Lukijalta: Pitääkö olla huolissaan tapahtumakeskuksen kustannuksista?

Kotkan kaupunginvaltuusto päätti syksyllä 2017 osallistua Kantasataman tapahtumakeskushankkeeseen 20 M€:lla. Syksyllä 2019 uusi hinta oli 24,2 M€. Hankeen takana ei ole ollut yksimielisyyttä. 

Suunnittelufirma vaihtui ja uudet arkkitehdit lupasivat suunnitella muutama sata tuhatta halvemmalla! Piirustukset vaihtuivat Wau-arkkitehtuuriin. Niiden toteuttamista epäilivät kaikki rakennusfirmat, joilta kysyttiin tarjouksia. Yhtään tarjousta ei tullut jatkotarjouspyyntöjenkään jälkeen. Suorahankinnalla lähdettiin hakemaan rakentajaa. Hinta lähti laukkaamaan. Pörssiyhtiön sopimuksiin liittyvät hinnat ovat liikesalaisuuksia. Hankkeen kokonaishinta on nyt 34,96 M€.  Sen päälle tulevat kaupungin satsaukset infraan, aluksi ainakin 9 M€. Uusien arkkitehtien ’halvempi’ suunnittelu tuli kaupungille 10 M€:a kalliimmaksi!

On periaatteessa ollut hyvä, että operatiivinen tapahtumasuunnittelu on käynnistetty. Korona-aika on kuitenkin muuttanut tilannetta. Massatapahtumiin osallistuminen saa monen mietteliääksi. Tapahtumakeskuksen operatiivinen johtaja on siis palkattu jo vuosi sitten, ja muita erilaisia sopimuksia on tehty ennen kuin valtuusto on myöntänyt massiivista lisämäärärahaa koko hankkeelle. Nyt hankkeen vetäjät sanovat, että tätä ei voi enää pysäyttää. Pelkästään suunnitteluun on jo palanut monta miljoonaa euroa. Kuinka paljon kaupunki voi ottaa velkaa?  Kuinka paljon tulevat Karhulan koulu-, päiväkoti-, kirjastohankkeet viivästymään? Entä koronakauden lasku sosiaali- ja terveyspalveluissa?

Summa summarum, ainakin voi todeta, että hankkeessa on ollut ja on edelleen paljon ontuvia liitoksia. Julkinen valvonta ei ole toiminut, vaikka kaikki rakennetaan julkisin varoin. Hyvää hallintotapaa ei ole noudatettu. Hyväksyttäessä uudet piirustukset ja tarjousten puuttuessa olisi hälytyskellojen pitänyt soida. Vanha kaupunginhallitus ja valtuusto on antamassa ylimääräisen kymmenen tai ehkä jopa kahdenkymmenen miljoonan velkataakan perinnöksi uusille päättäjille. Nyt vedotaan valtuutettuihin, että ei ole muuta mahdollisuutta kuin maksaa kohtuuton lisäkustannus hankkeessa, jota todennäköisesti pidetään yllä kaupungin lisärahoituksen turvin vuosikausia. Komean kanjonin kattauksenkin saisi 10 M€:lla. Kyllä pitää olla huolissaan!

RIITTA KLEMOLA (kesk.)

varavaltuutettu, kuntavaaliehdokas

Kymensuu
Kymensuu
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa