Kotkamillsin kasvutarina on paras

Markku Hämäläinen

Kotkamills on voittanut Kasvunrakentaja 2021 -kilpailun. Voittaja valittiin juuri päättyneen verkkotilaisuuden päätteeksi. Kotkamills voitti myös nyt ensimmäistä kertaa järjestetyn yleisökilpailun.
Kilpailun järjestävät vuosittain pääomasijoittajien edunvalvontaan erikoistunut Pääomasijoittajat ry sekä yritysten kasvuun ja toiminnan tehokkuuteen erikoistunut PwC Suomi (Pricewaterhouse Coopers). Kilpailu on järjestetty vuodesta 2014 lähtien.
Kasvunrakentaja-kilpailussa etsittiin pääomasijoittajien kohdeyrityksistä vuoden mielenkiintoisinta ja innostavinta tarinaa, johon liittyy tärkeänä osana kasvun rakentaminen yhdessä pääomasijoittajan kanssa. Kilpailun voitosta kisasi Kotkamillsin kanssa PHM Group ja Supermetrics. Yritykset valikoituivat yli 600 suomalaisen kohdeyhtiön joukosta.
Kilpailun tuomaristossa ovat mukana kasvun rakentamisen asiantuntijat – F-Securen perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa, Talouselämän entinen päätoimittaja ja Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Emilia Kullas ja Nasdaq Helsingin toimitusjohtaja Henrik Husman.

Emilia Kullas kertoi tuomariston valinnan perustuneen muutamaan keskeiseen asiaa. Kotkamillsillä on ollut selkeä visio ratkaista globaali ympäristöongelma, jota muovia sisältävä kuppikartonki aiheuttaa. Toiseksi tuomaristo korosti sitä, että riskin kantajia on ollut monia, myös työntekijät. Kolmantena seikkana tuomaristo korosti sitä, että Kotkamills on osoittanut, että perinteisesti erittäin konservatiivisena tunnettu metsäteollisuus voi olla myös uutta luova.
Kullas kysyi tilaisuudessa Kotkamillsin toimitusjohtajalta ja kasvutarinan keskeisimmältä henkilöltä Markku Hämäläiseltä, olisiko Kotkamillsin tarina voinut tapahtua jossain muualla.

– Ei olisi voinut, sillä missään muualla ei ole sellaista henkilökuntaa kuin meillä Kotkassa. Meillä on maailman paras henkilökunta, 530 asiaan sitoutunutta ihmistä. Tämä ei ole ollut mikään yhden miehen show.

– Kannattaa katsoa tarkasti mitä pitää kädessään, koska oikeanlainen kuppi on todellinen ympäristöteko. Muovin käyttöä pitää vähentää ja siitä pitää päästä eroon ratkaisuissa, joissa se voidaan korvata.

– Pioneerin rooli on raskas, mutta tämä tunnustus tuntuu mukavalta huomionosoitukselta koko meidän porukallemme, iloitsee Hämäläinen.

Kova vauhti Kotkamillsin tehtaalla jatkuu. Hämäläisen mukaan molemmat koneet on ylibuukattu. Uusia asiakassopimuksia on tehty ja entiset asiakkaat tilaavat lisäävät.

Hämäläinen odottaa, että Euroopan Neuvosto hyväksyy syksyllä sovitun yrityskaupan, jossa tehtaan omistus siirtyy itävaltalaiselle kartongin valmistajalle Mayr-Melnhofille.

– Edelleen olemme siinä aikataulussa, että touko-kesäkuun vaihteessa asian pitäisi olla selvä.

Päivitetty 10.3. kello 15.18, lisätty kaksi Hämäläisen kommenttia.

Päivitetty 10.3. 15.30, lisätty jutun loppuun teksti, joka alkaa ”Kova vauhti …

Eija Anttila
Eija Anttila
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa