Mikko Mannonen julkaisi jatko-osan kotkalaisella puhekielellä

Kotkalaisen Mikko Mannosen kiinnostus Kotkan murteeseen ja sen tallentamiseen jatkuu. Pari vuotta sitten Mannonen julkaisi ensimmäisen kirjansa kotkalaisella puhekielellä. Nyt Käet taskus_- kotkalaist kiältä ja miältä on saanut jatko-osan nimeltään Ai miä vai?
Jatko-osan Mannonen on koonnut samalla periaatteella kuin ensimmäisenkin: pieniä lauseita ja vuoropuheluja tilanteista, joissa kotkalaiset kohtaavat.
Kolmeosainen Kotka-visa puolestaan testaa lukijoiden kotiseututietämystä. Jatko-osassa on myös ensimmäistä enemmän kuvia lukijan oppaaksi paikkojen ja tapahtumien äärelle.

Helpolla ei jatko-osa syntynyt kuten ei ensimmäinenkään, vaikka ammatikseen erityisopettajana alakoulussa kaksikymmentä vuotta työskennelleelle Mannoselle kieliasiat ovat tuttuja. Luottamus omaan osaamiseen ei ollut kovinkaan rautainen.

– Sama kauhu oli kuin ensimmäisen kirjan kanssa.
Toisaalta esikoisen saama laaja suosio ja yleisön pyynnöt uuden kirjan tekemisestä kannustivat jatkamaan murreharrastuksen parissa. Dialogin oheen Mannonen on sijoitellut kulttuurihistoriallisia iskuja Kotkan alueelta.

– Kaikenlaiset kieliasiat ovat pyörineet aina mielessäni.
Mannonen kynästä syntyy myös laulujen sanoituksia ja palindromeja.

Heli Laaksosen murrerunoista aikoinaan innostunut Mannonen alkoi kirjoittaa muutama vuosi sitten pieniä juttuja Kotkan murteella ihan vain omaksi ilokseen. Pian hän huomasi, että Facebookissa alkoi olla paljon tykkäyksiä ja jakoja. Joku ehdottikin, että voisiko murrejutut saada kirjaksi.
Kirjailija Petri Pietiläisen ohjauksessa nipusta papereita ja pieniä ideoita syntyi ensimmäinen murrekirja. Mannonen toivoo, että toinenkin kirja aiheuttaa runsasta keskustelua puhumastamme kielestä.

– Lisäksi toivon kirjan rohkaisevan lukijaa äänekkääseen ja häpeilemättömään siä-miä-ilmaisuun, missä ikinä liikummekin, Mannonen toteaa kirjansa alkusanoissa.

Kirja on myynnissä syyskuun alusta lähtien Kirjaspotissa kauppakeskus Pasaatin alakerrassa.

Eija Anttila
Eija Anttila
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa