Kari Häkämies kirjoitti dekkarin Turun kunnallispolitiikasta ja on huolissaan populismin rehottamisesta

Kari Häkämies on julkaissut kymmenennen romaaninsa.

Kari Häkämiehen tuotteliaisuus kirjailijana jatkuu. Viime syksynä häneltä ilmestyi valtaa käsitelleen dekkaritrilogian viimeinen osa Vallan hinta ja tänä keväänä Turun kunnallispolitiikan kiemuroihin kytkeytyvä Pormestari-painajainen.
Tuskinpa romaani voisi ajankohtaisempi olla, sillä kuntavaaleihin valmistautuvassa Turussa valitaan historiansa ensimmäinen pormestari kuten Häkämiehen dekkarissakin. Romaanissa kamppailu pormestarin paikasta muuttuu veriseksi, sillä pari kuukautta ennen vaaleja murhataan tunnettu kuntapoliitikko, jolla on ollut intressejä pormestariksi.
Toinenkin verityö tapahtuu. Tapausta selvittämään saapuvat Häkämiehen aiemmista romaaneista tuttu kaksikko, keskusrikospoliisin murharyhmän päällikkö ylikomisario Heikki Söder ja ylikonstaapeli Matti Joronen.
Helsingin Sanomien kriitikko Jukka Koskelainen kirjoitti Häkämiehen uutuudesta varsin myönteisesti 16.4. julkaistussa kritiikissä:
Vastapainoksi tuodaan nuorempi komissario ja Ilta-Sanomien toimittaja, molemmat naisia, onneksi naisia ja tolkullisia, ja vielä keskeisiä miehiä nuorempia. Toimittaja tekee omaa selvitystyötään, mikä tuo kirjaan oman, toimivan juonteensa,
Onnistunut veto sikälikin, että eihän noita äijiä oikein kestäisi, kun väistyvä kaupunginjohtajakin on kokoomuksen veteraani. Tuttuun tapaansa Häkämies tuo kuvaan myös pari karikatyyria, kuten paikallispolitiikan toimittajan, joka on valmiina lähtemään oluelle yhtä taajaan kuin vanha änkyrä Joronen.
Dekkarina Pormestari-painajainen on kelvollinen, juoneltaan jopa edellisiä Häkämiehen kirjoja hivenen parempi. Ihmiskuvaus kantaa juuri ja juuri: valtapelit tulevat kuvatuksi, mutta henkilöt jäävät pääosin sen nappuloiksi.

Häkämiehen kymmenennen dekkarin kustantaja on Crime Time.

Häkämies kirjoitti romaaninsa jo viime kesänä.

– Tartuin aiheeseen paitsi siksi, että Turussa on ensimmäinen pormestarivalinta tänä kesänä myös siksi, että olen pormestarimallin vastustaja. Helsinki, Turku, Tampere vielä menevät, mutta Kotka olisi liian pieni.

– Ei yksinkertaisesti löydy varmuudella tarpeeksi hyviä ehdokkaita, koska valinta on valtuutettujen joukosta. Pormestari on itse asiassa vaativampi tehtävä kuin kaupunginjohtaja, Häkämies sanoo.
Häkämiehen mukaan kirjan ja oikean elämän henkilöt eivät ole yksi yhteen, mutta toki mukana on paljon Turun politiikasta tuttua.

Mutta samanlaisia henkilöitä ja ilmiöitä löytyy esimerkiksi Kotkasta.

– Olen huolissani kuntapolitiikasta vähän joka suunnalla. Populismi rehottaa, puhutaan hölmöjä, ei oteta vastuuta ja johtajuus on kateissa.
Parhaillaan Häkämies kirjoittaa rikosnovellia ja vakoilun maailmaan liittyvää romaania. Romaani tulee ulos joskus ensi vuonna.
Karhulasta kotoisin oleva Kari Häkämies on muun muassa entinen kokoomuksen ministeri ja kansanedustaja sekä kunnan- ja kaupunginjohtaja. Nykyisin hän työskentelee Varsinais-Suomen maakuntajohtajana ja asuu Turun vieressä Maskussa. Arvoltaan hän on varatuomari.

Eija Anttila
Eija Anttila
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa