Ihmeelliseen puutarhaan voi käydä kolmen portin kautta

Riikka Kronström-Johansson kurkistaa yhdestä postista, joka vie Ihmeelliseen puutarhaan. Taustalla Pormestarintalon päärakennus.

Haminan kukkiva kulttuurikesä tarjoaa näkemistä ja kokemista sydämen täydeltä: näyttelyitä, Hamina Bastionin tapahtumat, Oolannin puiston avajaiset ja paljon muuta.
Kotkalainen kuvataiteilija Riikka Kronström-Johansson on rakentanut Ihmeellinen puutarha -näyttelyn Pormestarintalon rehevään pihapiiriin. Alun perin näyttelyn piti olla jo viime vuoden Tattoon aikana. Tattoo peruuntui kuten tänäkin vuonna.
Tattoota korvaamaan toteutettu Haminan kukkiva kulttuurikesä tarjosi mahdollisuuden myös Kronström-Johanssonille toteuttaa puutarhaunelmansa.

– Olin tehnyt monien töitten aihiot jo viime vuoden kesää ajatellen.

– Ulos on tosi kiva tehdä näyttelyä. Olen tehnyt muutamia ulkoilmanäyttelyjä aiemmin muualla Suomessa, Riikka Kronström-Johansson kertoo.
Taiteilija pitää Pormestarintalon puutarhaa jo sinänsä jo ihmeellisenä ja upeana paikkana. Näyttelyssä toteutuu idea puutarha puutarhassa. Siellä voi ihmetellä luonnonpuutarhaa sekä sen lomaan muuttaneita värikkäitä lintuja, kasveja ja puita. Teoskokonaisuuksia on kymmenkunta.

Katsoja voi kokea puutarhassa yllätyksiä, jotka herättävät positiivisia tunteita ja ajatuksia. Aiemmista näyttelyistäni tuttu ”Luonnotarkin” on muuttanut sinne kesäksi.
Ihmeelliseen puutarhaan taiteilija johdattaa katsojan kolmiosaisen värikkään portin kautta. Polkujen varsilta kulkija löytää yllätyksiä, joista monet roikkuvat puiden oksista. Pormestarintalon pihapiirissä monet puut ovat yhtä vanhoja kuin vuodelta 1866 olevat rakennuksetkin.
”Ylpeät linnut” ovat vastaanottamassa näyttelyvieraita. Ylpeyden aihe löytyy lintujen jalkojen juuresta: pariskunta on saanut aikaiseksi kultamunan. Taiteilija on rakentanut myös linnuille oman huvipuiston keinuineen. Sekahedelmät roikkuvat hyvän ja pahan tiedon puun oksilla.

– Työt eivät ole realistisia vaan mielikuvituksen tuotetta.
Töissään Kronström-Johansson on käyttänyt lähes kokonaan kierrätysmateriaaleja eli kaikkea mahdollista, mitä taiteilijan työhuoneen isosta kaapista on löytynyt. Ainoastaan porttien pylväiden pohjana olevat kartonkihylsyt hän on saanut lahjoituksena Sonoco Alcorelta.
Muita näyttelyn sponsoreita ovat Sisust ustalo Kotka ja Kymi Osakeyhtiön 100-vuotissäätiö.
Ihmeellinen puutarha -näyttely on avoinna 2.7.-15.8. Vapaa pääsy.

Eija Anttila
Eija Anttila
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa