Teatteriryhmä Kimaran ja Nelosteatterin talotoimikunnan Kenttäpostirakkautta –klubitapahtuma uusitaan keskiviikkona 23.3. kello 12 – 13.30 Nelosteatterissa Kotkassa (Satamakatu 4).
Ensiesitys oli helmikuun puolivälissä. Venäjän hyökkäys Ukrainaan antaa esitykselle ajankohtaiset kehykset, joita kukaan ei olisi toivonut.
Ukrainan sota ja ukrainalaispakolaisten sekä Suomessa asuvien tai työssä olevien ukrainalaisten tilanne ovat nostaneet esille yhteydenpidon tärkeyden: saada tietää omaisten tilanteesta sodan keskellä, valaa toivoa.
Tämänhetkinen maailmantilanne antaa uusintaesitykselle ajankohtaisen taustan, vaikka kirjeenvaihto viekin kuulijat jatkosodan tilanteisiin.
Tapahtuman innoittajana on tutkija Mirja Turusen toimittama teos Elämänmerkki – Irma ja Urho Hälikän kenttäpostikirjeet. Rakkausteeman mukaisesti ohjelmakokonaisuus keskittyy valaisemaan, miten rakkaus kesti pitkän sodan ja erossa olon.
Tilaisuudessa toimittaja, tietokirjailija, FT Mirja Turunen kertoo teoksen synnystä, Hälikän pariskunnan jatkosodan koettelemuksista sekä kenttäpostin merkityksestä kriisioloissa. Elämänmerkki –teoksen takakansiteksti avaa myös tilaisuuden tavoitteita:
”Kirjeiden merkitys sodan erottamien läheisten kestokyvylle oli valtava.- – Kirjeillä pidettiin yllä parisuhdetta, jaettiin lapsiperhe-elämää sodan särkemässä arjessa. Kirje oli elämänmerkki, josta tiesi, että puoliso oli elossa.”
Kimaralaiset Heini Salopelto, Viola Toikka, Esko Junkkari, Leena-Kaisa Kivioja ja Iiro Lempinen lukevat valitut kirjenäytteet. Kirjeiden ja Mirja Turusen kuvaamien havaintojen tunnelmaa korostavat myös sota-ajan suositut laulut, joita esittävät Leena-Kaisa Kivioja, Hanne-Irmeli Tentke ja Teija Lempinen Kauko Sepposen säestämänä sekä Iiro Lempinen.
”Elämää juoksuhaudoissa”, ”Liisa pien”, ”Kirje sieltä jostakin” muistuttavat sodan todellisuudesta; sen sijaan ”Maan päällä paikka yksi on” tai ”Kodin kynttilät” vievät ajatukset kotirintaman tunnelmiin. ”Pieni sydän”, ”Romanssi” tai ”Tule hiljaa” nostavat esiin erityisesti sodan keskellä koettua rakkauden kaipuuta. Lauluvalinnoissa on hyödynnetty myös Urho Hälikän toimittamaa laulukirjaa ”Laulava Äänislinna”, jonka kokoaminen oli kapteeni Hälikälle suuri ponnistus. Laulukirja koettiin tärkeäksi mielialan kohentajana pitkittyneen sodan väsymyksessä.
Tilaisuuden järjestämisessä huomioidaan voimassa olevat koronarajoitukset niin yleisömäärän kuin suojautumisen suhteen.
Noin 1,5 -tuntiseen tilaisuuteen on pääsymaksu (10 e). Elämänmerkki –kirjaa on saatavilla tilaisuudessa suoraan tekijältä.