vuoden kuluttua.
Viirinkalliolta varatulle tontille Unit Modules Finland Oy on suunnitellut modernin uudiskohteen, joka edustaa uudenlaista hybridirakentamista. Puu- ja betonirakentamisen parhaat puolet yhdistävä moduulirakentamisen malli mahdollistaa rakentamisen kustannustehokkaasti, laadukkaasti ja asukkaiden toiveisiin vastaten. Taloon on suunniteltu alustavasti 35 asuntoa yksiöistä kolmioihin ja asumisen kustannuksista on laskettu alustavat arviot esimarkkinointia varten.
Suunnitelmissa ollaan vielä alkumetreillä ja asumisosuuskuntatalon sijaintia voidaan vielä vaihtaa, mikäli kysyntää asumisosuuskunnalle olisi enemmän esimerkiksi Kotkansaarella.
Merenpuolessa on asuttu lähes sata vuotta
Asumisosuuskuntia, toiselta nimeltään asunto-osuuskuntia, ei ole asumisen mallina Kotkassa uusi. Katariinassa meren tuntumassa sijaitsevassa Asunto-osuuskunta Merenpuolessa on asuttu ja eletty asunto-osuuskunnassa jo lähes sata vuotta ja myös Museokadulla asutaan osuuskuntatalossa.
Asumisosuuskunnassa ei ole ikä-, tulo- tai varallisuusrajoja ja oman kodin hankinta uudiskohteesta on mahdollista ilman suurta henkilökohtaista lainaa. Asumisosuuskuntatalon rakennuttamisen rahoitus muodostuu osuuskunnan jäsenten eli tulevien asukkaiden maksamista omarahoitusosuuksista ja yhtiölainasta, jonka takaajana on useassa asumisosuuskuntakohteessa valtion asuntopolitiikkaa toimeenpaneva ARA.
Asumisen mallit ovat olleet vuosikymmeniä melko muuttumattomat. Nyt muutosta pyritään tekemään yhteisöllisyyden ja osuuskuntamuotoisen asumisen kautta ja osuuskuntarakentamisen edistäminen on kirjattu pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmaankin.
Kaiken ikäisille
Kotkan uudeksi asumisosuuskunnaksi nimettyä hanketta markkinoidaan aktiivisesti seuraavien kuukausien ajan. Huhti-toukokuussa toteutettavan kampanjan kohderyhmänä ovat kotkalaiset, mutta Kotkan uuteen asumisosuuskuntaan ovat tervetulleita mukaan ihmiset mistä tahansa. Asunto kotkalaisessa asumisosuuskunnassa voi olla esimerkiksi pääkaupunkiseudulla asuvan vapaa-ajan koti.
– Asumisosuuskuntamallin on havaittu kiinnostavan erityisesti eläkeläisiä ja iäkkäämpiä ihmisiä, mutta asumisen malli sopii erinomaisesti myös lapsiperheille, yksinasujille tai ensiasunnoksi, todetaan Suhola-yhtiäitten tiedotteessa.
Hankkeen kampanjakoordinaattori Susanne Smycke toivoo kampanjan saavuttavan kotkalaiset kattavasti ja tuottavan paljon vastauksia, joiden kautta syntyy yleiskäsitys asumismuodon mahdollisuuksista Kotkassa. Kotkanosku.fi-verkkosivulta löytyvään lomakkeeseen kannattaa vastata, vaikka asumisosuuskunta ei omaan asumiseen sopisikaan, sillä kaikkien huhti-toukokuussa lomakkeen lähettäneiden kesken arvotaan ravintolalahjakortti. Kiinnostuksen ilmoittaminen ei myöskään sido vielä tässä vaiheessa mihinkään.
– Olisi tietenkin loistavaa, jos asumisosuuskunta kiinnostaisi niin monia, että Kotkan uusi asumisosuuskunta muuttuisi ideasta perustettavaksi osuuskunnaksi. Ensisijaisesti meille on kuitenkin tärkeää, että voimme muodostaa ymmärryksen siitä, onko asumismuodolle kysyntää Kotkassa. Jokainen kieltävä vastauskin on tämän ymmärryksen muodostamisessa arvokas, toteaa Smycke.
Lisätietoa Kotkan uudesta asumisosuuskunnasta ja osuuskunta-asumisesta: www.kotkanosku.fi .
Aiheesta kiinnostuneille on tarkoitus järjestää infotilaisuus toukokuussa.