Häkämies vuoden 2007 Venäjä-puheestaan: ”Olisin mieluusti ollut väärässä”

Jyri Häkämies kuvattuna Kotkan saaristossa kesällä 2021. (Kuva: Jorma Jyrkilä)

Suomen entinen puolustusministeri ja EK:n nykyinen toimitusjohtaja Jyri Häkämies (kok.) piti tuoreena puolustusministerinä vuonna 2007 virkamatkallaan Yhdysvalloissa puheen, jota tuolloin kritisoitiin kotimaassa voimakkaasti.
Viimeistään nyt, Venäjän hyökättyä Ukrainaan, Häkämiehen ”Venäjä, Venäjä, Venäjä” -puhe on asettunut profetiallisesti aivan uuteen valoon.
Puheessaan Häkämies totesi, että Suomen turvallisuushaasteet ovat ”Venäjä, Venäjä ja Venäjä”. Puhe ”laukaisi turvallisuuspoliittisen keskustelun, jossa nousivat pintaan Venäjä-kompleksit”, Häkämies kirjoittaa viime vuonna ilmestyneessä muistelmakirjassaan Väistämättä.
Kriitikoiden kärkijoukko oli ulkopolitiikassa marinoitunutta osastoa kuten demareiden ykkösvitjaan kuuluneet Erkki Tuomioja, Eero Heinäluoma ja Tarja Halonen. Tukea Häkämies sai omasta puolueestaan varsinkin Jyrki Kataiselta ja silloiselta eduskunnan puhemieheltä Sauli Niinistöltä.

”Venäläiset itse pitivät puhetta jopa tunnustuksena”

Nykytiedon valossa Häkämiehen puhetta voidaan pitää näkemyksellisenä.

– Silloiset kovimmat kriitikot ovat olleet kyllä kovin hiljaa, mutta muutoin saan joka päivä palautetta, sanoo Jyri Häkämies nyt.
Häkämiehen puheesta syntynyt valtava möly osoittanee, että suomettuminen oli voimissaan vuosituhannen alkupuolella.

– Kyllä siinä oli jonkinlaista suomettumista, sitä, ettei näin saa sanoa. Pelättiin ikään kuin Venäjän kostoa, vaikka venäläiset itse pitivät puhetta – siis että Venäjä palaa voimapolitiikalla – jopa tunnustuksena.

”Tämä on Suomelle ja kaakkoiselle Suomelle erityisen ikävää”

Nyt Häkämiehellä olisi edellytyksiä voittaja- tai mitäs minä sanoin -fiilikseen, mutta sen sijaan hänen ajatuksensa ovat ukrainalaisten luona.

– Kyllä olisin mieluusti ollut väärässä, enkä mitenkään voinut kuvitella, että kukaan tai mikään voisi tehdä tekoja, joita Venäjä nyt Ukrainassa tekee.

– Tämä on Suomelle ja kaakkoiselle Suomelle erityisen ikävää, koska suhteet ovat jäissä vuosikausia. Nyt täytyy toivoa rauhaa Ukrainaan ja voimia ukrainalaisille.

Ote Häkämiehen muistelmateoksesta:
En arvostellut Venäjää vaan ennakoin geopolitiikan paluuta. Georgia ja Krim osoittivat myöhemmin, että näin myös tapahtui. Keskisuomalaisen edesmennyt päätoimittaja Erkki Laatikainen täräytti puheeni olleen ”typerin ministerin lausunto vuosikymmeniin”. Tuosta voisi olla jo ylpeä.

Eija Anttila
Eija Anttila
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa