Kotkalainen Veijo Sorvari on omassa lajissaan viimeisimpiä mohikaaneja Kotkan-Haminan seudulla, jollei viimeisin. Hän korjaa ja tarpeen tullen rakentaakin puuveneitä Sikosaaressa, Munsaaren kyljessä Kotkassa.
Sorvarin yritys Veistovene Ky on toiminut 26 vuotta. Kilpailijoita Sorvarilla ei juuri ole. Puuvenekeskus on profiloitunut uusien veneiden rakentamiseen, kun taas Sorvarin erikoisalaa on puuveneiden korjaamien ja muutostyöt.
Sorvari puolustaa puuvenettä. Hänen mielestään se ei enää ole ylivoimaisesti työläin hoidettava. Muun muassa aineet ovat kehittyneet. Eikä veneen lakkaaminenkaan mikään jättiurakka ole. Oman summalaisensa hiomisen ja lakkaamisen Sorvari tekee päivässä.
– Joka toinen vuosi lakkaan pohjan, joka toinen vuosi kannen.
Uusia osaajia ei tule alalle
Summassa ei enää veistetä summalaisia, eikä Haminassa enää kouluteta uusia osaajia alalle.
– Haminassa annettiin hyvää koulutusta, mutta se ajettiin alas ja lopetettiin, Sorvari harmittelee. Hänenkin verstaassaan monet opiskelijat kävivät oppimassa käytäntöä.
Puuveneiden tekijät alkavat olla harvassa. Valtakunnallisessa Puuveneveistäjät ry:ssä on 40-50 jäsentä. Sorvarin neljä vuotta kestänyt puheenjohtajuus päättyy tänä vuonna.
Töitä sen sijaan alalla olisi. Sorvarin Veistoveneessä on Sorvarin lisäksi yksi palkattu ja toinen oppisopimuksella. Tilauskirja on täynnä ainakin syksyyn saakka.
– Töitä olisi useammallekin.
– Nykyisin ei enää ole tee-se-itse -miehiä kuten ennen ja veneet tuodaan ammattilaisen laitettavaksi.
Pitkään aikaan veneiden korjaaminen ei ole enää ollut sesonkiluonteista. Töitä riittää ympäri vuoden. Yhä useampi asiakas on pääkaupunkisedulta.
Hyppy tuntemattomaan
Veneenrakentajaksi ja -korjaajaksi Sorvari on itseoppinut.
– En minä mitään oppia ole saanut, taito on hyppysissä.
Sorvari sanoo olleensa veneiden kanssa tekemisissä lapsuudesta asti. Kotona oli aina vene. Oman veneen lisäksi Sorvari alkoi pikkuhiljaa kunnostella tuttujen veneitä ja hankki nykyisen toimipaikkansa jo vuosia ennen yrityksen perustamista.
Kun Sorvarin varsinainen leipätyö maailmalla loppui, Sorvari päätti tehdä hypyn tuntemattomaan ja perusti nykyisen yrityksensä 2004. Tuntematonta oli nimenomaan yrityksen ja sen hallinnon pyörittäminen.
– Postilaatikko oli täynnä laskuja ennen kuin olin itse lähettänyt yhtäkään laskua, Sorvari muistelee alkuaikoja.
– Aika kivikkoista se oli ennen kuin sai luotua jatkuvat asiakassuhteet. Ensin piti todistaa, että osaa tehdäkin jotain, mutta niinhän se käsityöammatissa aina on.
Veneiden talvisäilytystä
Korjaushallin lisäksi Veistoveneellä on hallitilaa veneiden talvisäilytystä varten. Veistoveneen alueella on vuosittain noin sata venettä talvisäilytyksessä.
Eikä säilytystila heti lopu kesken, sillä tyhjää aluetta on saman verran vielä käyttämättä.