Lähiruokarengas kasvattaa suosiotaan – puhtaus, tuoreus ja eettisyys kiinnostavat kuluttajia

Kirsi Tanska (oik.), Ann-Mari Riihimäki ja Miia Ollila oat lähiruokarenkaan vankkumattomia kannattajia.

Ruoan hankkiminen suoraan tuottajalta ilman välikäsiä kasvattaa koko ajan suosiotaan kuluttajien keskuudessa myös Kymenlaaksossa. Kymenlaakson Reko -lähiruokarengas ja sen vauhdilla lisääntyvä jäsenmäärä on tästä yksi osoitus.
Facebookissa suljettuna ryhmänä toimivassa renkaassa on 38 lähiruoan tuottajaa ja noin 7 500 asiakasjäsentä. Rengas alkoi toimia vuonna 2015 eli pari vuotta sen jälkeen, kun ensimmäiset Reko-renkaat oli perustettu Suomeen. Nyt renkaita on Suomessa jo yli 200.

Reko-renkaiden suosiota on kasvattanut ihmisten lisääntynyt halu tietää, mistä ruoka tulee, sekä tietysti se, että ruoan tuoreudesta voi olla varma.
Kymenlaakson Rekossa aktiivisesti toimiva kotkalainen leipuri Kirsi Tanska kertoo, että renkaaseen päästäkseen tuottajalta vaaditaan, että myytävä tuote pitää ehdottomasti olla oma eli minkäänlaista jälleenmyyntiä ei sallita. Tuotteen pitää olla itse kasvatettu tai valmistettu.
Myöskään tehotuotantoa ei hyväksytä ja tuotteilta vaaditaan lisäaineettomuutta, puhtautta ja eettistä kestävyyttä. Esimerkiksi liha pitää olla peräisin eläimistä, jotka ovat saaneet elää lajinomaista elämää.
Tanska itse tuottaa renkaan asiakkaille leipiä, jotka on leivottu kymenlaaksolaisen Jalomyllyn luomuviljasta. Myös Kouvolan Elimäellä Raussilan myllyä ja omaa kotileipomoa pyörittävä Miia Ollila on mukana renkaassa, jossa hän myy erilaisia jauhoja ja leivonnaisia. Reko-rengas on tärkeä osa niin Tanskan kuin Ollilankin elinkeinoa.

– Koska tuotteet tilataan Facebookin kautta etukäteen, pakkaan tuotteet käsityönä juuri sen kokoisiin pakkauksiin kuin asiakas haluaa, Miia Ollila sanoo.

Hävikkiä ei tule lainkaan

Facebookin kautta suoraan tuottajilta tilatut tuotteet jaetaan joka toinen viikko on keskiviikkona jakelupisteissä, joita Kymenlaakson Rekon toiminta-alueella on seitsemän: Pyhtäällä, Kotkassa ja Haminassa on yksi kussakin, Kouvolassa tuottajien autot pysähtyvät neljässä paikassa.
Pyhtääläinen Ann-Mari Riihimäki liittyi Reko-renkaan asiakkaaksi viime vuonna. Asiakkuus oli luontevaa, koska hänen edustamansa Kennel Rehu ryhtyi renkaan pyhtääläiseksi jakelupaikaksi.

– Meillä on iso takapiha, joka sopii ruoan jakelupisteeksi hyvin. Oli luonnollista, että ryhdyin myös asiakkaaksi itse.
Kirsi Tanska on laskenut, että tällä hetkellä Kymenlaakson Reko -renkaassa on myynnissä yli 600 eri tuotetta. Osa niistä on kausituotteita kuten marjat. Myös gluteiinittomia ja vegaaneille sopivia tuotteita valikoimassa on.
Tanskan mielestä Rekon ehdottomia hyviä puolia tuottajan kannalta on se, että hävikkiä ei tule lainkaan. Hän leipoo juuri niin monta leipää kuin etukäteen on tilattu.

Sekä tuottajien, että asiakkaiden kannalta hyvää on se, että Reko-palvelu on täysin ilmainen kaikille.

-On kiva tietää, että koko raha menee sille, joka tuotteen on tehnyt. Ja täältä saa aina tuoreen ruisleivän, joka maistuu kotona tehdyltä, Ann-Mari Riihimäki iloitsee.

Eija Anttila
Eija Anttila
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa