Venäjän hyökättyä törkeällä tavalla Ukrainaan, tuntuu puolirikolliselta kirjoittaa mistään muusta. Selvää on, että kriisi hallitsee ihmisten mieliä. Me emme tiedä, kuinka sota tule etenemään ja samaan aikaan Suomen tulee tarkkaan miettiä, mitkä ovat maamme puolustuspoliittiset ratkaisut tulevaisuudessa. Mistään tärkeästä asiasta ei tule päättää hätiköiden, mutta politiikassa on myös hetkiä, jolloin tulee kyetä nopeisiin ratkaisuihin. Nyt taitaa olla käsillä sellainen.
Sodalla on monenlaisia vaikutuksia, eikä varmaan mikään tule olemaan ainakaan muutamaan vuosikymmeneen kuten ennen. Kauppa pysähtyy, matkailu tyrehtyy, eikä opintoja harjoiteta Venäjällä. Se valheelle rakennettu ”ystävyyspolitiikka”, jota Suomi harrasti Neuvostoliiton kanssa ja, jota maamme jatkoi ainakin osin Venäjän myötä, on kuopattu. Sellaisenaan se ei palaa. Kysymys siitä, voiko Venäjä joskus olla aito oikeusvaltio, on tänä päivänä niin teoreettinen, että sitä ei kannata edes miettiä.
Pakotteet ja yhteyksien katkaiseminen kohtelee Suomen eri osia ja yrityksiä eri lailla. Joidenkin firmojen menetykset voivat olla niin valtavia, että koko niiden olemassaolo saattaa vaarantua.
Myös maantiede on ollut jakava tekijä Venäjän ja venäläisten näkymisessä Suomessa. Itäisessä ja eteläisessä Suomessa venäläisiin on totuttu, lännessä he ovat jääneet ihmisille selvästi vieraammiksi.
Riippumatta siitä, käykö Venäjä sotaa, vai ei, Suomen maakunnat joutuvat miettimään, kenen kanssa ne ovat yhteistyössä keskenään. Sinänsä Suomi jakautuu eri alueisiin aika luontevasti. On itä, länsi, etelä ja pohjoinen. Joidenkin maakuntien osalta kysymys ei ole itsestään selvyys. Kymenlaakso kuuluu siihen joukkoon.
Helsingistä katsoen saatetaan ajatella, että Kymenlaakso on itäistä Suomea. Tavallaan näkökanta on ymmärrettävä. Onhan suurin rajanylityspaikka Venäjälle, Vaalimaa, nimenomaan Virolahdella.
Mutta maakunnan asemoiminen on muutakin kuin tunnetta. Ehkä juuri siksi Kymenlaakso teki joku vuosikymmen ratkaisun, jossa se päätti olla osa eteläistä Suomea. Se on ollut viisas päätös ja siitä on hyvä pitää kiinni.
Kirjoitan aiheesta, koska tietooni on tullut, että äskettäin on perustettu Itä-Suomen unioni niminen yhdistys ja minulle on viestitetty, että jotkut kunnat kaakkoisessa Suomessa ovat lähdössä yhteisöön mukaan. Toivottavasti tietoni ovat vääriä. Maakunta ei voi kuulua kahteen joukkoon. Jos sellaista yrittää, ei kuulu mihinkään.
Kotkan poliittinen- ja virkamiesjohto. Jos joku kysyy teiltä rahaa Itä-Suomeen, vastatkaa: ei käy. Kotka ei ole itäsuomalainen kaupunki.
KARI HÄKÄMIES