Ole hyvä itsellesi!

Kun Niko Palonen meni ensimmäiselle ryhmäliikuntatunnille lähes kymmenen vuotta sitten, kyyti oli kylmää. Aktiivisia ryhmäliikuntatunteja tuli kymmenkunta viikossa. Se oli myös 45 kiloa sitten. Matkan varrelle ovat jääneet paitsi kilot myös erilaiset urakokeilut pukuompelijana, parturi-kampaajana, ravintolakokkina, teatteripuvustajana, lehtimyyjänä …
Hyvinvointivalmennuksesta löytyi lopulta Palosen oma juttu. Paitsi Personal Trainer ja hyvinvointivalmentaja Niko Palonen on myös kokemusasiantuntija: kantapään kautta hän oppi myös sen, kuinka suuri merkitys ravinnolla on – liikunnan lisäksi – ihmisen hyvinvoinnille. Hän päihitti oman suolistosairautensa ruokailutottumuksia muuttamalla ja jättämällä lääkkeet syömättä lääkärin kehotuksista huolimatta.
Palonen pohtii, miksi nykylääketiede edelleen keskittyy enemmän oireiden hoitamiseen kuin niiden syihin.
– On hienoa, että olen omakohtaisesti kokenut sen, miten ongelman aiheuttajat ruokavaliosta poistamalla keho on terveempi kuin koskaan, lääkärinkin arvion mukaan. Kroonisen suolistosairauden nimikkeellä asiaa tarkkaillaan edelleen säännöllisesti, Niko Palonen sanoo.
Nyt hän haluaa välittää kaikkea terveydestä ja hyvinvoinnista oppimaansa muille ihmisille.

Oli lähes itsestäänselvyys, että Palosesta tuli valmentaja, sillä hän syntyi huippu-urheilijoiden ja valmentajien perheeseen. Tuula ja Risto Palosen poikana liikuntahallit volttimonttuineen tulivat tutuksi jo taaperoikäisestä lähtien ja valmentamista hän on nähnyt TUL:n liittoleiriltä 1984 asti.
– Valmentaminen on ollut koko ajan läsnä arjessa. Maajoukkueita ja SM-joukkueita 1990-luvulla, yksilöurheilun huippuja 2000-luvulla.
– Sain myös sellaisen kasvatuksen kotona, että kaikkea saa tehdä ja kokeilla. Siksi olen uskaltanut heittäytyä kaikenlaiseen tekemiseen, ja heittäydyn edelleen aina, kun on tilaisuus kokeilla tai tehdä jotain uutta.
Yhtä itsestään selvää kuin valmentaminen olisi ollut, että Palosesta olisi tullut vanhempiensa ja pikkuveljensä Matin tapaan lentopalloilija, mutta teini-iän kokeiluja enempää laji ei kiinnostanut. Hän halusi löytää oman juttunsa.

Unelmiensa saavuttamiseksi ihmisestä on löydyttävä pitkäjänteisyyttä ja periksiantamattomuutta. Palosen valmennusfilosofian perustana on mielen valjastaminen fyysisyyden käyttöön – kehon ja mielen kokonaisuuden eri osa-alueiden työstäminen on valmennuksissa keskeinen tulokulma, oli sitten kyseessä kilpaurheilija tai tavan hyötyliikkuja
– Hyvinvointi on pitkälti ihmisen omissa käsissä. Tärkeää on positiivinen ajattelu. Rollaattoristakin on mahdollista päästä eroon, kun vaan ryhtyy säännöllisesti kehittämään madaltunutta liikuntakykyä.
– Teemme päivittäin joka tapauksessa lihastyötä vaativia asioita arjessa. Esimerkiksi istumaan menoa hidastamalla pystyy kehittämään lihaskuntoaan, kun sitä alkaa säännöllisesti tehdä.
Palonen puhuu mielellään armollisuudesta omaan itseä kohtaan. Hänen mielestään suomalaiset ruoskivat itseään turhan paljon. Palosen mielestä olisi paljon hyödyllisempää huomata pienet, vähäpätöisetkin onnistumiset ja antaa niistä itselleen positiivista palautetta: ”Olipa hyvä lenkki, vaikka satoi” -ajatus vie myös todennäköisemmin seuraavalla sadesäällä lenkille, vaikka ei sateesta pitäisikään.

Niko Palonen valmistui Movement-valmentajaksi pari vuotta sitten. Movement-menetelmässä keskeistä on harjoittelu omalla kehonpainolla. Omalta lähtötasolta tehtävä liikkuvuusharjoittelu auttaa kehittämään kokonaisvaltaista ymmärrystä liikkeestä, mikä myös heijastaa ymmärrykseen omasta itsestä muilla elämän osa-aluella.
Palonen puhuu hyvästä henkisyydestä, jolla ei ole välttämättä mitään tekemistä hengellisyyden kanssa. Enemmänkin hyvää henkeä, positiivista ajattelutapaa, joukkuehenkeä, kannustamista, omien ja toisten tunteiden huomioon ottamista.
– Tällä tavoin saavuttaa paljon enemmän. Kun antaa itsestään enemmän, se tulee monin kerroin takaisin.

Palonen asuu Kouvolan Saverolla ja nauttii elostaan maaseudun rauhassa, koska siellä on hiljaista ja pimeää. Aamuisin voi nähdä ketun pihalla tai kauriin pellon laidalla ja olla luonnon kanssa läsnä. Tietää olevansa kotona, kun siiven iskujen äänestä tunnistaa tutun korpin lähestyvän.
Valmentamassa hän käy ympäri Kymenlaaksoa ja Etelä-Suomea. Muun muassa työhyvinvointipalvelut kuuluvat hänen hyvinvointiyrityksensä (Ptni Valmennus) valikoimaan.
Tammikuussa Palonen aloitti tehokkaat ja monipuoliset Movement-tunnit seurayhteistyön myötä Sunilan Sisun seuratalolla Pirtillä. Maanantaisin ja torstaisin on valittavana neljä erilaista tuntia. Tunteja on kaiken tasoisille.
Viereisellä sivulla Niko Palonen esittelee muutaman helpon liikkeen liikkuvuuden parantamiseksi.
Lisätietoja:

www.sunilansisu.fi ja https://ptnivalmennus.wixsite.com/mysite

Eija Anttila
Eija Anttila
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa