Osa valtuutetuista on sitä mieltä, että meneillään on järkyttävä farssi

Tapahtumakeskuksen kustannusarvion nouseminen hetkessä yli 40 prosenttia, noin 24 miljoonasta noin 35 miljoonaan, hämmästyttää päättäjiä. Toimintatapa, jolla asiaa viedään eteenpäin tuntuu Olli Kekkosesta (ps.) farssilta ja Petri Pietiläisestä (vihr.) järkyttävältä.
Vaikka vihreät suhtautuu periaatteessa myönteisesti tapahtumakeskuksen rakentamiseen, tätä, kuten ryhmäpuheenjohtaja Petri Pietiläinen sanoo, ”puliveivaamista” se ei aio niellä.

– Tämä on järkyttävää. Tällaisen suhmuroinnin jälkeen en voi äänestää kymmenen miljoonan sijoittamisen puolesta, Petri Pietiläinen.
Kaikkien vihreitten valtuutettujen suulla Pietiläinen ei voi puhua, koska ei tiedä jokaisen kantaa, mutta suurimman osan kyllä.

Pietiläinen: Backstaffin ja JuKin hallitusten on erottava
Pietiläisen järkytyksen syynä on moni asia, jotka tulivat ilmi tiedonantokokouksessa. Kuten se, että tapahtumakeskukseen on tulossa pohjoismaiden suurin riippuva puurakennelma, jollaista ei ole aiemmin tehty missään.

Tai se, että tapahtumakeskuksen suunnitteluun on jo nyt mennyt 3,5 miljoonaa euroa, vaikka tähän mennessä hyväksytyssä 24,2 miljoonan euron kustannusarviossa suunnitteluun oli varattu miljoona.
Sekin tuli esille kokouksessa, että kaupunki joutuu avustamaan tapahtumakeskusta 1-2 miljoonalla vuodessa vähintään 5-8 seuraavan vuoden ajan. Kokouksessa selvisi myös se, että tapahtumakeskuksen arkkitehtisuunnitelmat ovat nyt aivan toisenlaiset kuin alun perin.

– Kuka on antanut tällaiseen luvan. Sitä ei ole käsitelty kaupunginhallituksessa, ei omistajaohjausjaostossa eikä valtuustossa.

– Onko tämä nyt sitä rakenteellista korruptiota? Tietyt henkilöt saavat tietää, mutta ne, jotka päättävät, eivät.

– Valvonta on pettänyt pahasti. Mielestäni sekä Backstaffin että Kotkan Julkiset Kiinteistöt Oy:n hallitusten on erottava, Pietiläinen sanoo.

Eniten Pietiläinen ihmettelee sitä, miksi tämä kaikki tulee esiin vasta nyt. Ja sitä, että päättäjien pitäisi viikossa kypsytellä näin iso päätös.
Myös kustannusnousun laillisuuden perään on kyselty. Hankintalaissa sanotaan, että jos hankinta muuttuu avoimesta tarjouskilpailusta suorahankinnaksi, kuten nyt tapahtui, kustannusarvio voi nousta korkeintaan 15 prosenttia.

– Tämäkin selitettiin jotenkin niin, että mitään laitonta tässä ei ole.

Kekkonen: Urakkasopimus pitäisi saada nähdä
Olli Kekkonen ihmettelee lisäksi sitä, että valtuutettujen pitää tehdä iso päätös tapahtumakeskuksen rahoituksesta, mutta heille ei näytetä (liikesalaisuuksiin vedoten) Backstaffin ja SRV:n tekemään urakkasopimusta.

– Tämä on ihan tajutonta.

– Tässä ei ole yhtään hyvää vaihtoehtoa, mutta vähiten huono olisi laittaa hanke jäihin vähäksi aikaa, jotta uusi valtuusto voisi päättää siitä, tai hankkia ulkopuolista rahaa, tai laittaa suunnitelmat uusiksi tai hylätä koko hanke, Kekkonen sanoo.
Kymensuu-lehden saamien tietojen mukaan tieto kustannusarvion räjähtämisestä tuli Backstaffille pari viikkoa sitten eli 14.4. Kotkan kaupunginhallituksessa asiasta oli mainittu 19.4. ja päätös 10 miljoonan lisärahoituksesta tehtiin kaupunginhallituksessa 26.4.
Sekä Pietiläinen että Kekkonen hämmästelevät kiirettä, jolla asiaa viedään eteenpäin. Valtuutetuille jää viikko aikaa miettiä.
Pietiläisen mukaan olisi aivan eri asia, jos kaikki tämä olisi ollut tiedossa viime syksynä. Silloin olisi jäänyt aikaa keskustella.

– Ja sanotaan, että hanketta ei voi enää pysäyttää. Miksi muka ei voi? kysyy Pietiläinen.

Eija Anttila
Eija Anttila
Jaa artikkeli sosiaalisessa mediassa