Liikettä liike-elämässä: Muutoksen tuulia kotkalaisravintoloissa

Marjo Mäkelä ja Henrietta Arpiainen-Gonzalez odottavat innolla kevättä.


Kotkalaisissa ruokaravintoloissa on tapahtunut alkuvuonna useita muutoksia: Ravintola Lida on muuttanut Karhulassa uusiin tiloihin, aasialaisravintola Tai Hing Kotkansaarella on tehnyt pintaremontin ja ravintola Keisarinsatama Metsolassa on vaihtanut omistajaa.

Keisarinsatama on nyt osa Resteliä
Kaksikymmentä vuotta ravintola Keisarinsatamaa Kotkan höyrypanimolla pyörittäneet Anne ja Juha Savonen ovat myyneet liiketoiminnan Restelille. Uusi toimija aloitti tammikuussa.

– Anne ja Juha Savonen ovat tehneet hienon elämätyön ja ravintolan siirtyminen osaksi Resteliä sujui mutkattomasti, sanoo Restelin Food&Events-ruokaravintoloiden ravintolatoimenpäällikkö Marjo Mäkelä.
Mäkelän mukaan eri puolilla Suomea sijaitsevat Food&Events-ravintolat ovat kaikki uniikkeja paikkoja, joissa lähtökohtana ovat yksilöllisyys sekä paikallisen historian ja vahvuuksien ymmärtäminen. Esimerkiksi sisustus ja värimaailma valitaan kuhunkin paikkaan sopivaksi.
Pientä ehostusta on luvassa myös Keisarinsatamaan vielä kevään aikana, kunhan toiminta pääsee koronan jäljiltä kunnolla vauhtiin.
Vapusta alkaen toiminta monipuolistuu, kun muun muassa sunnuntaibrunssit käynnistyvät. Kesäkausi tuo mukanaan terassin oman grillimenún.
Ravintolapäällikkönä jatkaa jo entisten omistajien aikana talossa ollut Henrietta Arpiainen-Gonzalez. Hän lupaa, että kesää kohti ruokalista kaiken kaikkiaan monipuolistuu ja aukioloajat pidentyvät. Listalla on tutut klassikot ja uusia ideoita on saatu uuden omistajan keittiöpäälliköltä.
Muutenkin henkilökunta on samaa kuin entisten omistajien aikana.

Ravintola Lida paremmalle paikalle
Ravintola Lida on siirtynyt Karhulan kanjonin pohjoispuolelta sen eteläpuolelle, entisiin huoltoasema Teboilin tiloihin. Ravintolaa vuodesta 2018 pyörittänyt Suleiman Kadar kertoo uusien tilojen olevan entisiä tiloja suurempi ja avoimempi. Myös suuri parkkipaikka palvelee asiakkaita hyvin.
Kadar on tehnyt uusissa tiloissa paljon muutoksia. Alkoholioikeuksia ravintolassa ei vielä ole. Kadar uskookin, että paikka sopii hyvin myös perheravintolaksi.
Uutuutena Lida aloitti maaliskuun alussa lounasruoan tarjoilemisen arkisin. Listalla ovat säilyneet myös tutut pitsat, falafelit, kebabit ja salaatit.

– Lounaaksi on suomalaista ruokaa suomalaisen kokin valmistamana, Suleiman Kadar sanoo.
Kadar itse on Irakin kurdeja ja muuttanut Suomeen 2007. Varsinaiselta ammatiltaan hän on toimittaja ja valokuvaaja. Hän uskoo, että koronarajoitusten poistuttua ravintola-alalla on hyvä tulevaisuus.

Suleiman Kadar on tyytyväinen ravintolansa uusiin tiloihin.

Tai Hingin ilme uudistui
Kauppakeskus Pasaatin korttelissa sijaitsevassa Tai Hing -ravintolassa tehtiin alkuvuodesta pintaremontti.

– Piti uudistua ja laajentaa valikoimaa, sanoo omistaja Keni Chung.
Kahdeksatta vuotta Tai Hingiä nykyisessä paikassa luotsaava Chung sanoo, että sulkutoimien aikana oli hyvä remontoida, vaikka taloudellinen tilanne pitkästä korona-ajasta johtuen on hyvinkin haasteellinen. Tai Hingissä oli aiemmin yhdeksän työntekijää, nyt neljä. Lisäksi raaka-aineet ovat kallistuneet kuten myös esimerkiksi kuljetusten konttimaksut.
Myös Chung toivoo, että asiakkaat löytävät uudestaan ravintoiloihin.

– Pakko on uskoa parempaan, sanoo jo 16 vuotta ravintoloitsijana toiminut Chung.

Pintaremontin lisäksi Tai Hingissä on laajennettu valikoimaa. Esimerkiksi erilaisia susheja on nyt kolminkertainen määrä ja salaatteja tuplasti.

Keni Chung avasi uudistuneen Tai Hingin muutama viikko sitten.

Eija Anttila
Eija Anttila
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa