Elämäkerturi muistelee myös Sunilaa

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo olevansa huono pitämään juhlia. Viisikymppiset menivät matkoilla ja kesällä häämöttävät jo seuraavat pyöreät. Toisaalta elämäkerran kirjoittaminen on muhinut Häkämiehen mielessä jo pitkään, joten kirjan julkistamistilaisuus 60-vuotissyntymäpäivänä (30.8.2021) on Häkämiehen mielestä sopiva tapa juhlia.

– Yläkerran olen jo varannut sitä varten, Häkämies sanoo ja nyökkää kattoa kohti.

Yläkerta on Eteläranta 10:ssä, vielä ylempänä kuin Häkämiehen oma työhuone, josta avautuu hulppea näkymä Eteläsatamaan, Katajanokalle ja Kauppatorin suuntaan. Häkämies johtaa yhtä Suomen keskeisintä vallanlinnaketta.

Elämäkerta, jonka kirjoittaminen tammikuun puolivälissä oli puolivälissä ja ajallisesti vuodessa 2011, saa nimekseen Väistämättä. Häkämiehen mukaan nimellä on tässä yhteydessä kaksi merkitystä. Väistämättä hän on poliittista ja työuraansa kulkenut, tosin välillä törmännytkin. Väistämättä myös Suomi kulkee tiettyjä asioita kohti.

Häkämies ei halua tyhjentää pajatsoa, mutta raottaa hieman ovea kirjan sisältöön.

– Se käsittää julkisen elämäni eli ajan vuodesta 1999, jolloin minut valittiin ensimmäisen kerran politiikkaan eduskuntaan.

Päätöstä politiikkaan lähtemisestä edelsi kävelykeskustelu kokoomusvaikuttajan kanssa Haminassa 1998. Onnistuminen vaaleissa oli ratkaisevaa Häkämiehen tulevan uran kannalta, mutta heittämällä hän ei eduskuntaan mennyt.

– Marginaali oli pieni, vain noin kaksisataa ääntä.

Ajoitus oli kuitenkin loistava. Häkämies aloitti eduskunnassa, kun kokoomus oli hallituksessa. Seuraavalla kaudella hän oli oppositiossa nostamassa kokoomusta takaisin hallitukseen, jonne hän itsekin kolmannella kaudellaan nimitettiin.

Häkämies oli ministerinä kolmessa hallituksessa, joista varsinkin omistajaohjauksen yhdistäminen puolustusministerin tehtäviin Vanhasen toisessa hallituksessa oli hankalaa.

– Kansanedustajan ja ministerin työ ovat hyvin erilaisia. Kansanedustajat pelaavat divarissa, mutta ministerit SM-liigassa, Häkämies heittää vertauksen hänelle läheisestä jääkiekosta.

Omistajaohjauksesta vastaavana ministerinä Häkämies joutui napit vastakkain Paperiliiton kanssa, joka vaati omistajaohjauksesta vastaavan ministerin vaihtamista. Myös kuuluisasta Venäjä-puheesta nousi kotimaassa melkoinen ulko- ja turvallisuuspoliittinen keskustelu.

Oman käsittelynsä kirjassa saavat myös Kotkan-Haminan seudun elinkeinohankkeet kuten Markku Hämäläisen Kotkamills-hanke, Summan tehtaan sulkeminen ja Googlen sijoittuminen Haminaan sekä tietysti E18-moottoritie.

– Hamina ei aluksi ollut lainkaan innostunut Googlesta. Sen tuomia työpaikkoja pidettiin vähäisinä. Mutta nyt lähes kahden miljardin investoinnit osoittavat, että kannatti.

Pettymyksiäkin Häkämiehen uran varrella on, mutta lähinnä asiatakaiskuja, ei niinkään henkilökohtaisia. EK:n aikana hän on joutunut sopeutumaan siihen, että asiat tapahtuvat hitaammin kuin hän toivoisi.

– Kärsimättömälle luonteelle se on joskus vaikeaa.

Vaikka Häkämiehen elämäkerta alkaa vasta siitä, kun hän siirtyi siviilipuolen töistä Kotkasta Arkadianmäelle, kirjassa on viittauksia ja takaumia myös aiempiin vaiheisiin, aina lapsuuden ja nuoruuden Sunilaan saakka.

– Kenenkään ei tarvitse olla huolissaan. Väistämättä ei ole paljastus- eikä häväistyskirja, Häkämies naurahtaa.

Hän lähestyy asioita ihmisten ja tarinoiden kautta, huumoria unohtamatta. Faktat ja numerot pyrkivät toki olemaan oikein.

– Minulla on onneksi hyvä muisti, mutta joudun myös tarkistamaan asioita muilta ihmisiltä. Paras kaverini on kuitenkin Google.

Häkämiehen sparraajana kirjan tekemisessä on Matti Apunen, jonka juuret ovat myös Kotkassa. Pitkään Elinkeinoelämän valtuuskuntaan (EVA) johtanut Apunen on tällä hetkellä Tampereen yliopistossa työelämäprofessorina.

Eija Anttila
Eija Anttila
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa