Kotkan Energia aikoo olla hiilineutraali 2030

Kotkan Energia Oy on julkaissut tiekarttansa (suunnitelman), joka ulottuu vuoteen 2030, jolloin yhtiön tuottama energia on hiilineutraalia. Siihen päästään muun muassa hukkalämmön ja uusiutuvien energialähteiden hyödyntämisellä. Turpeen polton Kotkan Energia pyrkii lopettamaan 2024 tehtävän Hovinsaaren voimalaitoksen uudistamisen myötä.
Kotkan Energian investointiarvio vuoteen 2030 saakka on noin 24 miljoonaa euroa.

– Maailma muuttuu, ilmastonmuutos on kaikkien huulilla. EU asettaa omat määräyksensä ja Suomi. Mutta tässä kehityksessä olemme eturintamassa, sanoi Kotkan Energian toimitusjohtaja Sami Markkanen esitellessään tiekarttaa medialle perjantaina.

– Olemme vastuullinen alueen elinkeinoelämän edistäjä. Kaukolämmöstämme on tällä hetkellä 75 prosenttia tuotettu uusiutuvalla energialla.

– Askel kerrallaan menemme kohti sataprosenttista hiilineutraaliutta.

Kestävyys, päästöjen vähentäminen, ilmastonmuutoksen torjuminen, ruoka- ja elintapojen muuttaminen, energian fiksu käyttäminen, uudet energiamuodot, sähkön ja lämmön sekä polttoaineiden hinta, tulevaisuuden liikkuminen ovat Kotkan Energian mukaan ovat avainasioita tulevaisuudessa.

Kotkan Energiassa pitkäjänteistä työtä

Markkasen mukaan hiilineutraalisuutta on edistetty yhtiössä jo pitkään. Paljon on tehty, mutta loppurutistus on vielä tehtävä vuoteen 2030 mennessä.

– Olemme rakentaneet Hovinsaarella biovoimalaitoksen korvaamaan kivihiiltä ja maakaasua jo vuonna 2003, rakentaneet vuonna 2009 Korkeakoskelle yhdyskuntajätteitä käyttävän Hyötyvoimalan sekä Sunilaan Karhulan biolämpökeskuksen vuonna 2013.

Markkasen mukaan Kotkan Energian suhteet teollisuuteen ovat kunnossa.

– Jatkuvaa yhteistyötä on tehty. Niin Kotkamillsin ja Sunilan kuin muidenkin teollisuuslaitosten kanssa. Myös mahdollisesti tulevan akkumateriaalitehtaan hukkalämmön hyötykäytöstä on keskustelut käynnissä.

Kaukokylmä on kallista
Kaukokylmän toimittaminen asiakkaille on vielä ongelma. Markkasen mukaan Kotkan Energian mahdollisuudet toimittaa kaukokylmää keskitetysti on ongelmallista. Se vaatisi isomman kaupungin (Helsinki, Turku, Tampere), koska järjestelmän rakentaminen on kallista.

-Se vaatisi myös koko kerrostalon remontin. Koko kaukolämpöala miettii tällä hetkellä, miten myös kaukokylmää voitaisiin tarjota. Olemme tutkineet sitä, miten voisimme tarjota jäähdytysratkaisun kerrostaloryhmälle.

Uhkakuviakin Kotkan Energian tiekartan toteuttamiselle on. Markkasen mukaan erilaisia riskitarkasteluja on menossa. Markkinat elävät.

– Myös uudet kehittelyssä olevat energiamuodot ovat eräänlainen uhka ja se, miten sähkö tulevaisuudessa riittää, kun esimerkiksi lämpöpumput tarvitsevat paljon sähköä.

Eija Anttila
Eija Anttila
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa