Kotkan nykyinen kaupunginvaltuusto päätti viimeisestä budjetistaan viime viikolla. Päällisin puolin Kotkan taloustilanne näyttää hyvältä: taseeseen kertynyttä ylijäämää on kymmenisen miljoonaa ja ensi vuoden talousarviokin saatiin pidettyä plussan puolella.
Siinä iloiset asiat ovatkin. Jo vuodelle 2022 ennustetaan noin seitsemän miljoonan alijäämää ja epävarmuustekijöitä taloudessa riittää: valtion koronatuet loppuvat, väestö ja verotulot vähenevät, työllisyyskehitys on epävarmaa ja investointiohjelma on raskas. Kun Kotkan talousjohdon mielestä Kotka kykenisi kantamaan korkeintaan 80 miljoonan euron investoinnit seuraavien taloussuunnitelmavuosien aikana, jo nyt tiedetään potin olevan 114 miljoonaa euroa.
Kotkaa uhkaa raju lisävelkaantuminen, jota uusi valtuusto kädet sidottuina joutuu alkaa hoitaa.
Valtuuston enemmistö halusi aikaistaa Karhulan alueen kouluinvestointeja. Ainoastaan vihreät oli sitä mieltä, että koulut pitäisi rakentaa peräkkäin eikä rinnakkain. Vihreät olisi halunnut palauttaa koko budjetin uudelleen valmisteluun. Ainakaan populismista vihreitä ei voi syyttää, onhan kuntavaalit jo muutaman kuukauden kuluttua.
Viime vuosien kirjanpitokikkailuiksikin kutsutut yllätyskäänteet Kotkan tasetasapainoilussa ovat saattaneet saattaa päättäjät oudon harhan valtaan: luotetaan siihen, että kyllä taas jokin kivi käännetään, jonka alta tarvittava potti löytyy.
Muiden etelärannikon kaupunkien tavoin Kotka himoitsee ratayhteyttä pääkaupunkiseudulle. Kotka yrittää toppuutella valtiota lopullisten päätösten tekemisessä, varsinkaan hankeyhtiön perustamisella ei olisi mitään kiirettä, jos ei ole mitään näkymää siitä, milloin itse hanke voisi toteutua.
Ymmärrettävästi Kotkalla ei ole mitään hoppua sitoa kymmeniä miljoonia rantaradan suunnitteluun vaiheessa, jossa omienkin hankkeiden läpiviemisessä on riittävästi haastetta.