Esa Sirviö: Xamkin kampuksen hinta on mennyt reilusti pitkäksi

Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö ihmettelee, miksi rakennusurakat eivät kiinnosta rakennusyrityksiä. Kuva vuoden 2019 tilinpäätösinfosta.

Kotkan kaupunginjohtajan Esa Sirviön mukaan Xamkin kampuksen urakkakilpailun vähäinen kiinnostus kertoo siitä, että tarjouspyynnössä hinta ei ole ollut kohdallaan.

– Jos tarjouksia tuli vain yksi, jokainen voi tehdä asiasta sen johtopäätöksen, että hinta on mennyt reilusti pitkäksi, Esa Sirviö toteaa.
Kampuksen tavoitekustannusarvio on noin 43 miljoonaa, josta puolet on pääurakan arvo. Toinen puolet koostuu kymmenestä pienemmästä osaurakasta. Kymenlaakson Kampuskiinteistöt Oy tiedotti tiistaina, että se toistaiseksi keskeyttää pääurakan hankinnan, pienempien urakoiden hankintaprosessi jatkuu normaalisti.

– Kyllähän tuo oli ikävä uutinen, mutta en ole huolissani Kantasatama-kokonaisuudesta, joka etenee.
Sirviön mukaan nyt tullut mutka ei viivästytä kokonaisuutta paljonkaan.

Hänen mukaansa kaupunki ja Backstaff Oy analysoivat tilannetta vielä tällä viikolla.

– On muistettava, että Kampuskiinteistöt ei keskeyttänyt muiden kuin pääurakan hankinnan.
Sirviö hämmästelee, miksi tämäkään tarjouskilpailu ei kiinnostanut rakennusyrityksiä.

– Onko rakentaminen oikeasti kallistunut niin paljon, että suunnittelijat ja konsultit eivät enää pysy perässä vai mistä oikein on kysymys. Kampuskiinteistöt on käyttänyt useampaakin alan asiantuntijaa apunaan.

Tarjousten vähäisyyttä hämmästelee myös Kymenlaakson Kampuskiinteistöt Oy:n hallituksen kotkalainen puheenjohtaja ja kaupunginvaltuutettu Matti Koski (kok.).

– Tuleehan rakennus olemaan maamerkki, joten oletimme, että tarjouksia olisi tullut enemmän, Matti Koski sanoo.

Tapahtumakeskuksen suunnitteluprosessissa on ihmetelty sitä, että arkkitehdit ovat suunnitelleet niin erikoisia rakenteita, että hinta on senkin vuoksi räjähtänyt. Kosken mukaan Xamkin hankkeessa ei ainakaan siitä ole kysymys.

– Rakenteet ovat sellaisia, että kyllä niitä on ennenkin tehty. Ei rakennus tietystikään mikään kenkälaatikko voi olla, noin julkisella paikalla.
Kampuskiinteistöjen tarjouskilpailu päättyi keskiviikkona 5.5. Kotkan kaupunginvaltuusto päätti tapahtumakeskuksen lisärahoituksesta maanantaina 3.5.

– Jos valtuusto ei olisi myöntänyt lisärahoitusta, Kampuskiinteistöt olisi saman tien keskeyttänyt oman kilpailutuksensa, eikä tarjouskuoria olisi avattu.
Koski ei osaa ennakoida, mitä yhtiön hallitus 20.5. tulee hankinnan jatkosta päättämään.

– Itse ajattelen, että pääurakka voitaisiin pilkkoa osiin, jolloin se voisi kiinnostaa myös pienempiä rakennusliikkeitä.

– Mutta jos koko hanke ei tällaisenaan toteudu, ei maailma siihen kaadu. Sitten tehdään vaikka uudet suunnitelmat.

Kosken ja Sirviön mukaan Xamkin hallitus on sitoutunut siihen, että uusi kampus rakennetaan Kotkan keskustaan.

Eija Anttila
Eija Anttila
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa