Kotka-Kouvola -tieyhteys nousi yhdeksi kärkihankkeista – Väylävirasto ehdottaa 126 miljoonan investointia

Kotkan ja Kouvolan välisen tieyhteyden parantaminen on noussut maan neljän tärkeimmän tiehankkeen joukkoon ja Väylävirasto ehdottaa sen toteuttamiseen 126 miljoonaa euroa.
Väylävirasto on tänään julkaissut suunnitelman lähivuosien liikenneinvestointiohjelmaksi, jossa eri liikennehankkeet on asetettu tärkeysjärjestykseen. Suunnitelma perustuu parlamentaarisesti valmisteltuun valtakunnalliseen Liikenne12 -liikennejärjestelmäsuunnitelmaan.

Kotkassa Väyläviraston suunnitelma on otettu luonnollisesti iloisena vastaan.
– Väylävirastolle suuret kiitokset ammattimaisesta toiminnasta. Väylä otti viestimme tosissaan ja muutti suunnitelmiaan meille suotuisaksi, kiittelee Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö.
Sirviö on mielissään etenkin siitä, että Kotka-Kouvola tieyhteyttä esitetään nyt 126 miljoonan euron hankkeena, eikä 30 miljoonalla eurolla karsittuna kuten vielä syksyllä.
– Suunnitelma on vietävä nyt käytäntöön. Hallituksen tulee viedä määrätietoisesti hanke ensi vuoden talousarvioon eli päätöksiä tulee tehdä kevään kehysriihessä, Sirviö painottaa.

Vuosien 2022-2029 investointiohjelma on Väyläviraston tietoon perustuva ehdotus rata-, maantie- ja vesiväylähankkeiden toteuttamisesta ja niiden vaikutuksista.
Investointiohjelmaa hyödynnetään mm. talousarvioesityksen valmistelussa. Investointiohjelma sisältää isoja kehittämishankkeita, isoja peruskorjaushankkeita ja hankekokonaisuuksia sekä pienempiä parantamishankkeita.

– Kotkan alueella on suunnitteilla useita teollisia hankkeita, joiden kotiuttamisessa päätös sujuvimmista yhteyksistä voi olla ratkaiseva, Sirviö muistuttaa.
Kotkassa muistutetaan myös, että Valtatie 15 on koko Suomelle tärkeä hanke. Kotka-Kouvola -tie on koko Suomen tärkeimpiä teollisuuden valtaväyliä. Maanteillä kulkevat Itä- ja Keski-Suomen teollisuuden ja kaupan vientikuljetukset satamien kautta maailmalle.

– Tie yhdistää kaksinapaisen Kymenlaakson ja on maakunnan yhtenäisyyden vahvistaja. Tieyhteys on Kymenlaakson kaupunkiseutujen opiskelija- ja työmatkaliikenteen pääväylä. Sairaalatoimintojen keskittäminen Kymenlaakson keskussairaalaan Kotkaan lisää maakunnan etelä-pohjoissuuntaista työmatka- ja asiointiliikennettä sekä potilaskuljetuksia, kaupunginjohtaja Esa Sirviö korostaa.

Kymensuu
Kymensuu
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa