Muistokirjoitus: Elämän merkityksen etsijä jätti jälkensä moneen

Kotkalainen äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja, filosofian maisteri Salli Huotilainen kuoli melko lyhyen aikaa vakavasti sairastettuaan Karhulan sairaalassa 12.4. vain reilua viikkoa ennen kuin olisi täyttänyt 85 vuotta. Sallin äkillinen poismeno tuli yllätyksenä lähes kaikille. Salli oli syntynyt Parikkalan Koitsanlahdessa maalaistalon viisilapsisen perheen esikoiseksi 21.4.1936.
Rajan pinnasta hän joutui lähtemään kolme kertaa evakkoon. Vielä 50-luvulla oli harvinaista, että pienestä maalaiskylästä lähdettäisiin opintielle. Huotilaisen perheen äiti oli kuitenkin sitä mieltä, että opiskelu kannattaa.
Valmistuttuaan Helsingin yliopistosta ja tehtyään opettajana lyhyen kierroksen muualla Salli tuli opettajaksi Sunilan yhteiskouluun, myöhemmin Hakalan lukio, ja Hakalan koulun lopetettua Salli siirtyi viimeisiksi työvuosikseen Vesivallin lukioon, myöhemmin Karhulan lukio.

Salli jätti syvän jäljen lukuisiin ja lukuisiin entisiin oppilaisiinsa ja ystäviinsä. Joidenkin heidän elämänsuuntaan ja ammatin valintaan hän vaikutti jopa ratkaisevasti. Sallilla ei ollut omaa perhettä, ja hän ottikin oppilaansa perheekseen kuten myös sisarustensa lapset ja lapsenlapset. Salli kannusti, huolehti, potki eteenpäin ja piti yhteyttä.
Meitä oli keväällä 1980 kolme Hakalan lukiosta ylioppilaaksi kirjoittanutta tyttöä, joiden kannatti Sallin mielestä lähteä opiskelemaan suomen kieltä yliopistoon. Salli otti meidät siipiensä suojaan ja lukuisat olivat ne illat, kun istuimme Sallin teepöydän ääressä harjoittelemassa lauseenjäsennystä pääsykokeisiin. Hyvinhän meidän jokaisen sitten kävi. Salli oli myös henkilö, joka minulle ehdotti toimittajan ammattia.

Salli oli tuttu näky erilaisissa kulttuuritilaisuuksissa, mutta kirjallisuus ja teatteri olivat hänen sydämessään ykkösiä. Hän kirjoitti satoja kirjallisuusarvioita kotkalaisiin ja muihin kaakkoissuomalaisiin lehtiin kuten Kymen Sanomiin, Karhulalaiseen ja viimeksi Kymensuu-lehteen. Viimeisin Sallin kirjoittama kritiikki julkaistiin Kymensuussa maaliskuun alussa.
Sallin arvioissa kuvastuu hänen oma halunsa etsiä elämän merkitystä ja eräänlaista totuutta. Salli avasi lukijoilleen olennaisia näkökulmia ja lämpimällä ja taitavalla kirjoittajan otteellaan sai varmasti monet tarttumaan kirjaan.
Sallin järjestämät lukuisat teatterimatkat muun muassa Helsinkiin muodostuivat legendaarisiksi tapauksiksi. Niihinkin hän valmistautui huolella tutustumalla näytelmiin ja niistä kirjoitettuihin kritiikkeihin laajasti. Bussimatkalla osallistujat saivat aina aimo annoksen analysoitua tietoa ja tunnetta. Salli suunnitteli vielä helmikuussa seuraavaa teatterimatkaa, vaikka tunsi jo voimiensa vähentyvän.

Nyt Sallia lämmöllä muistellessa monen hänen entisen oppilaansa ja ystävänsä mielen täyttää kiitollisuus. Salli siunattiin haudanlepoon Kotkan kirkossa lauantaina 24.4. Koronarajoitusten vuoksi monellakaan ei ollut mahdollisuutta osallistua muistotilaisuuteen. Myös siksi joukko meitä Sallin entisiä oppilaita ja ystäviä haluaa järjestää Sallin muistelutilaisuuden heti kokoontumisrajoitusten poistuttua, toivottavasti jo kesällä. Lisätietoja allekirjoittaneelta.

EIJA ANTTILA
Kirjoittaja on Salli Huotilaisen läheinen ystävä ja entinen oppilas.

Kymensuu
Kymensuu
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa