Koti syntyy kerroksista

Pirjo Kansa kehottaa luottamaan omiin aisteihin.


Kotkalainen sisustussuunnittelija Pirjo Kansa on lähes 40-vuotisen uransa aikana nähnyt kaikenlaiset sisustuksen muoti-ilmiöt, lukemattomat kodit ja niiden sisustustyylit.
Hän kuvailee sisustussuunnittelijaa eräänlaiseksi kameleontiksi, jonka täytyy toisaalta sopeutua joskus asiakkaan jo tekemiin ratkaisuihin (koko sisustustahan ei aina voi vaihtaa), mutta yrittää tuoda mukana myös omia ajatuksia ja ratkaista ongelmakohtia.

– Jos vaikka asiakas on juuri hankkinut uuden maton, mutta se ei oikein sovikaan muun sisustuksen kanssa, minun tehtäväni on miettiä keinoja, miten se pian onkin juuri oikea valinta siihen kohteeseen, Pirjo Kansa (Pirjo Kansa Interiors) sanoo.
Sisustukseen on tullut Kansan mukaan samanlaista tyylien syklisyyttä kuin vaatemuotiinkin. Hän ei itse muoti-ilmiöistä juuri piittaa ja trendi on jo sananakin kauhea.

– Sisustusohjelmissa ja lehdissä on mahtavia sisustuksia ja ideoita, mutta kopioimaan ei kannata suin päin lähteä harkitsematta tarkkaan onko se omaan miljööseen sittenkään oikea ratkaisu.

– Mielestäni kaunis koti syntyy kauniiden puhtaiden sävyjen loisteesta, laadukkaista kestävistä kalusteista muotojen harmoniasta, sekä ihmisen elämän varrella mukanaan kuljettamista asioista.
Kansan mielestä pidempiaikainen koti sisältää jo paljon muistoja matkan varrelta, joista hän on aina kiinnostunut. Aarteet saattavat lojuta varastoissa.

– Miten kauniita ratkaisuja niistä voikaan rakentaa mitä ihmeellisempiin paikkoihin.

Kestävää ja laadukasta

Kansaa ilahduttaakin se, että tänä päivänä kestävyydestä ja laadukkuudesta on tullut yksi sisustamisen tärkeimmistä arvoista, kierrättämisestä myös.
Laadukkaat tavarat ja kankaat kestävät pitkään. Jos kuosit ja värimaailma ovat rauhalliset, niiden kanssa jaksaa elää pitkään.
Esimerkkinä hän kertoo helsinkiläisestä iäkkäästä pariskunnasta, joka muutti vanhasta talosta Töölöstä moderniin taloon Lauttasaareen. Kansa oli tehnyt sisustussuunnitelman 16 vuotta sitten Töölön kotiin ja nyt Lauttasaareen. Samat Kansan valitsemat kalusteet, matot, verhot ja tyynyt seurasivat myös Lauttasaareen.Verhoihin piti tehdä ainoastaan vähän pidennystä. Toki uuttakin sisustusta tehtiin.
Kansa kehottaa asiakkaita kiertämään kirpputoreilla aistit avoinna ja tekemään löytöjä, jotka puhuttelevat juuri itseä.

– Toivon, että ihmiset luottaisivat omiin aisteihinsa.

Kansan työt ovat laidasta laitaan: joku asiakas haluaa pelkästään uudet verhot, toinen vähän yleistä kasvojen kohotusta kotiin, kolmannelle saa suunnitella kaiken tyhjästä. Yhtä kaikki ihmisten kiinnostus sisustamiseen on koko ajan lisääntynyt ja korona-aikana se on korostunut.
Kestävyyden ja laadun lisäksi ajankohtaista ovat maanläheiset, lämpimät ja rauhalliset värit, erityisesti preeriaväreiksi kutsutut sävyt, joista auringon lämpö suorastaa hehkuu.

– Koteihin halutaan nyt lämpöä musta-valkoisen ja harmaan tilalle.

Kangasfriikki

Verhot ja ylipäänsä kankaat ovat Pirjo Kansalle kaikkein läheisimmät asiat.

Olen kangasfriikki ja harmittaa, jos olen tilannut jonkin upean malliston (ihanan
kankaan), enkä pääse sitä toteuttamaan mihinkään kohteeseen.
Kansa tilaa kaikki käyttämänsä kankaat ja parhaimmat kangasmallistot (merkit) suoraan tehtailta
ympäri Eurooppaa: Englannista, Italiasta, Ranskasta, Saksasta ja Espanjasta.
Mutta toisaalta.

Kuinka kauniin kodin saakaan aikaan pelkästään klassisilla suomalaisilla tuotteilla.
Ja toisaalta myös.

Tärkeintä kodissa on tunnelma, joka syntyy ihmisten välisistä suhteista. Voi olla
täydellisesti sisustettu koti, mutta jäätävä tunnelma.

– Koti on siellä, missä sinua rakastetaan, Pirjo Kansa sanoo ja sanojensa tueksi viittaa yhteen suomalaisen lyriikan kauneimmista rakkausrunoista, jonka on kirjoittanut Pentti Saarikoski.
Meidän kotimme on siellä, missä milloinkin toinen odottaa, siellä on meidän kotimme.
Missä milloinkin heräämme sydämen ääniin.

Eija Anttila
Eija Anttila
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa