Jouko Rauhalan mielestä lopputulos ratkaisee, eikä se, millä puolella sydän on

Jouko Rauhala kannattaa hyvää yhteistä tekemistä yli puoluerajojen.

Suurella äänimäärällä Kotkan kaupunginvaltuustoon valittu Jouko Rauhala (kok.) pääsee heti ensikertalaisena vastuullisiin tehtäviin kuten oletettavaa olikin. Kokoomus valitsi hänet kaupunginhallituksen ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi.
Rauhala jäi Puolustusvoimien reserviin yli 35 palvelusvuoden jälkeen puolitoista vuotta sitten.

– Työhalukkuutta ja -kykyä vielä jäi, ja halusin kohdistaa sen asioihin, jotka koen tärkeiksi ja tarkoituksenmukaisiksi, Jouko Rauhala perustelee lähtemistään mukaan politiikkaan.
Politiikkaan Rauhala tulee aivan pystymetsästä. Viime vuodenvaihteeseen saakka hän oli yhteiskunnallisten asioiden sivustaseuraaja, jolla ei ollut minkäänlaista kokemusta politiikasta. Puolustusvoimien henkilökuntaan kuuluneena se ei tietysti olisi ollut mahdollistakaan.
Rauhalan sivustaseuraajat puolestaan olivat sitä mieltä, että eversti evp:n osaamisella ja ajattelutavalla olisi tilausta kuntapolitiikassa.

Huonokin päätös on parempi kuin ei päätöstä ollenkaan

Puolustusvoimissa Rauhala työskenteli niin perusyksiköissä kuin keskijohdossa ja ylimmässä johdossa. Kokemusta hänellä on niin koulutuksesta, hallinnosta kuin operatiivisestakin johtamisesta. Puolustusvoimien uudistamisen aikoihin hän oli joukko-osaston komentajana hoitamassa pioneerirykmentin lakkauttamista. Yksi vuosi kului tarkkailijan tehtävissä Kasmirissa.
Rauhalan taustasta huolimatta mitään sotilaallista kuria ja järjestystä ei ole kaupunginhallintoon odotettavissa. Rauhalan ajattelutavan ytimessä on päinvastoin hyvä yhteistyö.

– Kannatan suoraviivaista, rehellistä ja avointa yhteistyötä, jossa ratkaisevaa on lopputulos, eikä se, millä puolella sydän on.

– Mielestä vähän huonokin päätös on parempi kuin ei päätöstä ollenkaan.
Vaikka Rauhalan puheet ennen uuden valtuustokauden alkua kuulostavat melko idealistisilta, hän ei kiellä sitä, etteikö hän vielä törmäisi poliittiseen realismiinkin.

– Ihan varmasti niin tulee tapahtumaan. Politiikkaa tehdään kompromissien kautta.

Isot hankkeet kulkevat vastuullisesti eteenpäin

Itseltään Rauhala odottaa nopeaa orientoimista uusiin tehtäviin, jotta hän olisi tehtävien tasalla mahdollisimman pian. Konserniohje ja kuntalaki ovatkin jo käsittelyssä.

– Odotan hyvää lähtöä ja tukea omalta ryhmältäni.
Rauhala haluaa olla myötävaikuttamassa, että Kotkan isot hankkeet kulkevat vastuullisesti eteenpäin.

– Vaikka ne ovatkin järjettömän suuria investointeja, niissäkin pitäisi nähdä metsä puilta, vaikkei välittömiä tuottoja olisikaan näköpiirissä.
Taustastaan johtuen hänelle ovat tärkeitä koulutukseen ja liikuntaan liittyvät asiat kuten lähiliikuntapaikat, Arto Tolsa Areenan kunnostus ja uuden uimahallin rakentaminen.
Ja jos Rauhalasta asia on yhtään kiinni, Kotka ei tulevaisuudessa keiku kyseenalaisella paikalla yhtenä Suomen yrittäjäbarometrin häntäpään kunnista.

Eija Anttila
Eija Anttila
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa