”Muistatko äiti, kun meilläkin oli ennen isi” – miten rakkaus kesti pitkän sodan ja erossa olon?

Hälikän perhekuva vuodelta 1941.

Ystävänpäiväviikolla Kotkan kaupunkistrategiaan valituista kolmesta arvosta ”reiluus, rohkeus, rakkaus” nostetaan rakkaus jalustalle monissa Rakkausviikoksi nimetyn tapahtumakokonaisuuden tilaisuuksissa.

Teatteriryhmä Kimara toteuttaa Nelosteatterin talotoimikunnan kanssa aiheeseen liittyen Kenttäpostirakkautta-klubitapahtuman lauantaina 19.2. kello 15 Nelosteatterissa (Satamakatu 4).

Tapahtuman innoittajana on kotkalaisen tutkijan Mirja Turusen toimittama teos Elämänmerkki Irma ja Urho Hälikän kenttäpostikirjeistä. Rakkausteeman mukaisesti ohjelmakokonaisuus keskittyy valaisemaan, miten rakkaus kesti pitkän sodan ja erossa olon.

Tilaisuudessa toimittaja, tietokirjailija, FT Mirja Turunen kertoo teoksen synnystä, Hälikän pariskunnan jatkosodan koettelemuksista sekä kenttäpostin merkityksestä kriisioloissa. Elämänmerkki-teoksen takakansiteksti avaa myös tilaisuuden tavoitteita: ”Kirjeiden merkitys sodan erottamien läheisten kestokyvylle oli valtava.- – Kirjeillä pidettiin yllä parisuhdetta, jaettiin lapsiperhe-elämää sodan särkemässä arjessa. Kirje oli elämänmerkki, josta tiesi, että puoliso oli elossa.”

Kimaralaiset Heini Salopelto, Hanna-Kaisa Kervinen, Esko Junkkari, Leena-Kaisa Kivioja ja Iiro Lempinen lukevat valitut kirjenäytteet. Kirjeiden ja Mirja Turusen kuvaamien havaintojen tunnelmaa korostavat myös sota-ajan suositut laulut, joita esittävät Leena-Kaisa Kivioja, Hanne-Irmeli Tentke ja Teija Lempinen Kauko Sepposen säestämänä sekä Iiro Lempinen.

”Elämää juoksuhaudoissa”, ”Liisa pien”, ”Kirje sieltä jostakin” muistuttavat sodan todellisuudesta; sen sijaan ”Maan päällä paikka yksi on” tai ”Kodin kynttilät” vievät ajatukset kotirintaman tunnelmiin. ”Pieni sydän”, ”Romanssi” tai ”Tule hiljaa” nostavat esiin erityisesti sodan keskellä koettua rakkauden kaipuuta. Lauluvalinnoissa on hyödynnetty myös Urho Hälikän toimittamaa laulukirjaa ”Laulava Äänislinna”, jonka kokoaminen oli kapteeni Hälikälle suuri ponnistus. Laulukirja koettiin tärkeäksi mielialan kohentajana pitkittyneen sodan väsymyksessä.

Tilaisuuden järjestämisessä huomioidaan voimassa olevat koronarajoitukset niin yleisömäärän kuin suojautumisen suhteen.

Noin 1,5 -tuntiseen tilaisuuteen on vapaaehtoinen pääsymaksu (5 e). Elämänmerkki-kirjaa saatavilla tilaisuudessa suoraan tekijältä.

Kymensuu
Kymensuu
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa