Eeva-Liisa Manner esillä Nelosteatterissa

Teatteriryhmä Kimaran ja Nelosteatterin talotoimikunnan kirjallisessa iltapäivässä sunnuntaina 10.4. kello 15 tutustutaan monipuoliseen kirjailijaan Eeva-Liisa Manneriin. Manner (1921 – 1995) on ollut valtakunnallisesti vahvasti esillä, tulihan viime vuoden joulukuussa kuluneeksi 100 vuotta Mannerin syntymästä.
Manner tunnetaan sotien jälkeen vaikuttaneiden kirjailijoiden joukossa merkittävänä runouden uudistajana, näytelmäkirjailijana, prosaistina ja esseiden mestarina, suomentajana ja kriitikkona. Hän ehti julkaista toista kymmentä runokokoelmaa, joista merkittävimpänä ja suomalaisen modernismin uudistajana pidetään Tämä matka-kokoelmaa (1956
Millainen ihminen, millainen elämäntarina, millainen kirjailijakohtalo paljastuu upean ja runsaan tuotannon takaa? Kuka oikein oli meille useimmille tuntemattomaksi ja arvoitukselliseksi jäänyt Eeva-Liisa Manner?
Manner–tilaisuudessa vieraana on pitkän uran äidinkielen ja kirjallisuuden lehtorina ja lukion rehtorina tehnyt tietokirjailija Marja-Leena Tuurna. Häneltä ilmestyi Mannerin juhlavuoden tiimoilta viime syksynä ensimmäinen varsinainen elämäkerta Mannerista: Eeva-Liisa Manner. Matka yli vaihtelevien äärten.
Marja-Leena Tuurnan kiinnostus Mannerin tuotantoon syttyi jo lukioaikana, kun äidinkielen opettaja kehotti häntä tutustumaan Mannerin läpimurtoteokseen Tämä matka. Sittemmin Tuurna tapasi Mannerin henkilökohtaisesti, ja heidän välilleen syntyi syvä ystävyyssuhde.
Tämä pitkäaikainen tuttavuus, käydyt syvälliset keskustelut ja runsas kirjeenvaihto antavat Tuurnalle vahvan pohjan juuri Mannerin elämäkerran kirjoittajaksi. Pitkään Eeva-Liisa Manner –seuran puheenjohtajana toiminut Tuurna kuljettaa lukijaa Mannerin jalanjäljissä lapsuuden ja nuoruuden Viipuriin, sitten aloittelevan kirjoittajan vuosiin Orivedelle sekä merkittäviin läpimurron vuosiin Tampereelle. Ystävystyminen taidemesenaatti Sara Hildeniin vei Mannerin myös Andalusiaan Espanjaan.
Nelosteatterin Manner –luennossaan Marja-Leena Tuurna avaa ovia Mannerin salattuun, mystiseen elämään ja peilaa kirjailijan elämää ja tuotantoa toisiinsa – erottaahan niitä ei voi. Luennon lomaan sijoittuvat kimaralaisten esittämät runonäytteet.
Kuultavat runot nostavat esiin Mannerille tyypillisiä teemoja kuten runous, luonto, ihmisyys, kaipaus ja tämänhetkisessä maailmantilanteessa riipaisevan ajankohtaiseksi nouseva sodan mielettömyys.
Tilaisuudessa on ostettavissa Mannerin elämäkerta sekä cd-levy ”Manner”, jossa on Anna-Mari Kähärän ja Jussi Tuurnan Mannerin runoihin tekemiä sävellyksiä Janne Marja-ahon tulkitsemina.
Tilaisuuden kesto on n. 1,5 tuntia, pääsymaksu 10 euroa, maskisuositus.

Runouden kevät –sarjan toinen osa, Hillevi Kilpeläisen esittämä ”Minä kirjoitan, minä kirjoitan” -monologi Helvi Hämäläisen elämästä ja tuotannosta, järjestetään Nelosteatterissa sunnuntaina 24.4.

Kymensuu
Kymensuu
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa