Kotkalaisille luontokuvaajille menestystä

Juhani Kosonen: Viimeinen laskeutuminen.

Monta kertaa aiemminkin palkitut kotkalaiset luontokuvaajat Juhani Kosonen ja Timo Vesterinen olivat jälleen mitalisateessa, kun Suomen Luontokuvaajat palkitsivat tämän vuoden parhaita kuvia lauantaina 23.10. Kahdeksasta sarjavoitosta kaksi tuli Kotkaan.

Timo Vesterinen palkittiin monessakin sarjassa. Sarjavoitto tuli sarjassa ”Kasvit” kuvalla ”Vaahteran varjossa”.
Vesterinen on ollut luontokuvaajana oman tiensä kulkija, joka haluaisi tuoda kuvillaan esiin luonnon tunnemaailmaa laajemminkin. Sitä ei ehkä ole perinteisessä luontokuvauksen piirissä aina oltu samaa mieltä.

– Pidän kuitenkin oman linjani, sanoo Vesterinen.

Juhani Kosonen sai voiton ”Luonnon yksityiskohtia” -sarjassa kuvallaan ”Viimeinen laskeutuminen”.

– Olen kuvaajana tykästynyt makro- ja lähikuviin, hitaasti liikkuviin ötököihin ja veden eri olomuotoihin, Juhani Kosonen kertoo luontokuvauksestaan.

– Kilpailuihin osallistumalla saa mielipiteitä kuvistaan, ja menestyskin on kohdalle osuessaan mukavaa, vaikkei niin tärkeää.
Sarjavoittajakuvastaan Kosonen kertoo kyseessä olleen pieni ja matala lammikko, joka kuivuu sateen tauottua.

– Monenlaisia ötököitä uiskentelee lammikon pinnalla, aina ohi kulkiessani etsiskelen siitä kuvattavaa.
Aurinkoisena päivänä hän löysi vedenpinnalta yöperhosen hengettömänä kellumasta, ja otti siitä kuvia auringonvalon osuessa perhoseen.

Timo Vesterinen: Vaahteran varjossa.

Vuoden Luontokuva veden alta

Vuoden Luontokuvaksi valittiin Pekka Tuurin taidokas vedenalaiskuva ”Liskomies”. Pekka Tuuri on Vuoden Luontokuva -kilpailun historian viides kuvaaja, joka on pystynyt uusimaan voittonsa.
Kilpailun tuomaristo viehättyi voittoisan vedenalaiskuvan eksoottisesta tilanteesta ja tunnelmasta. Vuoden Luontokuvaksi valittu on henkeäsalpaava tilannekuva, joka poikkeaa tavanomaisista näkökulmista: Se tuo esiin myös vähemmän nähtyä elämää ympäriltämme. ”Vesiliskon maailma avautuu kuvassa hienona kokonaisuutena. Hääasuinen liskokoiras leijuu kutulammikossaan kuin avaruudessa. Vedenpinnan tuolla puolen maisemaksi piirtyy eläimen arkisempi ympäristö”, tuomaristo tunnelmoi voittokuvaa.

Tavoitteena on kertoa suomalaisen luonnon moni-ilmeisyydestä
Vuoden Luontokuva -kilpailu keräsi tänä vuonna 13 110 kuvaa kaikkiaan 826 eri kuvaajalta. Kuvat kilpailivat aihealueittain kahdeksassa eri sarjassa sekä nuorten sarjassa.
Vuoden Luontokuva -kilpailun pääpalkinto on 10 000 euroa, ja kilpailussa jaettavien palkintojen ja julkaisupalkkioiden yhteisarvo on yli 40 000 euroa.
Vuoden Luontokuvasta, kilpailun sarjavoittajista sekä muista kilpailussa palkituista kuvista muodostuu Vuoden Luontokuvat 2021 -näyttelykokonaisuus, joka kiertää seuraavan vuoden ajan ympäri Suomea.
Vuoden Luontokuva -kilpailun tavoitteena on kertoa suomalaisen luonnon moni-ilmeisyydestä, sen näkymistä ja tapahtumista, sekä kuvaajien luonnossa kokemista elämyksistä ja oivalluksista. Vuoden Luontokuva on visuaalisesti näyttävä valokuva, joka osoittaa valokuvaamisen taitoa ja jonka keskeisenä sanomana on suomalainen luonto.

Vuoden Luontokuva, Pekka Tuuri: Liskomies.
Eija Anttila
Eija Anttila
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa