Kotkassa asuva Sadegh Heidari: Naisten ja tyttöjen asema on Afganistanissa täysin katastrofaalinen

Sadegh Heidari seuraa järkyttyneenä kotimaansa Afganistanin tapahtumia.

Vuonna 2015 Suomeen tullut, Kotkassa asuva afganistanilainen Sadegh (Kazem) Heidari ei usko missään nimessä Kabuliin tunkeutuneen Talibanin johdon antamiin lupauksiin.

– Se on pelkkää silmän lumetta. Kun talibanien valta vahvistuu, tapahtuu sama, mikä tapahtui aikanaan Iranissa, jossa uskonnollinen johtaja Ajatollah Khomeini lupasi ensin kaikenlaista maasta taivaaseen, mutta pian alkoi naisten kivittäminen ja hirttäminen uskonnollisiin, poliittisiin tai muihin syihin vedoten, Heidari sanoo.
Heidari on itse ollut Iranissa ja nähnyt, mitä siellä on tapahtunut. Hän uskoo, että nyt sama tapahtuu Afganistanissa. Eli sama kuin Afganistanissa 1990-luvulla, kun talibanit edellisen kerran valtasivat Kabulin. Esimerkiksi muualla kuin synnytyssairaaloissa työskennelleet naislääkärit vietiin stadionille ammuttavaksi, koska sharian eli islamistisen lain mukaan nainen ei voinut olla lääkärinä muualla kuin synnytyssairaalassa.

– Naisten ja tyttöjen asema on siellä täysin katastrofaalinen. Tärisen ja olen tulla hulluksi, kun ajattelenkin, mitä tuttaville ja sukulaisille voi siellä käydä.
Heidarin mukaan valtaa pitävät vetoavat shariaan, jonka sisältö on kuitenkin heidän itsensä päätettävissä.

– Uusi Khomeini on tullut Afganistaniin.

Orjuutettu heimo

Sadegh Heidarin vanhemmat ovat Afganistanista, mutta joutuneet aikoinaan lähtemään Iraniin, jossa Kazem on syntynyIran. Iran karkotti hänet Afganistaniin, jossa hän ei myöskään voinut asua.
Heidarin suku kuuluu ikiaikaiseen hazara-heimoon, jota valtaa pitävät ovat aina vainonneet niin Afganistanissa kuin Iranissa. Hazara-heimoa on kohdeltu ulkomaalaisina ja se ollut orjien asemassa, eikä eteneminen yhteiskunnassa ylöspäin ole ollut mahdollista.
Sen sijaan yhteiskunnan kovimmat työt on aina teetetty harazoilla kuten pakkotyöt kaivoksilla.
Heidari viittaa vähän vinoihin, aasialaisille tyypillisen näköisiin silmiinsä. Valtaa pitävät ovat pitäneet seitsemän miljoonaisen hazara-heimon jäseniä mongolialaisina, vaikkeivät he sitä olekaan. Kun afganistanilaiset taistelivat mongoleja vastaan, hazara-heimo sai olla etujoukoissa ottamassa kovimmat iskut vastaan.

Valo on sammunut

Kun USA tuli Afganistaniin kaksikymmentä vuotta sitten ja kansainvälinen rauhanturvaoperaatio alkoi, afganistanilaisille naisille ja tytöille heräsi toivo vapaudesta, valo, joka nyt on sammunut. Heidarin mielestä naisten ja tyttöjen opiskelumahdollisuuksien kehitys on ollut kansainvälisen operaation aikana hyvää.

– Tulokset olivat hyviä ja toivo demokratiasta korkealla, vaikka välillä onkin ollut levotonta.

– Huonointa on ollut se, että korruptio valtion ytimessä on ollut niin syvää.
Heidari kertoo nähneensä videoita, joissa Kabuliin matkalla olleet Talibanit etsivät kodeista yli 12-vuotiaita tyttöjä ja pakottivat heidät seksiorjiksi sotilaille: ensin pari yötä johtajan luona ja sen jälkeen seuraaville organisaatiossa.
Mutta eivät ole pojatkaan turvassa. Heitä viedään väkisin islamistisiin kouluihin oppimaan tappamista.

Serkun järkyttävä kohtalo

Heidari on ammatiltaan puuseppä ja aloittaa syksyllä oppisopimuskoulutuksen saadakseen ammattipätevyyden myös suomen kielellä.

Viime viikkoina hänen elämäänsä on varjostanut paitsi kotimaansa tapahtumat myös serkkunsa kohtalo Oulussa. Serkku joutui rasistisen hyökkäyksen kohteeksi ja tapettiin.
Hän huomauttaakin, etteivät asiat Suomessakaan ole aina niin hyvin.

Päivitetty 19.8. kello 9.15. Tarkennettu kohtaa, jossa kerrotaan Heidarin karkottamisesta sekä Iranista että Afganistanista.

Eija Anttila
Eija Anttila
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa