Lukijalta: Keskustelua kuntalaisten kanssa, onko sitä?

Kotkalaiset tyrmistyivät uuden kaupunginpuutarhurin koeaikaisen työsuhteen purkamisesta. Onko ennen nähty moista? Yleensä kaupungintalon portaat ovat korkeat ja virkamiehet piilossa myötätunnolta. Nyt some räjähti puolustamaan Marko Pesua. Hänen esimiehensä, monelle ehkä tuntemattomaksi jäänyt tekninen johtaja, sai tuta kaupunkilaisten raivon.
Latasimme sanallisen aseemme ja annoimme paukkua. Tämä kirjoitus kysyy, miksi moni reagoi sangen voimakkaasti, miksi Pesua puolustettiin tapauksen taustoja tuntematta kaikki yhden puolesta -asenteella?
Olisiko selitys siinä, että Pesu teki niin kuin julkisyhteisössä työskentelevän henkilön pitää eli noudatti julkisuusperiaatteen keskeistä osa-aluetta: aktiivista tiedottamista, siis tutustui toimintaympäristöihinsä ja kotkalaisiin. Puoli vuotta ja hän sai enemmän aikaiseksi kuin moni virkamies koko virkauransa aikana: vuorovaikutussuhteen kaupunkilaisten kanssa.
Kaupungin Puutarhuri -niminen profiili kysyi ja vastasi, antoi infoa, ohjasi hienotunteisesti – toivottavasti edespäinkin. Pesun edeltäjä oli myös omalla tavallaan opastava ja avoin kaupunkilaisten suuntaan. Jos kansainvälisen puistokaupungin imagon velvoittama avoimuus on eräs syy työsuhteen päättämiseen ”yhteisen tekemisen ja hyväntuulisten kohtaamisten kaupungissa” – on ymmärrettävää, että veronmaksajat polttavat päreensä.
On tästä jupakasta toivottavasti se hyöty, että havahduimme vastavuoroisuuden merkitykseen ja osaamme vaatia terhakammin meille kuntalain suomaa hallinnon avoimuutta. Ja toivottavasti virkamiehet pitävät sen minkä ovat luvanneet: ”Digitaaliset ratkaisut palvelevat asukkaita, yrityksiä, vierailijoita ja e-kotkalaisia maailmalla.”

Mielestäni kaikkien toimialajohtajien ja muiden keskeisten virkamiesten pitäisi keskustella kuntalaisten kanssa ”innostuen, uskaltaen ja uudistuen”. Kotka 2025 -ohjelmasta otetut lainaukset velvoittavat myös uusia valtuutettuja, heille onnea matkaan!

IRJA SINIVAARA
Kotka

Kymensuu
Kymensuu
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa