Pian ensi-iltaan tuleva Teatteriryhmä Kimaran Ruotsinsalmi 1790 -näytelmä on valittu tammikuussa pidettäville Mikkelin Työväen Näyttämöpäiville. Reijo Paukun käsikirjoittama ja ohjaama näytelmä on yksi yhdeksästä valitusta. Nyt 45. kertaa järjestettävään tapahtumaan hakijoita oli 28.
– Meille harrastajateatterilaisille Mikkeliä voidaan pitää eräänlaisena ”Oscar-gaalana”, jossa tärkeintä on valinnan tuoma arvostus omalle tekemiselle ja raadin palaute. Kyseessähän ei ole kilpailu, vaikka ”voittajaksi” nimetäänkin eniten yleisöääniä saanut esitys, toteaa Kimaran esityksen tuottaja ja yhdistyksen varapuheenjohtaja Esko Junkkari.
Teatterin tekemisen oppikurssi
Junkkarin mukaan on ollut ja on todellinen kunnia ja upea tilaisuus tehdä yhteistyötä Reijo Paukun kanssa – kokeneen, arvostetun ja intohimoisen teatteriammattilaisen.
Ruotsinsalmi 1790 –projekti on kaikille mukana olijoille teatterin tekemisen oppikurssi – niin näyttelijöille, valo- ja äänitekniikan luojille, tarpeiston ja puvustuksen kehittäjille jne.
Hän kehuu myös alueen teatteritoimijoiden hedelmällistä yhteistyötä.
Olenkin kimaralaisena tuottajana ylpeä ja iloinen tästä yhteen hiileen puhaltamisen hengestä! Valintamme Mikkelin näyttämöpäiville hitsaa työryhmän entistä tiiviimmäksi ja tavoitteellisemmaksi yhteiseen maaliin pääsemisessä.
Kantaesitys paikallisesta aiheesta
Junkkarin mielestä Kimaran projektin arvoa nostaa myös se, että kyseessä on kantaesitys – ja vielä paikallisesta aiheesta.
– On hienoa viedä Mikkeliin 230 vuoden takaista Kotkan – tai tarkasti ottaen Ruotsinsalmen – historiaa.
– Olemme tehneet koko ajan yhteistyötä Vellamon kanssa – mikä tilaisuus Mikkelistä voisikaan avautua yhteiseen esiintymiseen kaupungissa.
– Koko näytelmäprojekti – ilman Mikkeliäkin – on ylväs huipennus Teatteriryhmä Kimaran 10 –vuotiselle esitystaipaleelle.
Kova taso
Esitysvalinnat on tänä vuonna tehnyt historian- ja teatterintutkija, teatteritieteen dosentti Mikko-Olavi Seppälä.
Seppälä kertoo, että valittujen esitysten taso oli todella kova.
– Festivaalilla nähdään puhuttelevia tekstejä, varmoja ohjauksia ja vahvaa näyttelijäntyötä.
Yleisemmiksi teemoiksi nousivat Seppälän mukaan sotien ja poikkeusaikojen pitkät varjot, inhimillisyyden ja eläimellisyyden kamppailu ja tyttöjen rankat kasvutarinat. Ja läheisten huolenpito, vaikeuksien yli kantava rakkaus.
Ruotsinsalmi 1790 -näytelmän ensi-ilta on Nelosteatterissa 21.11.