Kari Häkämies: kannattaisi löytää joku vaurastunut henkilö, joka haluaisi nimensä historiaan Kantolan pelastajana

Mustosen Lasse lähetti kirjan, Sunilan Pirtin kolme elämää. Teos on äärimmäisen mielenkiintoinen. Tarina etenee kuin hyvä salapoliisiromaani. Se on hieno, pienimuotoinen historiateos, mutta kuvaa myös erinomaisesti, kuinka suuria kulttuuritekoja voi tehdä, vaikka ei edustetakaan suurta instituutiota, valtiota, kuntaa tai firmaa.
Sunilan Pirtin vaiheet kertovat yhden rakennuksen näkökulmasta paljon suomalaisesta saha- ja metsäteollisuudesta. 1901 Pirtti vihittiin sahan palokunnantaloksi. Syntyhistoria liittyy 1870-luvulla alkaneeseen höyrysahojen valtakauteen. 1920 sahaustoiminta loppui ja siirryttiin odottamaan uutta.

Sunilan alue puhkesi kukkaan, kun Alvar Aallon toimisto alkoi suunnitella sellutehdasta ja ympäröivää yhdyskuntaa. Samalla Aallon toimisto suunnitteli Pirtin laajennuksen.
Ajalla, jolloin ei ollut televisiota, some-maailmasta puhumattakaan, Pirtti oli juhlien keskuspaikka. Urheilun lisäksi talossa järjestettiin teatteriesityksiä, konsertteja ja valistustilaisuuksia.
Aika muovasi myös teollisuusyhteisöjä. Pitkään tehdas vastasi kaikesta. Työntekijät asuivat firman kerrostaloissa ja myös vapaa-aikaa hallitsi yhtiö. 1980-luvulla alettiin olla jo uudessa tilanteessa. Kerrostaloista tehtiin yhtiöitä ja Sunila muuttui lähiöksi.
Samaan aikaan Pirtti alkoi rapistua. Onneksi Sunilan Sisulla oli pesämunana aikoinaan perustetun bingon varat ja niinpä yhtiön kanssa onnistuttiin neuvottelemaan Pirtin osto vuonna 2003. Viimeinen vaihe toteutui kuluvana vuonna, kun Pirtin julkisivu viimeisteltiin.

Itselläni oli viime kesänä tilaisuus vierailla Pirtillä. Se on loistavassa kunnossa ja entisöinti on tehty sivistyneesti. Kiitokset kuuluvat monelle. Ainakin Lasse Mustonen, Rurik Wasastjerna ja Ilkka Laasonen ovat puurtaneet omalla osaamisellaan valtavasti.
Yle julkaisi 14.5.2021 analyysin Suomen kunnista. Valitettava tosiasia on, että Kotka oli suurten kaupunkien sarjassa viimeinen. Selvää on, että kaupunki joutuu kuntavaalien jälkeen tarkkaan miettimään, mihin sillä on varaa, mihin ei.
Sunila on arkkitehtien keskuudessa tunnettu ympäri maailman. Ex-pääministeri Paavo Lipponen on myös korostanut Alvar Aallon suunnitteleman teollisuusalueen ainutlaatuisuutta. Kävin kesällä myös Kantolassa, Sunila Oy:n toimitusjohtajan entisessä virka-asunnossa. Anttilan Eija ja muut tekevät sen ympärillä arvokasta työtä. Mutta resursseja kaivattaisiin lisää.

Kun Kotkan kaupungin oma talous ei jousta, sen kannattaisi todella yrittää löytää joku vaurastunut henkilö, joka haluaisi nimensä historiaan Kantolan pelastajana. Ymmärtääkseni saneeraus vaatisi miljoonia, mutta sen jälkeen Kotkalla olisi oma Villa Maireansa. Ja Pirtin pelastajat Lasse Mustosen johdolla ansaitsevat kaupungilta huomionosoituksen. Pirtin kuntoon laitto on ollut suuri kulttuuriteko!


KARI HÄMÄMIES

Kirjoittaja on Varsinais-Suomen maakuntajohtaja ja kirjailija.

Kymensuu
Kymensuu
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa