Kymi Sinfonietta jatkaa monipuolisena – toimitusjohtaja Mikko Leppänen haluaa viedä orkesterin myös Haminaan ja Pyhtäälle

Mikko Leppänen haluaa viedä luotsaamansa orkesterin esiintymään myös Haminaan ja Pyhtäälle.


Mikko Leppänen on toiminut Kymi Sinfoniettan uutena toimitusjohtajana syyskuun alusta alkaen. Paikka tuli auki, kun Kotkan ja Kouvolan yhteistä orkesteria sen alusta lähtien luotsannut Riikka Luostarinen jätti tehtävän.
Leppäsen syksy on mennyt orkesteriin ja sen toimintaan tutustuessa.

– Orkesterissa on hyvä meininki, Mikko Leppänen sanoo ja toivoo, että Kymi Sinfonietta säilyy tulevaisuudessakin kahden kaupungin omistuksessa, ainoana Suomessa.
Kevääseen saakka orkesterin ohjelmisto on vielä pitkälti Luostarisen ajan tulosta. Leppänen on mukana ensi syksyn suunnittelussa, joka on jo käynnistynyt.

– Monipuolinen ohjelmisto tulee tulevaisuudessakin olemaan Kymi Sinfoniettan toiminnan ydin. Orkesterin koko mahdollistaa monenlaisen toteuttamisen. Monipuolisuudella tavoitamme mahdollisimman paljon yleisöä molemmista kaupungeista, Mikko Leppänen sanoo.

Monikulttuurisuus on rikkaus

Taiteellisesti orkesteri on Leppäsen mukaan melko hyvässä tilanteessa. Oman mielenkiintonsa tuo se, että orkesteriin on tulossa vuodenvaihteen jälkeen monta uutta soittajaa korona-aikana eläköityneiden tilalle.
Kymi Sinfonietta on aina ollut hyvin kansainvälinen kokoonpano ja on sitä edelleen. Muusikoita on lähes kymmenestä eri maasta, Suomen lisäksi Virosta, Venäjältä, Latviasta, Unkarista, Kreikasta, Espanjasta, Serbiasta, USA:sta ja yksi sijainen Japanista.

– Monikulttuurisuus on mielestäni rikkaus. Eri maissa on erilainen musiikkikulttuuri, mutta toki myös työkulttuuri. Musiikki kuitenkin yhdistää ihmisiä yli kansallisten rajojen.
Myös kansainväliset kapellimestari- ja solistivierailut jatkuvat Leppäsenkin kaudella.
Kymi Sinfoniettan taiteellisena neuvonantajana jatkaa virolainen Olari Elts vuoden 2022 loppuun saakka. Eltsin ja Leppäsen lisäksi ohjelmiston suunnitteluun osallistuvat muusikot. Tavoitteena on rakentaa taiteellisesti korkeatasoinen ohjelmisto järkevällä hinnalla.
Leppänen on iloinen siitä, että orkesteri on ottanut myönteisesti vastaan hänen tekemänsä ehdotukset muun muassa käytänteiden ja orkesterin visuaalisen ilmeen uudistamisesta.

Äärimmäisen mielenkiintoinen orkesteri

Mikko Leppänen tuli Kymi Sinfoniettan johtoon nuoriso-orkesteri Vivon intendentin paikalta. Hän on toiminut myös Sysmän Suvisoiton toiminnanjohtajana ja ollut mukana järjestämässä monia musiikkifestivaaleja.
Kymi Sinfonietta toimitusjohtajuutta hän haki, koska pitää orkesteria äärimmäisen mielenkiintoisena. Toinen tärkeä vetovoimatekijä on meri, jonka rannalla hän haluaa asua. Isoäiti oli kotoisin Viipurin saaristosta ja veneily on kuulunut Leppäsen elämään aina. Hänellä on ollut toista kymmentä vuotta oma purjevene.
Myös kätevä kulkuyhteys Helsinkiin on tärkeää. Perhe asuu edelleen Lauttasaaressa ainakin toistaiseksi.


Myös musiikki on kuulunut Leppäsen elämään 4-vuotiaasta asti, jolloin hänen vanhempansa laittoivat pojan pianotunneille ”enempiä kyselemättä”. Lapsena pianonsoitto ei oikein iskenyt, mutta kun hän perusti kavereiden kanssa yläasteen viimeisellä luokalla oman bändin, yhdessä soittaminen kolahti.
Leppänen opiskeli pianonsoitto Oulunkylä pop-ja jazzkonservatoriossa abivuoteen asti. Mielessä kävi sekin, olisiko soittamisesta ammatiksi, mutta realismi voitti: hän totesi aika monet pianistit itseään niin paljon paremmiksi.
Leppänen opiskeli Kauppakorkeakoulussa markkinointia ja viestintää ja valmistui lopulta musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta, vaikka opintoihin ei kuulunut yhtään kurssia musiikkia.

– Noin kymmenen vuotta sitten tuli fiilis, että työllä, jota teen, täytyy olla tärkeä sisältö elämässäni.

Kotka saa enemmän

Kymi Sinofiettassa on 33 muusikon vakanssia. Orkesterin omistussuhde muuttui viime keväänä, kun Kotka lunasti Kouvolalta osan osakkeista sen jälkeen, kun Kouvola ilmoitti haluavansa vähentää osuuttaan. Nyt Kotka omistaa yhtiöstä 2/3 ja Kouvola loput.
Muutos on vaikuttanut myös orkesterin toimintaan. Koska Kotka omistaa enemmän, myös toimintaa eli muun muassa konsertteja on Kotkassa enemmän.

– Myös yleisötyö pitää suhteuttaa omistusosuuksien mukaan. Järjestämme kouvolalaisille bussikuljetuksia konsertteihin Kotkaan.
Leppänen haluaa orkesterin näkyvän tulevaisuudessa myös Haminassa ja Pyhtäällä, vaikkei niistä omistajia tulekaan. Nyt on jo sovittu, että Kymi Sinfonietta esiintyy ensi heinäkuussa Hamina Tattoon avajaiskonsertissa yhdessä lappeenrantalaisen Rakuunasoittokunnan kanssa.
Uusi avaus on myös kamarikonsertti ravintola Meriniemessä kesäkuun alussa.

Eija Anttila
Eija Anttila
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa