Lenin-patsas sijaitsee sittenkin Leninin puistossa, eikä nimeämättömässä puistossa kuten asian luottamusmieskäsittelyn yhteydessä on annettu ymmärtää. Ainakin, jos uskominen on Kotkan kaupunginvaltuustoa, joka teki asiasta päätöksen 100-vuotisjuhlakokouksessaan vuonna 1978 eli noin vuotta ennen kuin patsas paljastettiin Kotkassa.
Kaupunginvaltuutettuna jo tuolloin ollut Esko Almgren (kd.) muistaa juhlakokouksen päätöksen, mutta varmisti asian vielä tilaamalla kopion pöytäkirjasta kaupungin arkistosta.
Juhlakokouksessaan, jossa oli läsnä myös edustajia Kotkan ystävyyskaupungeista Tallinna mukaan lukien, valtuusto päätti ”eräiden historiallisten nimien sisällyttämisestä asemakaavanimikkeistöön”.
Puheenjohtajan, edesmenneen Antero Anttilan (sd.), johdolla pöytään nuijittiin päätös, että tekeillä olevien kaavamuutosten yhteydessä Torikatu muutetaan Kustaankaduksi, Keskustori Katariinan toriksi, Turvalan rannan rantapuistikko Collinin puistoksi, Hovinsaarelle kaavoitettavalta alueelta osa Veikonpuistoksi ja Pohjoispuistokadun puistikko Leninin puistoksi.
– Poliittisten ryhmien epäviralliset kokoukset ennen 100-vuotisjuhlia sisälsivät kaiken tiedon ja Leninin patsaan tiedettiin olevan tulossa lahjoituksena Kotkalle.
– Kiperä kysymys sijoittamisesta oli jo silloin 1978 se, mihin lahja sijoitetaan. Esitettiin sijoittamista jonnekin sisätiloihin, mutta siitä ei saatu sopimusta. Esitettiin muun muassa m. että ottaen huomioon suomalaisen tradition koskien julkisuudessa olevia muistomerkkejä, yksi lyhyt vierailu ei ole Kotkan kehityksen kannalta merkittävä. Vertailukohtana esitettiin muun muassa K.R Lindgren ja Veikko Kokkola, muistelee Almgren.
Jostain syystä valtuuston juhlapäätöstä Leninin puiston osalta ei viety koskaan eteenpäin tai ainakaan Leninin puisto ei ole päätynyt kaavanimeksi. Vuodelta 1995 voimaan tulleen asemakaavan mukaan patsas sijaitsee autopaikkojen korttelialueella, jonka keskellä on istutettavaa aluetta.
Tässä tilanteessa, jossa patsasta ollaan siirtämässä pois, on ehkä hyvä, ettei juhlapäätöstä koskaan toimeenpantu. Jos Leninin puisto olisi kaavanimenä, sen poistaminen vaatisi asemakaavan muutoksen.
Päivitetty 26.5. kello 13.32, lisätty Esko Almgrenin kommentit.