Laaksosen seuraaja ei kelpaa Kotkalle

Kotkan kaupunginpuutarhuriksi viime vuonna eläkkeelle jääneen Heikki Laaksosen jälkeen valittua Marko Pesua ollaan kampeamassa ulos Kotkasta puolen vuoden koeajan jälkeen. Pesun puolen vuoden koeaika päättyy kesäkuun lopussa.
Pesu on kutsuttu kuulemistilaisuuteen esimiehensä, Kotkan teknisen johtajan Vesa-Jukka Vornasen luokse torstaina 10.6. Kuulemistilaisuuden tarkoituksena on Pesun palvelussuhteen mahdollinen purkaminen.
Kutsun mukaan Pesu ei ole antanut koeaikana riittävää näyttöä työtehtävissä vaadittavien suunnittelu- ja paikkatieto-ohjelmistojen käytöstä. Yhteenvetona kutsussa todetaan, että Pesulta on puuttunut kokonaisnäkemys puistotoimen suunnittelusta ja suunnittelutiimin vetämisestä.
Pesun mielestä irtisanomisperusteiksi nyt mainitut syyt eivät löydy työsopimuksesta, jonka hän on allekirjoittanut, eikä niitä ollut aikanaan työpaikkailmoituksen kriteeristössäkään. Niissä ei mainita mitään esimerkiksi suunnittelu- ja paikkatieto-ohjelmistojen osaamisesta.
Pesu korostaa, että suunnittelijan ja kaupunginpuutarhurin työt ovat erilaisia, mutta ihan toimettomana puistotoimessa ei silti ole oltu.
-Suunnitelmia on syntynyt kevään aikana osallistavan budjetoinnin kokeilun myötä hieman yli kaksisataa, samoin muutama valtuustoaloite, sekä erilaisia ohjeita.

Pesua moititaan myös siitä, että hän on laatinut Facebookin Kaupungin Puutarhuri -nimisen profiilin ilman, että olisi käynyt siitä henkilöstöohjeessa käytyä sisäistä viestintää suoran esihenkilönsä kaupungininsinöörin tai vastuualuejohtajan kanssa.
Pesun perustama Facebook-profiili on henkilökohtainen. Se on kytköksissä myös työhön Kotkan kaupunginpuutarhurina, mutta postauksissaan Pesu tuo työtään, Kotkaa ja ympäristöasioita pelkästään positiivisesti esiin. Tykkääjiä on ollut paljon.
Yksityiskohtana voi mainita, että kuulemiseen kutsussa sanotaan, että Pesu ei ole vastannut esimiehensä sähköpostiin 6.5. mutta se jätetään kertomatta, että Pesu on sähköpostin saatuaan soittanut Vornaselle. Puhelu kesti 33 minuuttia.

Marko Pesu on hämmästynyt ja hämmentynyt tilanteesta. Hän ei oikeastaan ymmärrä lainkaan, mistä on kysymys.

– En tullut Kotkaan siksi, että minut irtisanotaan koeaikana. Ajattelin tulla mielenkiintoiseen tehtävään, Suomen puistopääkaupunkiin ja saamani palaute on muuten ollut ihan huippua.

– Mielestäni koeaikaa on käytetty väärin. Koeaikaa on käytetty työsopimuksen sisällön vivuttamiseen, vaikka niin ei saisi tehdä, Marko Pesu sanoo.

– Täytyy sanoa, että harvoin kokonaisnäkemystäni on kyseenalaistettu.
Nyt ammattitaito on kyseenalaistettu. Tekninen johtaja Vesa-Jukka Vornanen arvioi, että Pesu ei ole pätevä Kotkan kaupunginpuutarhuriksi.
Helsinkiläinen Pesu on aiemmin toiminut muun muassa Helsingin kasvitieteellisen puutarhan ylipuutarhurina ja tutkijana sekä opettanut yliopistossa 15 vuotta. Koulutukseltaan hän on puutarhuri, hortonomi ja kasvibiologi, joka on myös väitöskirjatutkijana Helsingin yliopistossa.
Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö ei ota kantaa asiaan. Hän luottaa Pesun esimiehien tekemiin arvioihin.
Kymensuu-lehti yritti tavoittaa Vesa-Jukka Vornasta, mutta hän ei vastannut soittopyyntöön.

Eija Anttila
Eija Anttila
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa