Keskustelutapahtuma Pyhtäällä hakee vastauksia Suomen suuriin kysymyksiin

Pyhtään kunta, Pyhtään Kulttuuritalo ja No Fear Agency järjestävät 17.-18.6. uuden keskustelutapahtuman Pyhtään Kulttuuritalon pihamaalla. Kaksipäiväinen tapahtuma kerää saman pöydän ääreen ministereitä, kuntapäättäjiä, yrittäjiä ja muita talouden ammattilaisia – kulttuuria ja tapahtumia unohtamatta. Tapahtuma on osa vuonna 1347 perustetun Pyhtään 675-vuotisjuhlia.

Suomen muuttuvat haasteet puhuttavat

Pyhtäältä pöydältä -tapahtuman ajatus syntyi alun perin tarpeesta pohtia, millaiseen asentoon Suomi putoaa koronapandemian jälkeen. Tunnetusti korona ei väistynyt aivan toiveikkaimpien kaavailujen mukaan – ja sittemmin taivaalle on noussut muitakin pilviä.

– Turvallisuudestakin varmasti puhutaan, ja tietenkin taloudesta, sanoo Pyhtään viestintä- ja markkinointiasiantuntija Jari Korkki, joka on yksi tapahtuman keskustelujen vetäjistä.

Ministereistä tapahtumaan osallistuvat elinkeinoministeri Mika Lintilä ja kuntaministeri Sirpa Paatero. Pyhtäällä nähdään myös muun muassa Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies ja Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala. Talousoppineista mukana ovat Sanna Kurronen (EVA), Mika Maliranta (Labore) ja emeritusprofessori Matti Pohjola, jolla muutaman muun keskustelijan tavoin on juuret Kymenlaaksossa.

Talouden haasteet ja kuntien uusi rooli puhuttavat

Koronasta toipuminen, Ukrainan pakolaiset ja sotepalveluiden siirtyminen hyvinvointialueille asettavat kunnat uusien haasteiden eteen. Pyhtään kartalle luotsannut entinen kunnanjohtaja Jouni Eho kertoo pienen kunnan menestysreseptistä. Keskusteluun osallistuvat myös kuntaministeri Sirpa Paatero, Suomen Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen sekä Suomen Kuntajohtajat ry:n puheenjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka. Suomi 125 -hanke ja teollisuusneuvos Martti Kiikka herättävät keskustelua siitä millainen Suomi on vuonna 2042, kun maamme täyttää 125 vuotta.

Yrittäjät rajan pinnassa

Muuttunut turvallisuustilanne ja kaupankäynnin uudet säännöt ovat keskiössä Suomen Yrittäjien ja Kymen Yrittäjien puheenvuoroissa. Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen avaa ajatuksiaan aiheesta Vapaus, vakaus ja yrittäjyys – vapaan yrittäjyyden ja talouden edellytykset. Kenraali, evp. Markku Myllykangas tuo keskusteluun ajankohtaisen teeman: Kuinka kansa, kansalainen ja viisas yhteiskunta varautuvat tulevaan.

Koronan koettelema tapahtuma-ala huutaa keskustelua

Pyhtäältä pöydältä kokoaa tapahtuma-alan ja päättäjät pohtimaan yhdessä, missä Suomen työ ja verotulot tulevaisuudessa tehdään. Tapahtumateollisuus ry:n ja Taku ry:n johdolla peilataan sitä, millainen työ on tärkeää ja miten tapahtumien ja kulttuurin toimintaedellytykset jatkossa turvataan. Hämeenlinnan Verkatehtaan toimitusjohtaja Janne Auvinen hahmottelee kulttuuripalveluiden tulevaisuutta suurten kasvukeskusten ulkopuolella.

– Tälle keskustelulle on valtava tilaus, koska ala on edelleen hämillään siitä, miten yksin koko toimiala koronassa jätettiin, sanoo Pyhtään Kulttuuritalon ja No Fear Agencyn Vesa Ristimäki, joka toimii Pyhtäältä pöydältä -tapahtuman tuottajana.

Perjantai on ammattilaispäivä, lauantaina puhutaan arvoista ja nuorten yrittäjyydestä

Perjantai on maksullinen asiantuntija- ja ammattilaispäivä, joka on suunnattu päättäjille, yrityksille ja kuntakentälle. Lauantaina ohjelma painottuu arvoihin ja nuoriin yrittäjiin. Helsingin Sanomien Tunne Suomi -juttusarjan toimittaja Anna-Stina Nykänen nostaa lauantaina puheenvuorossaan esiin maailman muuttumisen tunnevaikutukset.

Lauantaina tapahtumaan on vapaa pääsy ja keskustelut striimataan myös verkkoon. Tapahtuman yhteistyökumppaneita ovat Pyhtään kunta, Tapahtumateollisuus ry., Taku ry. ja Kymen Yrittäjät. Tapahtumassa ovat mukana myös Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy ja Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymä Ekami.

Pyhtäältä pöydältä käynnistää myös Kulttuuritalon kesän

Pyhtäältä pöydältä -tapahtuman myötä käynnistyy myös Pyhtään Kulttuuritalon pihakonserttien sarja 2022. Perjantaina Kulttuuritalon pihalla konsertoi Maija Vilkkumaa, lauantaina Sanni.

Kymensuu
Kymensuu
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa