Lukijalta: Bisnestä suomalaisilla lukioilla

Jokin aika sitten konsulttiyhtiö Finest Future tarjosi Virolahdelle 20 uzbekistanilaista lukio-opiskelijaa pelastamaan Virolahden lukiota. Yhtiö olisi veloittanut Virolahdelta 1000€ / opiskelija / v. Asia meni äänestyksen jälkeen lautakunnassa läpi ja torpattiin hallituksessa.
Kotkaan tarjottiin saman konsulttiyhtiön toimesta kahta vietnamilaista lukiolaista. Heistä olisi veloitettu 800€ kpl mutta muuna maksuna olisi laskutettu 21000€
Sopimusta tarkastellessa kiinnittää huomion siihen, että opiskelijoihin ei ole kiinnitetty huomiota ihmisinä tai lapsina. Sopimuksessakin lukee tilaaja / toimittaja. Lapsivaikutusten arviointeja ei ole tehty vaan asiaa on pyöritetty bisnes edellä.
Kauppatavarana on käytetty suomalaista lukiokoulutusta ja lukion valtionosuutta. Konsulttiyritys on keksinyt tavan myydä suomalaista koulutusta suomalaisille kaupungeille niin, että kaupungit voivat maksaa siitä konsulttiyhtiölle. Nerokas liiketoimintaidea, etenkin jos sen saa myytyä.
3.maasta tuleva opiskelija ei ole oikeutettu opintotukeen. Hän on Suomessa ollessaan myöskin omien vanhempiensa vastuulla ja ylläpidettävänä. Opetusministeri Jussi Saramon (vas.) sanoja lainaten ” julkisesti rahoitettavaa lukiokoulutusta ei ole tarkoitettu lähtökohtaisesti kohdennettavaksi kolmansien maiden opiskelijoiden organisoituun ja järjestelmälliseen kouluttamiseen.”
Olisi perin erikoista, että Kotka kustantaisi konsulttiyhtiön kautta 3.maiden oppilaiden lukio-opinnot eikä esimerkiksi suomalaisilla lukiolaisilla olisi samanlaista mahdollisuutta majoittautumisineen ja isäntäperheineen.
Loppuun huomautan, että Vietnamista, Uzbekistanista tai mistä tahansa pystyy hakemaan yhteishaussa suomalaisiin lukioihin. Siinä ei tarvita välikätenä vuoden 2020 syyskuussa perustettua konsulttiyritystä, jonka osoite on ihan tavallisessa espoolaisessa kerrostaloasunnossa. Kukaan ei edes toistaiseksi tiedä millaisia sopimuksia kyseinen konsulttiyhtiö on lähtömaissa tehnyt ja peritäänkö opiskelijoilta rahaa? Suomen opetusministeriö on muutaman kerran ollut kokouksessa mutta yhtäkään sopimusta kyseisen konsulttiyrityksen kanssa ei ole tehty.
Ai niin. Esitys kaatui elinvoimalautakunnassa äänin 7-5. Suomalainen koulutus ei siis ainakaan Kotkassa ollut myynnissä.
OLLI KEKKONEN (ps.)
kaupunginvaltuuston ja -halllituksen jäsen
kuntavaaliehdokas

Kymensuu
Kymensuu
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa