Lukijalta: Poliisien määrä on kasvatettava 10 000:een

Poliisin resurssit ovat olleet taas otsikoissa ja julkisuudessa on keskusteltu asiasta. Osallistuin Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen sisäisen turvallisuuden seminaariin, jossa laitoksen ylin johto kertoi avoimesti ja aidosti huolestuneena alueemme poliisin tilanteesta. Seurasin luentoa mielenkiinnolla, vaikka olenkin asiassa hieman puolueellinen.
Entisenä virkamiehenä tiedän, että ainakin viimeiset 15 vuotta poliisin resurssit ovat vuosi vuodelta vähentyneet ja henkilöstömäärä tasaisesti laskenut. Muistan kirkkaasti, kun eräänäkin syksynä henkilökunnan työmotivaatio romahti hetkessä ja syynä tähän oli tieto siitä, että poliisin määrärahoja leikataan rajusti, henkilöstöä lomautetaan, tai jopa irtisanotaan.
Loppujen lopuksi, kovan taistelun jälkeen se rahoitus järjestyi, niin kuin taitaa tälläkin kertaa käydä. Joka vuosi se vaan on samanlaista vääntöä, vaikka samaan aikaan kaikki instanssit haluavat lisää poliiseja.
Nykyinen sisäministeri lupasi hallituskauden alussa 300 täsmäkoulutettua poliisia. Sinisten silloinen puheenjohtaja lupasi 1000 poliisia lisää.
Kysyn vaan, että missä ne ”konstut” luuraa? Eivät ainakaan Kaakkois-Suomessa.
Mielestäni poliisien määrä on kasvatettava 10`000 henkilöön ja tämä tulee kirjata lakiin. Tällä hetkellähän poliisien määrä on reilut 7000 henkilöä. Tästä määrästä, kun vähennetään poliisihallituksen henkilöstö, keskusrikospoliisin- ja suojelupoliisin henkilöstö, poliisilaitosten ylin johto, tutkinnanjohtajat ja tukitoiminnot, lupahenkilöstö, esikunta- ja hallintohenkilöstö, lakiosastojen henkilöt, ulkomaalaistutkijat, tekniset rikostutkijat sekä muut erikoisyksiköt, niin lopulliseksi rikostutkijoiden sekä kenttätyötä tekevien poliisien määräksi jää ainoastaan muutama tuhat.
Tosin poliisihallinnossa työskentelee paljon muutakin henkilökuntaa, kuin poliiseja, eikä kaikkia henkilökuntaan kuuluvia lasketa tilastoihin, tai edes poliiseiksi. Siltä osin poliisien ilmoitettu lukumäärä antaa tilastoharhan.
Tässä muuttuvassa turvallisuusympäristössämme en voi, kuin toivottaa kaikille poliiseille jaksamista! Ainakin minun mielestäni poliisi tekee erittäin hienoa työtä. Ikävä kyllä monikaan poliittinen päättäjä ei taida ymmärtää, kuinka ylityöllistettyä ja väsynyttä henkilökunta poliisihallinnossa nykypäivänä on.
SAMULI SIBAKOFF
Kotkan kaupunginvaltuutettu (ps.),
ja entinen poliisi

Kymensuu
Kymensuu
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa