Omakotiasujien asialla puoli vuosisataa – Puheenjohtaja harmittelee sitä, että omakotiasujista on tehty ilmastonmuutoksen syntipukkeja

Pekka Repo nauttii puuhailusta omakotinsa pihamaalla Karhulan Turvalassa.

Kotkan Omakotiyhdistys ry. on valvonut omakotiasujien etuja jo 50 vuotta. Öljykriisin aikoihin vuonna 1971 perustettu yhdistys on ratkonut kotkalaisten omakotiasujien pulmia katurasitusmaksuista öljylämmityksen haasteisiin, jätekuljetuksiin, aurauksiin ja moniin muihin kysymyksiin.
Toista kertaa yhdistyksen puheenjohtajana toimiva Pekka Repo nauttii omakotiasumisen vapaudesta ja rauhasta.

– Oma tupa, oma lupa, Pekka Repo sanoo.
Yhdistyksessä on nykyään jäsenenä noin 500 perhettä. Huippuaikoina jäseniä oli jopa 1300. Repo arvelee, että yhdistystoiminta ei enää kiinnosta nuoria samalla tavalla kuin ennen. Hän kuitenkin korostaa, että yhdistykseen kuuluminen avaa muun muassa oven Suomen Omakotiliiton palveluihin. Tarjolla on muun muassa neuvontaa ja lakimiespalveluita.

Repo harmittelee sitä, että omakotiasujista on tehty ilmastonmuutoksen syntipukkeja. Öljylämmityksestä pitäisi päästä eroon, mutta valtion energiatuen hakuprosessi on tukkeessa. Hakemusten käsittelyaika on yhdeksän kuukautta.

– Haasteena on, miten ylipäänsä omakotiasujat selviävät kaikkien uusien vaatimusten kanssa. Kiinteistöverot, vesimaksut ja se, että infran uudistamisesta koituvat kulut lankeavat omakotiasujille, ovat pelottavia kustannuksia.

Tuskaa helpottamaan yhdistyksen jäsenille on tarjolla lainaksi huokeaa kalustoa kulukorvausta vastaan. Petäjäsuolla sijaitsevasta yhdistyksen pisteestä voi lainata muun muassa oksasilppurin, peräkärryn, puutarhajyrsimen tai klapikoneen.

”Yksinkiroilu ei aina riitä, mutta kun 1300 karauttaa ärräpään, niin se kuuluu jo kauas”.

Yhdistyksen perustava kokous pidettiin 14.11.1971. Läsnä oli 26 tulevaa jäsentä. Toiminnan periaatteena on ollut alusta lähtien toimia pienkiinteistöjen omistajien yhdyssiteenä ja valvoa heidän taloudellisia ja paikallisia etujaan.
Tarkoituksena on myös kiinteistön omistukseen ja hallintaan läheisesti liittyvien asioiden harrastusta. Yhdistys on poliittisesti sitoutumaton.
Kun Kotkan Omakotiyhdistys vietti 35-vuotisjuhliaan vuonna 2006, Pekka Repo oli ensimmäistä kertaa puheenjohtajana. Hän kirjoitti tuolloin ilmestyneessä lehdessä, että ”Yksinkiroilu ei aina riitä, mutta kun 1300 karauttaa ärräpään, niin se kuuluu jo kauas”.
Juuri siksi omakotiyhdistykselle on paikka ja tilaus. Myös tänä päivänä. 50-vuotisjuhlaa yhdistys viettää kutsumalla jäsenet teatteriesitykseen joulukuun alussa.
Lisätietoja: kotkanomakotiyhdistys.fi

Kotkan Omakotiyhdistys ry
• Perustettu vuonna 1971.
• Yhdistys antaa lausuntoja ja ottaa kantaa kaavoitukseen, kadunrakentamiseen sekä asuinympäristön viihtyvyyteen ja terveellisyyteen liittyvissä asioissa.
• Yhdistys toimii ruohonjuuritasolla. Hallituksen tukena työskentelevät aluetoimikunnat, jotka tuntevat oman alueensa ihmiset ja heidän elinympäristönsä.
• Yhdistys on poliittisesti sitoutumaton.
• Yhdistys tekee yhteistyötä kaupungin ja tarvittaessa muidenkin yhteisöjen kanssa.
• Yhdistyksellä jäsenetuliikkeitä, joista saa alennuksia esim. rakennustarvikkeista, polttoaineista ja puutarhatarvikkeista.

Eija Anttila
Eija Anttila
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa