Kotkaan iski ainakin puolijytky

Kotkan uusi kaupunginvaltuusto aloittaa työnsä kesälomien jälkeen. Tiukimman otteen vallankahvasta ottaa demarit.

Kotkan kuntavaalitulos antaa odottaa mielenkiintoista valtuustokautta. Perussuomalaisten lievä uho siitä, että se tähtää vaaleissa Kotkan suurimmaksi puolueeksi ei muuttunut riittävän moneksi valtuustopaikaksi, mutta aivan katteettomia puheet eivät ole olleet: valtuustopaikkojen lähes tuplaaminen 6:sta 11:een oli vahva suoritus.
Demarit ja kokoomus pystyivät säilyttämään nykyiset asemansa. Demareiden 16 paikkaa pitää puolueen selvästi keulapaikalla, mutta perussuomalaiset hengittää jo 12 valtuutettua saaneen kokoomuksen niskaan.
Selvät häviäjät Kotkassa olivat vasemmistoliitto ja vihreät, joilta molemmilta hävisi kaksi paikkaa ja molemmat ovat jo selvästi pienempiä ryhmiä kuin perussuomalaiset.

Uusia kasvojakin valtuustoon saatiin ja, mikä ilahduttavinta, myös nuoria. Eniten uudistui kokoomuksen ryhmä, jonka tusinassa on jopa seitsemän uutta päättäjää, ja heistä jopa kolme reilusti alle kolmekymppistä.
Valtuuston kuopus on kokoomuksen Alisa Hyytiäinen, 20. Ikähaitarin toisesta päästä löytyy Hyytiäisen puoluekaveri Topias Kotiniemi, 78.
Koripalloilutausta vei vaaleissa valtuustoon sekä kokoomuksen Noora Järvikankaan, 27, että vihreitten Michael Poudsin, 32.

Vaalien kotkalainen äänirohmu oli eduskunnan varapuhemies Juho Eerola (ps.), joka sai 840 ääntä. Myös toinen kansanedustaja, kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) pärjäsi tuttuun tapaansa hyvin 743 äänellään ja uudelleen valtuustoon kirkkaasti valittu Nina Brask (sd.), 592 ääntä. Äitinsä vanavedessä valtuustoon ui Katri Paatero (sd.).
Uusista kasvoista ennakkoon povattiin kokoomuksen Jouko Rauhalan läpimenoa ja niin kävikin, eversti, evp. ja tuntiopettaja keräsi komeat 572 ääntä, ja on varmasti vakavasti otettava henkilö, kun lautakunta- ja muita paikkoja aletaan miettiä. Ja luulisi ainakin johtajuutta löytyvän.
Edesmenneen Pentti Tiusasen jättämää tyhjiötä ei vasemmistoliitto saanut täytettyä. Tiusasen perinteisellä äänivyöryn vetämänä olisi pari lisätoveria päässyt valtuustoon helposti, mutta tuli kirvelevä tappio.
Vihreys ei tällä hetkellä Kotkan politiikassa erityisesti vedä, vaikka puistopääkaupungissa ollaankin. Vihreitten ryhmä kutistui kuudesta neljään, eikä paikkaansa saanut uusittua esimerkiksi puolueen valtuustoryhmän nykyinen puheenjohtaja Petri Pietiläinen.
Muita putoajia ovat kokoomuksen Mika Arola ja Matti Koski, demareiden Kari Niininen, perussuomalaisten Freddy van Wonterghem, vasemmistoliiton Pentti Välipakka ja kansalaispuolueen Vesa Levonen.

Eija Anttila
Eija Anttila
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa