Intuitiivisia maalauksia tummilla väreillä

Minna Pärttö ihastui Kantolaan ja halusi tuoda sinne näyttelynsä.


Sunilan Kantolan näyttelykesä jatkuu syyskuun loppuun saakka. Alvar ja Johanna Gullicshenin, Rurik Wasastjernan ja Matti Kangaspuron työt ovat esillä elokuun loppuun saakka. Sen jälkeen kouvolalainen Minna Pärttö rakentaa oman näyttelynsä. Pärtön ”Ajan jäljet”-näyttely avautuu 5.9.
Minna Pärttö on tuonut maalauksiaan julkisesti esille vasta viime vuosina, vaikka halu maalaamiseen ja käsillä tekemiseen on hänellä ollut lapsesta saakka.
Vuonna 2019 Pärttö tarttui pensseliin vakavissaan. Hän perusti Instagram-tilin, jonne asetti töitään esille. Taiteen tekeminen imaisi mukaansa ja sen jälkeen Pärttö ollut mukana yhteisnäyttelyissä ja ensimmäinen oma näyttely toteutui Kuusankosken taideruukissa viime keväänä

– Olen taiteilijana itseoppinut. Nykyään se nivoutuu luontevasti yhteen aloittamieni tunnetaideterapiaopintojeni kanssa, Minna Pärttö sanoo.

– Unelmani on, että maalaamisesta tulisi kokopäiväistä.

Minna Pärtölle maalaaminen on meditatiivinen hetki, jossa hän voi olla täysin keskittyneenä omassa itsessään ja läsnä olevaan hetkeen. Hän sanoo löytäneensä vihdoin saman maalaamisen flown kuin lapsena.

– Maalaaminen on minulle intuitiivista, ilman mitään sääntöjä, enkä suunnittele etukäteen mitään. Joskus tuntuu kuin itsekin seuraisin sivusta maalaamistani.

– Se on eräänlaista pakoa teknis-rationaalisesta maailmasta.

Pärtön akryylimaalauksissa puhuvat tummat ja vahvat värit. Hän haluaisi joskus saada töihinsä vaaleampiakin sävyjä, mutta vielä ne eivät ole tulleet esiin.
Töissään Pärttö käy vuoropuhelua ajan ja materian välillä. Vaikkapa sammaloituneesta kivestä tai vanhan rakennuksen kuluneisuudesta huokuva rosoisuus ja ajan patina inspiroivat taiteilijaa.

– Aika tuo ulottuvuuksia ja kerroksellisuutta myös ihmiseen. Se on arvokasta.
Minna Pärtön näyttely on esillä 30.9. saakka.

Eija Anttila
Eija Anttila
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa