Kotkan Taiteilijaseura on Kesälomalla Galleria Uusikuvassa

Udi Salmiaitan takana ovat hänen kolme akvarellimaalaustaan, jotka eivät näytä vesiväreillä tehdyiltä. Vaikutelma syntyy siitä, että hän lakkaa maalauksensa.


Galleria Uusikuvan kesänäyttely esittelee Kotkan Taiteilijaseuran taiteilijoiden töitä. Näyttelyn teemana ”Kesälomalla” ja esillä on maalauksia, veistoksia ja piirroksia.

– Kun Kotka Art muuttui biennaleksi, ja se järjestetään seuraavan kerran ensi vuonna, Galleria Uusikuva uhkasi jäädä täksi kesäksi ilman näyttelyä. Ajattelimme, että kesänäyttely olisi kiva ja toisaalta edellisestä seuran yhteisnäyttelystä on kolme vuotta, perustelee Kotkan Taiteilijaseuran puheenjohtaja Udi Salmiaitta huomenna perjantaina avautuvaa näyttelyä.
Kesänäyttelyn jurynä on toiminut seuran jäsen Jean-Erik Kullberg, jota Salmiaitta on avustanut.

– Kullberg on valinnut teokset ja suunnitellut ripustuksen.

Maija Laajalahti on uusimpia Kotkan Taiteilijaseuran jäseniä. Hän valmistui taiteilijaksi Satakunnan ammattikorkeakoulusta viime vuonna. Helsinkiin hän olisi halunnut muuttaa, mutta keskustassa on liian kallista asua. – Katsoin, missä on halpoja asuntoja ja päätin tulla Kotkaan ja hyvin olen viihtynyt. Kotkasta on ajallisesti lyhyempi matka Helsingin keskustaan kuin Vantaalta, Laajalahti sanoo. Taustalla hänen teoksensa Flamingo ja Kasuaari.

Kukin seuran jäsen sai tarjota näyttelyyn kolme teosta, joista jury valitsi kultakin osallistujalta vähintään yhden teoksen mukaan näyttelyyn. Monelta taiteilijalta on mukana kaikki kolme.
Kotkan Taiteilijaseurassa on tällä hetkellä 50 jäsentä, joista 21 tarjosi töitään yhteisnäyttelyyn. Mukana ovat taiteilijat Olli Mantere, Olavi Heino, Udi Salmiaitta, Mira Kääriä, Marko Turunen, Markku Hirvelä, Mari Sihvonen, Leena-Riitta Salminen, Leena Karjalainen, Kristiina Elo, Heta Kananen, Helena Paakkinen, Eija Ylinen-Virtanen, Anne-Maria Björninen, Aleksandra Kulonen, Hanna Andreasen, Iina Torikka, Maija Laajalahti, Kristiina Lempiäinen-Tszraska, Filipp Diatchenko ja Riikka Kronström-Johansson.
Udi Salmiaitta kuvailee näyttelyä monipuoliseksi, laadukkaaksi ja hauskaksi.

– On ihanaa näyttää kotikaupungillemme, mitä kaikkea täällä tehdään. Yleensähän taiteilijat ovat piilossa työhuoneissaan.

Akvarelleistaan parhaiten tunnettu Mari Sihvonen on innoissaan uudesta tekniikastaan. Akryylimaalauksissa hän on käyttänyt myös kankaita ja kerroksia on monta. Prosessin lopussa vasta tietää, mitä siitä tuli. Sihvonen valmistelee parhaillaan 80-vuotisnäyttelyään Kouvolaan tammikuuksi. Taiteilijan vieressä Uteliaat-teos.


Kotkan Taiteilijaseura ry on Kotkassa ja sen lähiympäristössä toimivien kuvataiteilijoiden yhdistys. Yhdistyksen tarkoituksena on mm. valvoa kuvataiteilijoiden ammatillista etua ja kohottaa ammattitaitoa. Kotkassa on ollut kuvataiteen järjestötoimintaa aina vuodesta 1947. Vuosi 2022 on kotkalaisen kuvataiteen järjestötoiminnan 75-vuotisjuhlavuosi.

Kesälomalla-näyttely Galleria Uusikuvassa 18.6. – 24.7.

Mira Kääriän öljyvärimaalukset Sola ja Salainen.
Riikka Kronström-Johansson (vas.) kertoi Maija Laajalahdelle kolmeosaisen teoskokonaisuutensa Siskosten lomapäivä tarinaa. Omaelämäkerrallinen kokonaisuus kuvastaa kolmen erilaisen, samassa perheessä kasvaneen naisen elämää. Mutta yhtä kaikki: naisen elämä on rankkaa, tulet väsyneenä kotiin, istut turvonneilla jaloissasi ja muutut tuolin kanssa yhdeksi.
Olli Manteren Pisara ja Vastapisara, diabaasi 2019.

Eija Anttila
Eija Anttila
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa