Karhulan Ilmailukerhon Lentomuseossa Kymin lentokentällä on kone, joka on ainoa laatuaan maailmassa: 1930-luvulla Englannissa rakennettu kaksitaso hävittäjä Gloster Gauntlet. Juuri nyt kone on väliaikaisesti siivetön. Siipiin vaihdetaan uudet kankaat Ilmailukerhon huoltotiloissa Opintokeskus Karhussa.
Ilmavoimien legendaarinen kotkalainen koelentäjä Jyrki Laukkanen ja vaimonsa Marja sekä seuran pitkäaikaiset aktiivit Vesa Autio ja Ari Arho ovat tehneet satoja talkootunteja koneen kimpussa viime keväästä lähtien. Siipien laittaminen vaatii sekä kärsivällisyyttä, taitoa että tietoa: kankaiden ompelemista, silittämistä, liimaamista, lakkaamista.
Vaikka Laukkasella on takanaan lähes 20 000 lentotuntia, siipikankaiden ompelemiseen siitä ei taida olla mitään apua. Oikean ompelutekniikan opettelu vei tuntikausia, mutta nyt nuottasolmut ja muut tärkeät vaiheet sujuvat jo sutjakkaasti. Viimeistä neljästä siivenpuolikkaasta viedään.
Fenix-linnun uusi elämä
Se, että Gloster Gauntlet on ylipäänsä olemassa, on pieni ihme. Tyyppihän kuoli maailmasta sukupuuttoon heti toisen maailmansodan jälkeen, kun aika oli ajanut sen ohitse ja koneet myytiin romuiksi. Karhulan Ilmailukerhon Gloster Gauntlet on kuitenkin kuin tuhkasta uudelleen syntynyt fenix-lintu. Paitsi, että tämä liitäjä syntyi uudelleen metalliromukasasta.
Lentotekniikan killan kaverit löysivät 1970-luvulla eräältä maatilalta metalliromukasan, jossa oli kahden Gloster Gauntletin jäännökset pieninä palasina, osa jopa ojien yli tehtyjen siltojen rakenteissa. Valmistuskilvistä voitiin päätellä ”vainajien” alkuperä.
Alkoi seitsemän vuotta kestänyt koneen jälleenrakennus Kuorevedellä. Rakennustyötä valvomaan pyydettiin Jyrki Laukkanen.
– Lupasin, että jos saatte romukasasta tehtyä lentävän koneen, kyllä minä sillä lennän, Laukkanen nauraa.
Ensilento vuonna 1982
Ensilennon aika oli vuonna 1982. Aivan alkuperäinen Gloster Gauntlet ei ole, sillä jälleenrakennusvaiheessa jouduttiin etsimään yksi osa sieltä ja toinen täältä, mutta maailmanluokan harvinaisuus se on ja osa suomalaisen ilmailun historiaa.
Karhulan Ilmailukerhon ylläpitämään Lentomuseoon Laukkanen lensi Gauntletin vuonna 2007. Alkuperäisessä kodissaan kone oli ollut hieman huonossa hoidossa, mutta Kymisssä se on saanut uuden elämän.
Etelä-Afrikan sota-apu
Gloster Gauntlet -hävittäjiä tuli talvisodan jälkeen keväällä 1940 Suomeen 25. Etelä-Afrikan liittovaltio halusi voimakkaasti tukea Suomea sodassa ja osti hävittäjiä Englannista lahjoittaen ne saman tien Suomeen.
Vuonna 1936 Gloster Gauntlet oli Britannian ilmavoimien paras hävittäjä, mutta Suomeen tullessaan jo auttamattomasti vanhentunut, eikä sitä liian hitaana varsinaisissa sotatoimissa koskaan nähtykään. Jatkosodan aikana Ilmavoimat käytti sitä harjoitushävittäjänä.
Karhulan Ilmailukerhon ahkera talkooporukka ei halua sanoa ääneen, milloin Gloster Gauntlet on jälleen lentokunnossa. Moottori ja potkuri on jo vaihdettu. Vielä pitäisi päällystää peräsimet ja runko, mutta se tehdään vasta lentokauden jälkeen.