Kotka lupaa 18 miljoonaa lisää Xamkin kampukseen – kustannusarvio on nyt 63 miljoonaa euroa

Havainnekuva Xamkin kampuksesta pohjoisen suunnasta.

Kotkan kaupunki on valmis rahoittamaan Xamkin tulevaa kampusta 18 lisämiljoonalla. Xamkin uuden Kotkaan sijoittuvan kampuksen urakkatarjoukset ylittivät hankkeen aiemman kustannusarvion.
Rakennuksen toteuttava, Kotkan kaupunkikonserniin kuuluva Kymenlaakson Kampuskiinteistöt Oy on pyytänyt omistajiltaan lisärahoitusta hankkeen toteuttamiseen. Kotkan kaupunki on konserniohjeen mukaisella ennakkokäsityksellä ilmaissut tahtonsa tarvittavan lisäsijoituksen tekemiseen kampushankkeen varmistamiseksi.
Kaupunginjohtaja Esa Sirviön mukaan valtuuston ja valtuustoryhmien puheenjohtajat olivat koolla viikonvaihteessa päättämässä asiasta.
Kotkan kaupunki neuvottelee Kouvolan kaupungin ja Kymenlaakson Kampuskiinteistöt Oy:n kanssa lisärahoituksen tarkasta muodosta sekä ajankohdasta vielä erikseen. Sirviön mukaan Kotka rahoittaa lisätarpeen, vaikkei Kouvola mukaan lähtisikään. Hänen mukaansa lisärahan tarve voi olla vasta vuonna 2023. Jollei muuta rahoituskeinoa löydy, Kotka ottaa lisää velkaa.

– Viime viikolla käydyissä neuvotteluissa sekä keskusteluissa on varmistunut, että enemmistö Kotkan valtuuston jäsenistä on lisäsijoituksen kannalla, kertoo Esa Sirviö.
Sirviö harmittelee sitä, että tähän tilanteeseen on jouduttu, mutta muistuttaa samalla kuinka tärkeä asia uuden kampuksen saaminen Kotkan keskustassa sijaitsevaan Kantasatamaan on.

– Tämän rakennushankkeen toteutumisella varmistetaan ammattikorkeakoulutasoisen koulutuksen jatkuminen sekä kehittyminen Kotkassa. Lisäksi hankkeen toteutuminen avaa uusia yhteistyömahdollisuuksia niin opetusalalla kuin elinkeinoelämässä, Sirviö painottaa.
Sirviön mukaan rakentamiskustannusten nousu ei vaikuta Kantasatamaan rakennettavaan tapahtumakeskukseen. Ei ainakaan sillä tavalla, että kaupungin vastuut kasvaisivat nykyisestä. Sirviön mukaan tapahtumakeskuksesta on tehty projektinjohtourakka ja urakkasopimukset allekirjoitettu.

Uuden kampuksen rakennuttamisen toteuttaa Kymenlaakson Kampuskiinteistöt Oy, joka vuokraa tilat Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoululle.
Yhtiön toimitusjohtaja Tero Tallisen mukaan lisäsijoituksen, johon Kotka on nyt myöntymässä, tarve johtuu rakennusurakoinnin kustannustason ennalta arvaamattoman suuresta noususta tämän vuoden aikana.
Rakennusmateriaalien hinta on eräiltä osin noussut kymmeniä prosentteja vielä kesänkin aikana kysynnän ollessa selkeästi tarjontaa suurempi.

– Rakennusmarkkina tuntuu tällä hetkellä käyvän melko kuumana ja rakentamisen kapasiteetista alkaa ainakin alueellisesti olla pulaa, Tallinen toteaa.

Hankkeen kokonaiskustannusarvio on tällä hetkellä 63 miljoonaa euroa.

Päivitetty 7.9. kello 16.16, kuva lisätty.

Eija Anttila
Eija Anttila
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa