Juha Metson elokuva Hannu Hautalasta TV:ssä torstaina

Juha Metso ja Hannu Hautala samassa kuvassa. (kuva: Juha Metso)

Valokuvataiteilija Juha Metson ohjaama elokuva Legendan perintö saa ensiesityksensä Yle Teema Fem -kanavalla torstaina 24.3. kello 21.
Elokuvan aiheena on luontokuvauksen grand old man Hannu Hautala, pioneeri ja kiistelty esikuva, josta tuli kansainvälinen menestyjä.
Juha Metson ohjaamassa ja käsikirjoittamassa henkilökuvassa Hautala puhuu intiimisti urastaan ja kuolemasta. Maagisissa kuvaussessioissa Hautalan kotona Kuusamossa hänen omat klassikkokuvansa tanssivat hänen paljaalla ihollaan.

– Käyttämäni tekniikka hautui mielessäni vuosikymmeniä. Sen ansiosta Hautalan kuvat lähtevät aivan uudella tavalla elämään, Juha Metso sanoo.
Metso korostaa, että elokuva ei ole luontodokumentti vaan henkilökuva Hannu Hautalasta, ihmisyydestä, elämänkaaresta, jonka loppupisteen elokuvan henkilö tiedostaa ja hyväksyy. Silti, ikääntymisestään ja hidastumisestaan huolimatta, Hautala säilyttää intohimonsa tekemiseen.

– On ollut kunnia tehdä elokuva miehestä, joka uskaltaa avautua, olla rehellinen. Kaikki perustuu luottamukseen.

Tahatonta ja
tietoista kömpelyyttä

Metson lisäksi elokuvan teossa ovat olleet mukana Anna-Stina Nykänen (osakäsikirjoittaja) ja Mika Rokka (editointi). Metson mukaan elokuvaa leimaa tietynlainen kömpelyys, josta osa tahatonta, osa tietoista.

– Elokuva ei ole mitään hiottua ja muovista BBC-tuotantoa.
Elokuva tekijät toteuttavat Hautalan hartaan toiveen ja vievät hänet vielä kerran metsään ottamaan viimeiset kotkakuvansa. Mutta ovatko luontokuvat taidetta? Mikä niiden merkitys on tässä ajassa: ovatko ne aina luonnonsuojelun puolella? Mitä me tietäisimme luonnosta ilman kuvia?
Metso ei ole ensimmäistä kertaa liikkuvan kuvan kanssa tekemisissä, mutta Legendan perintö on ensimmäinen iso tuotanto, joka saa myös valtakunnallisen yleisön.

Mestarin ja kisällin
kohtaaminen

Juha Metso tutustui ystäväänsä Hannu Hautalaan nuorena lintuharrastajana 1970-luvun lopulla. Ensin Hautalan kirja Kololinnut ja muut pökkelöpesijät (1977) teki Metsoon suuren vaikutuksen. Hautalan mustavalkoiset kuvat innostivat ja tempaisivat mukaansa.
Sitten 80-luvun alussa Metso tapasi Hautalan ensi kertaa livenä lintujen rengastuspäivillä. Mestarin kannustus ja innostava luovuus olivat tärkeitä aloittelevalle kuvaajalle.

Legendan perintö on paitsi elokuva myös Juha Metson julkaisema kirja ja näyttely, joka oli esillä Kuusamossa viime vuonna. Metso on julkaissut kaikkiaan 36 kirjaa. Työn alla on muun muassa kirja Suursaaresta, joka nykytapahtumien valossa näyttäytyy suomalaisittain yhä saavuttamattomammalta kohteelta.

Eija Anttila
Eija Anttila
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa