Lohisoitto alkaa keskiviikkona – loppuviikko täynnä kaikenlaista musiikkia

Kymijoen Lohisoitto -festivaali käynnistyy keskiviikkona 8.6. Tapahtuma päästään vihdoin järjestämään normaalimmin kolmen vuoden odotuksen jälkeen: vuonna 2020 festivaali jäi kokonaan pois koronapandemian vuoksi ja viime vuonna koronarajoitusten edelleen kurittaessa tapahtumia Lohisoitto järjestettiin typistetyssä hybridimallisessa muodossa kahdessa osiossa.

– Tämän vuoden festivaalia järjestettiin edelleen hieman epävarmoissa olosuhteissa, joten tällä hetkellä tapahtuman järjestäjillä onkin suuri ilo ja helpotuksen tunne siitä, että konsertit soivat miltei normaalisti pitkän odotuksen jälkeen, kertoo tapahtuman tiedotuksesta vastaava Reetaliina Marin.

– Viisipäiväinen festivaali tarjoaa jälleen ainutlaatuisia musiikkielämyksiä laaja-alaisesti moneen makuun. Kattauksessa on klassista musiikkia, jazzia, folkrockia, soul-musiikkia ja meditatiivista kirkonkellojen soittoa. Lapsille on myös tarjolla korkeatasoinen konsertti ja viime vuosien tapaan Lohisoitossa kuullaan myös mielenkiintoinen musiikkiaiheinen luento.

Konserttipaikkoina ovat muun muassa Kotkan ja Karhulan torit, Merikeskus Vellamo, Kotkan konserttitalo ja Pyhtään kirkko. Ensimmäinen Kymijoen Lohisoitto järjestettiin kesällä 1996. Festivaali järjestetään täysin talkoovoimin rakkaudesta musiikkiin.

Tapahtuman vuoden 2022 teemana on ”Yhdessä! Elävän musiikin voimaa!”, millä viitataan siihen, että nyt päästään vihdoinkin kuuntelemaan elävää musiikkia upeissa konserteissa samalla yhdessä toisten seurasta ja läsnäolosta nauttien.

Keskiviikko 8.6.

Festivaali käynnistyy Kotkan torilla keskiviikkona 8.6. klo 11.30 kun lavalle astelee pitkän linjan akustinen bluegrass-yhtye Jussi Syren & The Groundbreakers. Kotimaan lisäksi Jussi Syren & The Groundbreakers on tehnyt kiertueita kuudessa Euroopan maassa ja yhdeksässä Yhdysvaltain osavaltiossa. Ennen konserttia julistetaan myös Vuoden Marjas -arvonimen saaja. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Avajaiskonserttina Kotkan konserttitalossa keskiviikkona 8.6. klo 19 on tarjolla ”Loistelias Strauss – oopperan ja näyttämömusiikin juhlaa”. Saamme Kymi Sinfoniettan taiteellisen neuvonantajan Olari Eltsin johdolla upean annoksen oopperamaailman säkenöintiä: konsertin keskiössä on Richard Straussin musiikki ja erityisesti ’Ariadne auf Naxos’, joka on noussut säveltäjänsä yhdeksi kaikkien aikojen suosituimmaksi oopperaksi.

Vieraaksi saapuu viisi laulajaa: tulevan kesän Savonlinnan oopperajuhlien tähti, sopraano Miina-Liisa Värelä, tenori Mati Turi, sopraanot Johanna Lehesvuori ja Hanna Rantala sekä mezzosopraano Elli Vallinoja.

Miina-Liisa Värelä

Torstai 9.6.

Torstaina 9.6. klo 13 Merikeskus Vellamon auditoriossa kuulemme luennon “Moninaisuus musiikissa ja oboisti Aale Lindgrenin tarina”. Kirjailija, kriitikko ja väitöskirjatutkija Marissa Mehr luennoi moninaisuudesta musiikkialalla ja kertoo oboisti Aale Lindgrenin elämäkerran “Aale – huoleton oboisti’ kirjoittamisesta. Tilaisuuden päätteeksi Aale Lindgren kertoo omin sanoin elämästään ja mittavan monipuolisesta muusikon urastaan. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Lapsille on tarjolla kahden esityksen verran torstaina 9.6. (klo 16 ja 18) keppareita ja akrobatiaa Kotkan konserttitalossa, kun Race Horse Companyn Chevalier-esitys vie katsojansa retkelle sirkuksen uljaiden ratsujen maailmaan. Sami Tammelan säveltämä musiikki yhdistää perinteisen sirkuksen musiikillisen maailman elektronisiin elementteihin ja instrumentteihin. Konsertin ikäsuositus on neljästä ikävuodesta ylöspäin. Konsertti järjestetään yhteistyössä Kotkan Pelastakaa Lapset ry:n, Kotkan Yksityinen Musiikkikoulu Ky:n (Muskatti) ja Kotkan kaupungin kanssa.. Konsertti on ilmainen, mutta sinne on ennakkoilmottautuminen Lohisoiton nettisivujen kautta (www.lohisoitto.fi).

Lapsille on luvassa hauskaa torstaina.

Torstain 9.6. tarjonta jatkuu Merikeskus Vellamon Venehallissa klo 19, kun lavalle astuu Pekko Käppi & K:H:H:L-yhtye (Pekko Käppi, jouhikko ja laulu – Tommi Laine, kitara ja laulu – Nuutti Vapaavuori, basso ja laulu – Jani Auvinen, rummut ja laulu). Pekko Käppi & K:H:H:L on tamperelainen, Suomen folkrocktaivaan nykyhetken kuumin ja kovaäänisin nelikko, joka on saanut myös kansainvälistä tunnustusta.

Perjantai 10.6.

Perjantaina 10.6. Lohisoitossa kuullaan ”Barokin hehkua: Naisia barokkioopperoissa” -konsertti. Lohisoiton vakiovieras Suomalainen barokkiorkesteri vierailee jälleen tunnelmallisessa Pyhtään keskiaikaisessa kivikirkossa klo 19 solistina sopraano Tuuli Lindeberg. Konsertin ohjelma kurkistaa barokin oopperakirjallisuuden naishahmoihin. Konsertti on tätä ennen kuultu mm. Helsingissä Musiikkitalossa. Nina Mya ottaa Vellamon Venehallin haltuunsa kuusihenkisen yhtyeensä kanssa perjantaina klo 19. Nina Mya on palkittu ja kansainvälisestikin menestynyt suomalainen jazzlaulaja ja säveltäjä. 60-ja 70-luvun souljazziin ja souliin kallellaan olevaan omaan musiikkiinsa Mya on halunnut kirjoittaa rehellisiä tekstejä omasta elämästään, tarinoita yksinäisyydestä, uskon puutteesta ja raastavasta rakkaudesta.

Nina Mya

Lauantaita 11.6.

Lauantai käynnistellään torikahvien merkeissä Karhulan torilla klo 10.30 kun torikansaa saapuu viihdyttämään Duo Lauri & Satu, eli Lauri Ankerman ja Satu Lankinen. Tämä duo tarjoilee elämänmakuisia tarinoita ja rouheita soundeja.

Pyhän Nikolaoksen kirkon edustalla soivat Rauhan kellot klo 12.30. Kymi Sinfoniettan lyömäsoittajan Vladimir Belovin johtamassa konsertissa Kotkan Pyhän Nikolaoksen ortodoksisen kirkon kellot soivat rauhan puolesta.

Konsertissa kuullaan myös Kotkan kaupunginteatterin näyttelijän Ella Mustajärven lukemia otteita Irma ja Urho Hälikän kirjeenvaihdosta sota-aikana. Otteet ovat kotkalaisen tietokirjailija Mirja Turusen kirjasta Elämänmerkki.

Lohisoitto on mukana myös ensimmäistä kertaa järjestettävässä Sagitta Sea Jazz -tapahtumassa lauantaina 11.6. klo 19 Cafe Sagitassa Pyhtäällä. Saksofonisti Eero Koivistoinen tuo lavalle pasunisti Antti Rissasella vahvistetun kvartettinsa. Illan toisena esiintyjänä on kotkalainen jazzyhtye Stella’s Sunday. Kansainvälisestikin tunnettujen muusikoiden jazzillan Sagitassa mahdollistavat KeskiEuroopassa jalkapalloa ammatikseen pelaavat veljekset Fredrik ja Richard Jensen. Yhteistyössä mukana myös Pyhtään kunta.

Sunnuntaina 12.6.

Sapokan lavalla klo 12 järjestetään Messu yhteistyössä Kotka-Kymin seurakunnan kanssa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Messun musiikista huolehtii yhtye Paljain jaloin & co, ja pappeina toimivat Anna Mykrä-Siljander sekä Tero Hietanen.

Lohilaanikin on mukana

Tämän vuotiseen Lohisoittoon ei virallisesti ehtinyt mukaan Lohilaani, mutta ehkä jo ensi vuonna. Tänä vuonnakin soi.

Lohilaani sijaitsee Siikakosken länsirannalla ja järjestää terassillaan Lohisoiton aikaan kahtena iltana menevää musiikkia. Perjantaina 10.6 esiintyy Jarkko Puro & Mika Huusari orkistereineen ja lauantaina 11.6 Jokitanssit tahdittaa Teresa Luode & Castra n.klo 19.30. Liput 5€ Kaukolanraitti 128.

Kymensuu
Kymensuu
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa