Elämän viimeinen vuosi voi olla myös hyvä ja kaunis – kantaesitys kaupunginteatterissa

Mirka Mylläri esittää tytärtä ja Anne Niilola syöpäsairasta äitiä Kotkan kaupunginteatterin uutuusnäytelmässä. (Kuva: Eija Anttila)

Kotkan kaupunginteatterin näyttelijän Mirka Myllärin kirjoittama näytelmä Viimeinen vuosi saa kantaesityksensä lauantaina 12.2. ja tietysti näyttelijä-käsikirjoittaja Myllärin omassa teatterissa.
Näytelmä perustuu pitkälti Myllärin omakohtaisiin kokemuksiin rintasyöpään sairastuneen äitinsä omaishoitajana fiktiivisillä aineksilla höystettynä. Näytelmä kertoo äidin ja tyttären tiiviistä suhteesta vakavan sairauden varjossa ja samalla koko perheen tarinan.
Myllärin osuus myös näyttämöllä on merkittävä, sillä hän esittää itse tytärtä. Äidin roolissa nähdään Anne Niilola. Näytelmän ohjaa Miko Jaakkola.

Surusta on päästettävä irti

Idea näytelmän kirjoittamisesta lähti liikkeelle Myllärin omasta suruprosessista äidin kuoltua liian varhain. Samaan saumaan osuivat oman elämän ruuhkavuodet. Kaiken tämän läpi oli puskettava eväänä kotoa opittu asenne: meidän suvun naiset eivät koskaan anna periksi.

– Yksi näytelmän keskeisitä sanomista on se, että surusta on päästettävä irti, että voi jatkaa elämää, Mirka Mylläri sanoo.

Näytelmä kertoo siitä, että elämän viimeinen vuosi voi olla myös kaunis ja ihana.

Vaikka omaishoidosta on kysymys ja työn raskaus, väsymys ja turhautuminen ovat niin ikään läsnä, mikään yhteiskunnallinen puheenvuoro tai kannanotto näytelmä ei halua olla.

– Tämä on yhden perheen tarina. Minua on aina kiinnostanut enemmän tavalliset ihmiset kuin koko maailman parantaminen, Mylläri sanoo.

Paljon myös rakkautta, lämpöä ja naurua
Näytelmä koostuu 46 kohtauksesta, kun tavallisesti näytelmissä niitä on parikymmentä. Leikkauksilla on Miko Jaakkolan mukaan haettu muun muassa hienovaraisuutta.
Näytelmän henkilökohtaisuus on ollut näyttelijöille voimakas kokemus. Se tarjoaa paljon samaistumispintoja oman elämän menetyksiin, irti päästämisiin ja rakkauteen.

– Vaikka aihe on aika rankka, näytelmässä on myös paljon lämpöä, rakkautta ja naurua, sanoo näyttelijä Jarkko Sarjanen, joka ei ensin ollut ollenkaan valmis astumaan näytelmän maailmaan, joka toi lähelle hänen oman elämänsä menetykset. Omien tunteiden kohtaaminen tuntui vaikealta.

– Mutta ajattelin, että minun täytyy tuntea niin kuin tunne. Ei se aina kivaa ole, eikä mene helpoimman kautta.

Teatterissa kohti normaalia
Myös kaupunginteatterissa palataan pikkuhiljaa kohti normaalia. Nyt katsomo voidaan täyttää 50-prosenttisesti. Rajoitukset lieventyvät lähiaikoina luultavasti lisää.
Ensi-illat jatkuvat ensi viikolla lastennäytelmä Pinokkiolla. Ohjelmistossa jatkavat Tarpeistonhoitajan tähtihetki ja Peter Pan menee pieleen ja Kotkan Ruusu. Armi – kaiken sulle antaa tahtoisin -musiikkinäytelmä saa uusintaensi-iltansa ravintola Kairossa maaliskuussa.

Eija Anttila
Eija Anttila
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa