Kolumni: Hyvää sananvapauden päivää!

Hyvä ystäväni toivotteli minulle tänään heti aamutuimaan hyvää Kansainvälisen sananvapauden päivää. Myös YK kehottaa tänään arvioimaan sananvapauden tilaa maailmassa.
Maailma on iso paikka, joten arvioidaan vaikkapa Kotkaa. Kyllä, jokaisella kansalaisella on sananvapaus jo ihan perustuslainkin mukaan. Sanavapauteen liittyy olennaisena osana julkisuuslaki eli laki viranomaisten toiminnan ja asiakirjojen julkisuudesta. Eli kansalaisten oikeudesta saada tietoa viranomaisten toiminnasta.
Sananvapautta ja kansalaisten oikeutta tietoon voidaan kuitenkin estää monin epäsuorin ja rakenteellisin keinoin. Yksi tapa on yhtiöittää kaupungin toimintoja myös silloin, kun se ei lain mukaan ole välttämätöntä. Kotkan tapahtumakeskuksen rakennuttamista ei olisi tarvinnut yhtiöittää. Mutta kun se tehtiin perustamalla Backstaff Oy, hankkeeseen liittyviä tietoja voi säännöstellä julkisuuteen ja jopa päättäjille tarkoituksen mukaisella tavalla. Niin on epäilemättä myös tehty.
Aina voidaan vedota osakeyhtiölakiin, jos tietoa ei haluta antaa. Mutta mielellään unohdetaan se, että laki kuitenkin vain harvoin estää antamasta tietoja, jos avoimuuden nimissä niin halutaan tehdä. Yleensä ei haluta.

Valtuuston viime maanantain tiedonantokokouksesta, jonne pääsy tiedotusvälineiltä ilmeisen laittomasti estettiin, on kuulunut kaikenlaista. Backstaffin hallituksen kokoomustaustainen puheenjohtaja Tapio Lepistö oli kuulemma pariinkiin kertaan leimannut vuonna 2019 potkut saaneen Backstaffin toimitusjohtajan Anu Kuuselan syylliseksi nykyisiin lisäkustannuksiin. Kuusela irtisanottiin luottamuspulaan vedoten.
Lepistön väite on täysin järjetön ja perätön, sillä Kuusela nimenomaan yritti pitää kaikessa suunnittelun ohjauksessa kynsin ja hampain kiinni 24,2 miljoonan euron kattohinnasta. Kuuselan toiminnan ajurina oli nimenomaan se, että mitään lisärahoitusta ei ole, eikä tule. Backstaffin hallituksen päätöksen mukaan toimitusjohtajan hankintavaltuudet olivat tasan 0 €, mikä käsittääkseni vaikeuttaa jonkin verran rahojen tuhlaamista.

Kuusela olisi halunnut viedä tapahtumakeskusta eteenpäin mahdollisimman paljon kaupungin omana työnä, mikä ei JuKin ja Backstaffin hallituksille kelvannut, vaan haluttiin konsultti.
Siinä vaiheessa, kun Kuusela lokakuussa 2019 irtisanottiin, Backstaff ei ollut sitoutunut mihinkään muuhun kuin hankkinut ainoastaan ALA Arkkitehtien suunnitelmat 8000 neliön tapahtumakeskuksesta. Suunnittelun arvo oli noin 2,2 miljoonaa euroa.
Mitä Kuuselan potkujen jälkeen on tapahtunut, ja kuka asioita on valvonut tai jättänyt valvomatta, on enemmän tai vähemmän hämärää. Joka tapauksessa kansliapäällikkö Marianna Ruonala on kaupungin yhtiökokousedustajana myöntänyt vastuuvapauden sekä JuKin että Backstaffin hallituksille.
Mutta kuka antoi ALA arkkitehdeille valtuudet suunnitella (kuten Lepistökin on sanonut) aivan toisenlainen rakennus kuin alkuperäisessä, valtuuston hyväksymässä, hankesuunnitelmassa oli eli vaihtaa esimerkiksi rakennusmateriaali kokonaan puuksi?

Suunnitelmat ovat muuttuneet, mutta ennallaan on yhä se, että valtuutettujen on vaikea saada tietoja päätöksensä pohjaksi. Niinkin yksinkertaista ja tässä tapauksessa itsestään selvää asiakirjaa kuin hankkeen kustannuslaskelma, ei päätösasiakirjojen joukossa ole, ei myöskään SRV:lle tehtyä tarjouspyyntöä, jotta voisi vertailla vastaako tarjouspyyntö alkuperäistä tarjouspyyntöä.
Siihen on jo totuttu, että toimittajille ei asiakirjoja anneta, mutta valtuutetun pyytäessä Backstaffilta tapahtumakeskuksen kustannuslaskelmaa, yhtiön ainoalla työntekijällä ollut natsoja asiakirjaa antaa. Mutta päätös lisärahoituksesta on tehtävä.

Itse pyysin kaupungilta maanantaisen kokouksen powerpointit nähtäväkseni. Tapahtumakeskuksen toimitusjohtajan Minna Nymanin esitys tulikin, mutta Tapio Lepistön ei. Pyyntöni jäi hallintoyksikön käsittelyyn vapun yli. Tänään tuli esitys, josta on poistettu pari ei-julkisuuteen tarkoitettua sivua.
Olen myös pyytänyt saada tietää, mitkä muut rakennusliikkeet kuin SRV ovat olleet mukana neuvotteluissa, jotka päätyivät SRV:n eduksi. Liikesalaisuuteen vedoten tietoa ei ole annettu.
On valtuuston päätös lisärahoituksesta maanantaina mikä tahansa, areenakiiman ei pitäisi olla niin suurta, etteikö hetkeksi voisi pysähtyä pohtimaan muutamaa perusasiaa, jotta asian valmistelu ja päätös olisivat hyvän hallintotavan tai edes lain mukaisia.

Kotkan kaupunginvaltuuston kokous alkaa tänään kello 16. Sitä voi seurata kaupungin You Tube -tilillä: www.youtube.com/kotkankaupunki

Eija Anttila
Eija Anttila
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa