Kotkalainen kuvataiteilija Olavi Heino on viime vuosina esittäytynyt myös runoilijana ja kirjailijana. Hänen tuorein teoksensa Unelmien Sapokka – veneiden satama Kotkassa (Priki 2022) on jatkoa kirjasarjalle, jonka kautta hän rakentaa kuvaa synnyin- ja kotikaupungistaan Kotkasta eri näkökulmista.
Veneiden Sapokasta sanoin ja erityisesti valokuvin (130 kpl) kertova kirja on sarjan kahdeksas. Heinon tavoitteena on luoda kymmenen teoksen kokonaisuus, jonka seuraava osakin on jo työn alla. Hän ei vielä paljasta tulevan kirjan teemaa sen tarkemmin, mutta Kotkansaari on siinä keskeisessä roolissa.
Sapokka-kirja vie lukijansa Sapokan historiaan ja nykypäivään, josta kertovat vanhat postikortit, vanhat ja uudet valokuvat ja monenlaiset tekstit pohdinnoista ja muisteluista runoihin. Heinon kirjassa silakkareseptit, veneilyaiheinen laajahko runosarja ja vuomoottoriyrittäjän haastattelu ovat sulassa sovussa. Monipuolinen materiaali kuljettaa lukijaa Sapokan rantateille ja laitureille ja kuvaa alueen merkitystä niin yksiöille kuin yhteisöillekin.
”Sapokka on monen unelman syntypaikka ja yhteinen olohuone merta rakastaville kotkalaisille … Nopeiden muutosten maailmassa Sapokka edustaa pysyvyyttä ja jatkuvuutta. Sieltä lähdetään ja sinne palataan, mutta veneiden Sapokka pysyy paikallaan.” kirjoitta Heino kirjansa saatesanoissa.
Heino on rajannut kirjastaan pois uudehkon venelaiturialueen Kuusisen penkan pohjoislaidalta sekä Vesipuiston alueen.
Omanlaisensa Kotka-kuvan rakentamiseen Olavi Heino on saanut idean Nobel-palkitulta turkkilaiskirjailijalta Orhan Pamukilta, jonka Istanbul-teos on tehnyt Heinoon lähtemättömän vaikutuksen. Pamukin teoksessa on kaksi päähenkilöä, Istanbul ja kirjailija itse. Kuva Istanbulista rakentuu kirjailijan omien kokemusten ja havaintojen peilautuessa kaupungin todellisuuteen.
– Halusin tehdä Kotkasta jotain vastaavaa, mutta useampana kirjana, Olavi Heino sanoo.
Kotkalaisena kirjallisena peilinä Heinolle lienee ollut myös edesmennyt runoilija Matti Paavilainen, Heinon läheinen ystävä, joka lyriikkansa kautta on tutkinut ihmisen ja kaupungin vuorovaikutusta ja sen sisältämää ristiriitaa muun muassa kokoelmassaan Kaupunki enemmän kuin kohtalo (Kirjayhtymä 1972).
Yhdessä Sisko Nampajärven kanssa Heino toimitti Matti Paavilaisen runoista valikoiman Uneksittu kohtalo, joka ilmestyi viime vuonna.
Sapokasta löytyi yksinäisyys,
josta syntyi taiteilija
Kuten lukuisille muillekin kotkalaisille Sapokka on ollut tärkeä paikka Olavi Heinolle lapsuudesta asti. Kellon ympäri kestäneet lapsuuden onkiretket aallonmurtajilla ja rantakivikoissa tarjosivat paitsi merellisen luonnon myös henkisen maiseman, jonka Heino uskoo olleen lähtökohta myöhemmin kypsyneelle taiteilijuudelleen, yksinäisyyden ja sen kauneuden.
– Hakeudun mielelläni yksinäisyyteen.
Unelmien Sapokka – veneiden satama Kotkassa -kirjaa myyvät Pasaatissa Suomalainen kirjakauppa ja Kirjaspotti sekä Vellamon museokauppa.