Lukijalta: Kymenlaakso syvällä

Suomen Kuvalehti 11/2021 julkaisi 19 muuttujaan perustuvan kuntatestinsä. Kymenlaakson kunnat jäävät taas kerran vertailulistan huonommalle puoliskolle. Toistuessaan aina vaan tämä on karmea totuus ja vakava mainehaitta. Jossakin on joku vika! Tosin pikkuisen Pyhtään sijoitus on 89/293. Kaikki takarivin taavit eivät ole jämähtäneet sinne päivystämään. Osa on mitä erilaisimmista lähtökohdista parantanut sijoituksiaan.
Lehti kuuluttaa johtamisen kuninkuuslajiksi. Lehti korostaa koronan jälkeisen ajan nousua maan- ja maailmanlaajuisesta alhosta. Syntynyt murrostila onkin muutostekijöiden Momentum. Tällöin jos koskaan on tartuttava härkää sarvista, Carpe Diem. Murrostilan päättyessä hetki lyö. Se ei saa yllättää. Menestys ei tule valmistautumatta. On valmistauduttava tätä tarkoitusta varten, Ad Hoc.
Nyt on luottamushenkilöiden ja virkamiesten tuplasti kuumeisen työskentelyn aika. On selviydyttävä koronasta, keskivertoa paremmin. On valmisteltava strategiat ja toimenpiteet uuteen nousuun, keskivertoa paremmin. Tulevassa on yllettävä mittaviin suorituksiin ja vaikeisiin päätöksiin, keskivertoa paremmin. Tasajako ei ole taktiikkaa. Ollaanko tähän valmiita, keskivertoa paremmin?
Kestävä kilpailukyky koostuu toiminnallisesta tehokkuudesta ja alueen vetovoimasta. Nämä kaksi ruokkivat toisiaan. Syntyy positiivinen kierre. Tehokkuus jo sinänsä vetää puoleensa motivoituneita ja kyvykkäitä tekijöitä. Liikkeenjohdon termein työnnön, Push, tilalle syntyy Pull, veto tai imu. Tuotteilla on kysyntää, menekkiä. Tai ei ole. Negatiivista kierrettä on vaikea muuttaa positiiviseksi.
1990-luvulla sanottiin, että Kymenlaakso on tekemisen paikka. Olisiko nyt tekemisen aika! Oikeitten asioitten tekemisen aika. Mahdollisuuksien aika.
PERTTI HUHTANEN
Kehittämiskonsultti

Kymensuu
Kymensuu
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa