Jättiristeilijöitä luvassa Haminaan

MSC Cruisesin risteilyalus vierailee Haminassa heinäkuussa kaksi kertaa.

Suuret risteilijät rantautuvat Haminan satamaan mahdollisesti jo tulevana kesänä, mikäli koronapandemia sen sallii. Tulevaksi kesäksi on sovittu kaksi aluskäyntiä.
Haminaan on vahvistettu aluskäyntejä myös tuleville kausille 2022, 2023 ja 2024. Näin Hamina vakiinnuttaa asemaansa satamapaikkana kansainvälisessä risteilyvarustamomaailmassa.

Haminaan nyt vahvistetut alukset ovat kokoluokaltaan suuria eli pituudeltaan yli 330 metrisiä ja tuovat mukanaan noin 4000–6000 risteilymatkustajaa käyntiä kohden.
Tulevana kesänä Haminassa vierailee maailman kolmanneksi suurimman varustamon MSC Cruisesin risteilyalus MSC Virtuosa, jonka on suunniteltu saapuvan heinäkuussa kahteen otteeseen.
Satamayhtiöstä kerrotaan, että risteilyvarustamoita on Haminassa kiinnostanut paitsi loistava sijainti myös maailmanluokan pikkukaupungin ketteryys hyvine retki- ja ohjelmatarjontoineen.
Haminan kaupunki on toiminut erittäin aktiivisesti kaupunkimarkkinoinnissaan ja on myös pystynyt omaksumaan COVID-19 asettamat tiukat kuplamatkustussäädökset retki- ja ohjelmatuotannossa.

Turistit pysyvät omassa kuplassaan

Tulevana kesänä kaikkien varustamojen risteilyt ovat ns. kuplatuotantoa. Haminan-Kotkan satamassa risteilyvarustamomarkkinoinnin projektipäällikkönä toimiva Petra Cranston toteaa, että kaikki laivoilta maihin suuntautuvat retket ovat varustamo-ohjattuja.

– Luontokohteet ovat pääroolissa, mutta ei kaupunkikeskustojaan ole unohdettu. Myös kaikki, mikä liittyy kestävään liikkumiseen kuten kävely ja pyöräily on tärkeää, Cranston sanoo.
Hän korostaa, että koko ajan mennään turvallisuus edellä. Risteilytilanne Haminan-Kotkan satamaan tulevana kesänä elää koko ajan koronatilanteen mukaan. Alun perin risteilijöitä piti tulla Kotkaan ja Haminaan yhteensä 16, mutta tällä hetkellä vahvistettuja buukkauksia on yhä kymmenen.
Cranstonin mukaan se, onko lopullinen määräsatama Kotka vai Hamina ratkeaa aina tilanteen mukaan. Kaksi MSC Cruisesin risteilyä on jo nyt päätetty kohdistaa Haminaan.

Ei kontakteja paikallisiin
Haminan kaupungin muutosjohtajan Simo Kaksosen mukaan Haminan kaupunkirakenne antaa hyvät mahdollisuudet hoitaa turvallisesti ja hallitusti laivoilta kaupunkikohteisiin kuten linnoitukseen, Tervasaareen ja Raatihuoneen torille tutustumaan tulevia ryhmiä.

– Nythän omatoimimatkaajat jäävät kokonaan pois, Kaksonen kuvailee tilannetta.

– Risteilyturistit liikkuvat omana ryhmänään, eivätkä ole missään kontakteissa paikallisiin ihmisiin paitsi niihin yrittäjiin, joiden palveluja he käyttävät.

– Varustamot kuten tietysti mekin olemme erittäin tarkkoja siitä, ettei mitään tartuntariskiä pääse syntymään.

Päivitetty 10.53, lisätty Cranstonin ja Kaksosen osuudet.

Kymensuu
Kymensuu
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa