Kirjailijan ura haaveena jo lapsena

Vasta aikuisena koetut kriisit tekivät Johanna Elomaan haaveesta totta. Kolmas romaani ilmestyy muutaman viikon kuluttua.

Johanna Elomaan kolmas romaani, Sinä päivänä kun synnyin, ilmestyy tammikuussa. Se on kahden nuoren naisen ystävyystarina, kertomus irti päästämisestä ja samalla matka 2000-luvun alun Kaakkois-Aasiaan, Afrikan salametsästyksen ytimeen sekä New Yorkiin, jossa terrorismi muutti vuosituhannen alussa maailman.

Porvoossa nykyisin asuvalle Johanna Elomaalle Kotka on säilynyt tärkeänä paikkana.

– Kirjan punaisena lankana kulkee ajatus siitä, ovatko elämämme tapahtumat ennalta määrättyjä. Tahdon tuoda kirjoihini aina jonkin ajatuksia herättävän merkityksellisen teeman. Tällä kertaa se on kohtalon ja sattumuksen kiehtova tanssi, sanoo kesällä Porvooseen muuttanut Elomaa.

Syntyisin Elomaa on Kotkasta. Johannan ollessa kolmevuotias perhe muutti Helsinkiin. Muutosta huolimatta Kotka näytteli suurta osaa Elomaan elämässä koko lapsuuden ajan. Toinen mummola  sijaitsi Koivulassa omakotitaloalueella ja isän äiti ja isä asuivat Aittakorvessa, myöhemmin Kotkan keskustassa Vuorikadulla. Enot, setä ja täti perheineen asuvat edelleen Kotkassa. 

– Minulla on paljon lämpimiä muistoja molemmista mummoloista. Pari viikkoa sitten, kun tulimme mieheni kanssa Savosta lomalta, piipahdimme Koivulassa katsomassa tuttua mummilaa, jokimaisemaa ja voimalaitosta. Alueita, joissa etsimme lapsuudessa kummituksia ja metsäpolkuja, joita pitkin kuljimme.

– Soratiet oli asfaltoitu, karkkikioski muuttunut grilliksi, mutta muuten näytti samalta.

Johanna Elomaan ukilla Juhani Elomaalla oli Kirkkokadulla aikoinaan Kotkan ensimmäinen kirjakauppa. Hänen vaimonsa Kirsti Elomaa (o.s. Kaipainen) oli puolestaan Kaipaisten näyttelijäsukua. Hän näytteli Kotkan teatterissa kuten setänsä Eino Kaipainen. Johanna Elomaa on kirjoittanut aina, jo pikkutyttönä novelleja ja tarinoita vanhanaikaisella kirjoituskoneella.

– Haaveilin kirjailijan urasta jo silloin. Hän päätyi kuitenkin työskentelemään media-alalle, ensin toimittajaksi, sitten sanomalehteen tuottajaksi ja uutispäälliköksi, sen jälkeen tv-taloon vastaavaksi tuottajaksi.

– Tahdoin sydämessäni kuitenkin aina jotain muuta.  Elämä heitti häränpyllyä 2010-luvun alussa. Perhettä kohtasi menetys, kun Johanna Elomaan nuorempi veli kuoli ja samoihin aikoihin  hänen avoliittonsakin kaatui.

– Olin tienristeyksessä ja päätin ottaa elämääni aikalisän. Elomaa sai vuorotteluvapaata tv-talosta ja matkusti miltei vuodeksi Intiaan, Borneon saarelle ja lopulta Balille. Matkansa aikana hän kirjoitti ensimmäisen kirjansa, Säästä ajatuksesi eläviä varten, joka kertoo hänen vuodestaan Aasiassa ja samalla veljen traagisen tarinan.

– Päätin, että jos kirja julkaistaan, irtisanoudun työstäni ja ryhdyn kirjailijaksi.  Kirja julkaistiin 2016 ja Elomaa päätti hypätä oravanpyörästä lopullisesti alkaen kirjoittaa seuraavaa romaaniaan Kaipuun väri on sininen. Vuonna 2018 julkaistu romaani sijoittuu Elomaan rakastamaan Intiaan ja on tarina rakkauden kaipuusta ja anteeksiannon tärkeydestä. Romaanien lisäksi Elomaa on kirjoittanut kaksi tietokirjaa. Sankarisukeltaja Mikko Paasin elämäkerta Sukellus valoon synnytti myös dokumenttielokuvan yhteistyössä kotkalaisen Mediatehdas Dakarin kanssa. Kuvausten yhteydessä Elomaa ja Dakarin tuotantoryhmä vierailivat Thaimaassa Tham Luangin luolassa, josta 13 thaimaalaispoikaa pelastettiin kesällä 2018. He tapasivat matkan aikana myös pelastetut pojat. Sukeltaja-dokumentti on esitetty Ylellä useita kertoja ja se on kerännyt paljon katsojia. Ensiesityksellä 410 000 katsojaa. Elomaa kirjoittaa myös blogia Hidasta elämää -sivustolle. Sivuston ja Otavan yhteistyönä syntyi hänen toinen tietokirjansa, Suuria hetkiä – viisautta ja voimaa elämän taitekohtiin. Viime vuosina Elomaa on asunut suurimman osan ajasta Intiassa tai jossain päin Kaakkois-Aasiaa. Myös Borneon saarella, jossa hän tutustui vuonna 2015 Borneon orankiin. Hän työskenteli silloin kolme kuukautta uhanalaisten orankien kuntoutuskeskuksessa ja rakastui ihmisapinoihin, jotka jakavat 97-prosenttisesti ihmisen DNA:n. Hän on palannut Borneoon useaan kertaan tapaamaan karvaisia ystäviään. Hän tutustui vuosien aikana useisiin luontoaktivisteihin ja kuvasi paikallisen elokuvatekijän kanssa dokumenttia sympaattisista orangeista, mutta materiaali ei lopulta kiinnostanut suomalaisia televisioyhtiöitä.

– Jossain vaiheessa suunnittelin jopa muuttavani Borneoon pyörittämään paikallista kuntoutuskeskusta, mutta projektin rahoitus kaatui.

– Länsimaalaisille rahoittajille orankien kohtalo on liian kaukainen, vaikka kyse on paljon muustakin kuin sukupuuttoon kuolevista eläimistä; arvokkaan sademetsän tuhoutumisesta ja siten ilmastonmuutoksesta.

–Vaikken Borneoon koskaan palaisikaan, pala minusta kulkee silti aina Borneon viidakoissa ja orankien matkassa.

JOHANNA ELOMAA

Kirjailija, toimittaja, bloggari, luontoaktivisti

Syntynyt 1977 Kotkassa, asuu Porvoossa

Tuotanto: Säästä ajatuksesi eläviä varten, 2016 (Kosmos), Kaipuun väri on sininen, 2018 (Kosmos), Sukellus valoon – Mikko Paasi ja uskomaton p e l a st u s o p e ra at i o , 2018 (Otava), Suuria hetkiä – viisautta ja voimaa elämän taitekohtiin, 2019 (Otava)

Tulossa: Sinä päivänä kun synnyin (Otava) ilmestyy 4. tammikuuta 2021.

Eija Anttila
Eija Anttila
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa